Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Zverenec Mariána Vajdu sa dočkal. Nole vyhral prvýkrát Roland Garros

Srbský tenista Novak Djokovič sa teí po výhre nad Britom Andy Murraym vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 5. júna 2016. Foto: TASR/AP
Srbský tenista Novak Djokovič pózuje s trofejou po jeho víťazstve nad Britom Andym Murraym vo finále grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 5. júna 2016. Foto: TASR/AP

Srbský tenista skompletizoval svoju grandslamovú zbierku a stal sa ôsmym hráčom, ktorý dokázal triumfovať na všetkých podujatiach veľkej štvorky.

Paríž 5. júna (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič vyhral prvýkrát v kariére Roland Garros v Paríži a skompletizoval svoju grandslamovú zbierku. Vo finále dvojhry si ako nasadená jednotka poradil s turnajovou dvojkou Britom Andym Murraym za tri hodiny 3:6, 6:1, 6:2, 6:4. "Nole" je po Fredovi Perrym, Donovi Budgeovi, Rodovi Laverovi, Royovi Emersonovi, Andrem Agassim, Rogerovi Federerovi a Rafaelovi Nadalovi ôsmym hráčom, ktorý dokázal triumfovať na všetkých podujatiach veľkej štvorky.

V predchádzajúcich troch finále ťahal na parížskej antuke za kratší koniec. Dvakrát nestačil na Nadala, vlani podľahol Švajčiarovi Stanovi Wawrinkovi. Až na dvanásty pokus sa mu podarilo vybojovať vytúžený Pohár mušketierov. Ziskom 12. grandslamovej trofeje vyrovnal zápis Emmersona a v historickej tabuľke sa posunul na štvrté miesto. Djokovič je úradujúcim šampiónom na všetkých grandslamových turnajoch. V Open ére sa podobným kúskom mohol pochváliť iba Austrálčan Laver v rokoch 1969 a 1962.

Srbský tenista Novak Djokovič sa háda s empajrovým rozhodcom vo finále mužskej dvojhry proti Britovi Andymu Murraymu na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 5. júna 2016.
Foto: TASR/AP
Keďže Djokovič v januári triumfoval na Australian Open, stále živí šancu na kalendárny Grand Slam. Zverenec Nemca Borisa Beckera a slovenského trénera Mariána Vajdu si z Paríža odnáša prémiu dva milióny eur a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. V jeho novom vydaní si upevní post suverénneho lídra. Murraymu sa nepodarilo odplatiť Djokovičovi vlaňajšiu semifinálovú prehru, napriek tomu dosiahol vo francúzskej metropole svoj doposiaľ najlepší výsledok.

Djokovič v úvodnom geme aj vďaka dvom dropšotom čistou hrou prelomil podanie Murrayho. Brit však hneď vzápätí kontroval rebrejkom, získal štyri gemy za sebou a prvý set sa stal jeho korisťou. Murray umne servoval do Djokovičovho forhendu, mal navrch pri dlhších výmenách od základnej čiary a robil oveľa menej nevynútených chýb ako súper. Hneď na začiatku druhého dejstva mal Murray k dispozícii brejkbal, nevyužil ho však, v ďalšom geme po dvojchybe stratil servis a Djokovič sa po potvrdení brejku ujal vedenia 3:0. Srb prevzal taktovku zápasu pevne do svojich rúk, začal mu fungovať return i obojručný bekhend po čiare a set získal jasne vo svoj prospech.

Britský tenista Andy Murray zatína päsť vo finále mužskej dvojhry proti Srbovi Novakovi Djokovičovi na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 5. júna 2016.
Foto: TASR/AP
Na Murraym sa čoraz viac prejavovala fyzická i psychická únava. V treťom dejstve za stavu 1:1 po zaváhaní na sieti opäť prišiel o podanie, v piatom geme pridal Djokovič ďalší brejk a išiel do vedenia 2:1 na sety. Srb úplne ovládol dianie na dvorci Philippa Chatriera, Murrayho neustále tlačil do defenzívy. Na začiatku štvrtého setu po rýchlom brejku odskočil na 2:0 a šancu zavŕšiť kariérny Grand Slam už z rúk nepustil. Murray síce ešte znižil z 2:5 na 4:5, no v desiatom geme premenil Djokovič pri vlastnom servise v poradí tretí mečbal.

Po skončení zápasu nakreslil na antuku srdce po vzore trojnásobného šampióna Brazílčana Gustava Kuertena. "Je to najväčší deň v mojej tenisovej kariére. Vždy som sníval o triumfe na Roland Garros a skompletizovaní grandslamovej zbierky. Ďakujem fantastickým divákom za podporu i celému môjmu tímu. "Guga" Kuerten bol pre mňa veľkou inšpiráciou, aj preto som po premenenom mečbale zopakoval jeho rituál," povedal Djokovič v prvom pozápasovom interview s bývalým francúzskym tenistom Fabricom Santorom.

