Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

MS v tenise: Debutantka Plíšková zdolala Muguruzovú Blancovú

Na snímke česká tenistka Karolína Plíšková zápase bielej skupiny tenisových MS WTA Tour v Singapure proti Španielke Garbine Muguruzovej Blancovej v pondelok 24. októbra 2016. Foto: TASR/AP

Poľská tenistka Agnieszka Radwaňská nevykročila úspešne za obhajobou titulu na MS WTA Tour v Singapure.

Singapur 24. októbra (TASR) -Poľská tenistka Agnieszka Radwaňská nevykročila úspešne za obhajobou titulu na MS WTA Tour v Singapure. V úvodnom zápase bielej skupiny prehrala ako nasadená dvojka s osmičkou podujatia Ruskou Svetlanou Kuznecovovou 5:7, 6:1 a 5:7. V druhom pondelňajšom dueli šampiónka Roland Garros Španielka Garbine Muguruzová Blancová prehrala s českou debutantkou na Turnaji majsteriek Karolínou Plíškovou 2:6, 7:6 (4), 5:7. V treťom sete nevyužila náskok 5:1.

Dvadsaťsedemročná Radwaňská prišla do Singapuru ako vôbec prvá z ôsmich účastníčok a mala oveľa viac času na aklimatizáciu ako Kuznecovová. Ruska priletela do Ázie až v nedeľu deň po triumfe na Kremeľskom pohári v Moskve, vďaka ktorému získala poslednú miestenku na Turnaj majsteriek na úkor Britky Johanny Kontovej. Na hre bývalej svetovej dvojky sa ale únava napokon nepodpísala a po bojovnom výkone zaknihovala tvrdo vydreté víťazstvo.

Poľka začala vo veľkom štýle a po rýchlom brejku sa ujala vedenia 4:1. Kuznecovová však po zlepšenom výkone vyrovnala na 4:4 a v koncovke setu slávila úspech. Druhé dejstvo bolo jasne v réžii Radwaňskej, ktorá robila minimum nevynútených chýb a dokázala pretlačiť Kuznecovovú v dlhých výmenách. Na začiatku tretieho dejstva sa Poľka po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0, potom ale jej súperka vyrovnala na 2:2. Následne sa situácia zopakovala, Poľka viedla 4:2, ale Ruska opäť dokázala vyrovnať na 4:4. V deviatej hre Radwaňská opäť vzala súperke servis, podávala na víťazstvo v súboji, ale nevyužila jeden mečbal a podanie si opäť prehrala. Tridsaťjedenročná Kuznecovová brejk potvrdila a ujala sa vedenia 6:5. V následnej hre si Ruska pri podaní súperky vybojovala mečbal, ale nevyužila ho, keď si vypýtala neúspešný challenge. Následne prišiel po páske druhý mečbal pre Rusku, no aj ten ešte dokázala Radwaňská odvrátiť. Tretí mečbal ale už nasadená dvojka nedokázala zvládnuť a z vybojovaného víťazstva sa tešila Kuznecovová.

Poľská tenistka Agnieszka Radwanska.
Foto: TASR AP


V bleskovom rozhovore ešte na kurte víťazka priznala, že už bola na pokraji fyzických síl. "V určitom okamihu som už bola pripravená vzdať to, len si tam na kurte ľahnúť a nechať, nech ma z neho vynesú. Ale snažila som sa zostať a vydržať. Hrala som loptičku po loptičke, lietala po kurte a bojovala," citovala agentúra AP Rusku, ktorá opäť dokázala, že to na túto súperku vie. Zdolala ju deviatykrát z desiatich posledných vzájomných zápasov a celkovo už trinástykrát. Prehrala s ňou len v štyroch súbojoch.

Plíšková v úvode zápasu proti Muguruzovej Blancovej potvrdzovala, že jej Španielkin štýl sedí. Finalistka US Open hrala rýchlo a agresívne, po dvoch brejkoch odskočila súperke na 5:1 a prvý set sa stal jasne jej korisťou. Plíšková ťažila z kvalitného podania, pri dlhších výmenách robila oveľa menej nevynútených chýb.

V druhom dejstve Španielka ožila, otočila z 1:3 na 5:3 a hoci si Plíčková vynútila tajbrejk, v skrátenej hre ťahala Češka za kratší koniec. Od stavu 3:0 uhrala v tajbrejku iba jednu loptičku. Muguruzová Blancová sa dostala na koňa, v treťom sete si vybudovala náskok 5:1, no zápas nedotiahla do úspešného konca. Plíšková získala šesť gemov v rade a upravila vzájomnú bilanciu s rodáčkou z Venezuely na 4:1.

biela skupina:

Karolína Plíšková (4-ČR) - Garbine Muguruzová Blancová (5-Šp.) 6:2, 6:7 (4), 7:5,
Svetlana Kuznecovová (8-Rus.) - Agnieszka Radwaňská (2-Poľ.) 7:5, 1:6, 7:5

tabuľka:

1. Plíšková 1 1 0 2:1
2. Kuznecovová 1 1 0 2:1
3. Radwaňská 1 0 1 1:2
4. Muguruzová 1 0 1 1:2