Srbský tenista Novak Djokovič (vpravo) prijíma gratuláciu od Brita Andyho Murrayho po jeho víťazstve vo finále grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 5. júna 2016.
Foto: TASR/AP
Vo svojej reči po prevzatí cennej trofeje uviedol. "Andymu blahoželám k skvelému turnaju. Bolo radosťou hrať proti tebe opäť vo finále. Jeden z nás musel prehrať, ale som si istý, že raz túto trofej získaš. Si jeden z najoddanejších hráčov na okruhu. Ďakujem mojím milovaným za to, že to každý deň so mnou zvládajú. Vďaka patrí vám všetkým, ktorí ste dnes prišli a boli ste súčasťou tohto nádherného okamihu v mojej kariére. Ďakujem vám z celého srdca a už sa teším na budúcoročný Roland Garros."

Murray vyzdvihol Djokovičovu výnimočnosť v súčasnom mužskom tenise. "Ďakujem môjmu tímu, mojim kamarátom a rodinným príslušníkom, ktorí za mnou prišli. Vďaka patrí aj divákom, ktorí vytvorili skvelú atmosféru. Je potešenie hrať pred takou kulisou. Gratulácia Novakovmu tímu, zaslúžite si to, lebo ste odviedli skvelú prácu. Dnes je Noleho deň. To, čo dosiahol za posledných 12 mesiacov, je fenomenálne. Vyhral všetky štyri grandslamy, to je neuveriteľné a vzácne. Už dlho to nikto nedokázal a dlho nedokáže."

muži - dvojhra - finále:

Novak Djokovič (1-Srb.) - Andy Murray (2-V. Brit.) 3:6, 6:1, 6:2, 6:4
.
Reakcie svetových médií na triumf srbského tenistu Novaka Djokoviča na Roland Garros:

Blic (Srb.):
"Je to tu. Novakovi sa konečne splnil dlhoročný sen, vyhral Roland Garros a má vo svojej zbierke všetky grandslamové trofeje."

Dnevnik (Srb.): "Nole pretavil štvrté parížske finále vo vytúžený triumf. Získal 12. grandslamovú trofej a predstihol také legendy, akými boli Borg či Emmerson."

Kurir (Srb.): "Nole sa zaradil medzi nesmrteľných. Prvýkrát triumfoval na Roland Garros a zavŕšil karíérny Grand Slam."

Marca (Šp.): "Novak vstúpil do klubu vyvolených. Ako ôsmy hráč v histórii dokázal vyhrať všetky štyri grandslamové turnaje."

Gazzetta dello Sport (Tal.): "Djokovič, konečne. Murray padol v štyroch setoch. Líder svetového rebríčka získal posledný titul, ktorý mu chýbal v zbierke."

bbc.com (Angl.): "Novak Djokovič zdolal vo finále Andyho Murrayho a vyhral prvýkrát Roland Garros. Je úradujúcim šampiónom na všetkých podujatiach veľkej štvorky, to naposledy dokázal legendárny Rod Laver."

AP (USA): "Djokovič sa stal prvým hráčom po takmer pol storočí, ktorý vyhral štyri grandslamové turnaje za sebou. Zavŕšil kariérny Grand Slam a má našliapnuté na kalendárny."

dpa (Nem.): "Djokovič konečne vyhral Roland Garros a je v elitnom kruhu. Po premenenom mečbale vryl raketou do antuky obrovské srdce a padol na chrbát."

L'Equipe (Fr.): "Djokovič drží v rukách vytúžený grál. Po troch neúspešných parížskych finále dobyl Roland Garros."

idnes.cz (ČR): "Djokovič sa dočkal. Titulom z Roland Garros zavŕšil kariérny Grand Slam."



Srbský tenista Novak Djokovič bozkáva trofej po jeho víťazstve nad Britom Andym Murraym vo finále grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 5. júna 2016.
Foto: TASR/AP


Kim Searsová, manželka britského tenistu Andyho Murrayho, tlieska pred začiatkom finálového zápasu mužskej dvojhry medzi Britom Andy Murraym a Srbom Novakom Djokovičom na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 5. júna 2016.
Foto: TASR/AP


Srbský tenista Novak Djokovič odvracia úder Brita Andyho Murrayho vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 5. júna 2016.
Foto: TASR/AP


Fanúšikovia Srba Novaka Djokoviča povzbudzujú vo finále mužskej dvojhry proti Britovi Andymu Murraymu na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 5. júna 2016.
Foto: TASR/AP


Americký herec Leonardo DiCaprio sleduje finálový zápas mužskej dvojhry medzi Britom Andy Murraym a Srbom Novakom Djokovičom na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 5. júna 2016.
Foto: TASR/AP