Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Williamsová a Muguruzová Blancová sa stretnú vo finále dvojhry

Americká tenistka Serena Williamsová oslavuje výhru nad Juliou Putincevovou z Kazachstanu vo štvrťfinále grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 2. júna 2016. Foto: TASR/AP

Iba jeden z doterajších štyroch vzájomných zápasov so Serenou Williamsovou patril 22-ročnej Muguruzovej, no bolo to práve na parížskej antuke - v roku 2014.

Paríž 3. júna (TASR) - Obhajkyňa titulu Američanka Serena Williamsová a Španielka Garbine Muguruzová Blancová sa v sobotu stretnú vo finále ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji tenistov Roland Garros v Paríži. Svetová a turnajová jednotka Serena Williamsová vyradila v semifinále nenasadenú Holanďanku Kiki Bertensovú po setoch 7:6 (7) a 6:4. Muguruzová si ako nasadená štvorka poradila s Austrálčankou Samanthou Stosurovou v dvoch setoch 6:2 a 6:4. Obe hráčky si tak zopakujú vlaňajšie finále z Wimbledonu, v ktorom Serena vyhrala 6:4 a 6:4.

Iba jeden z doterajších štyroch vzájomných zápasov so Serenou Williamsovou patril 22-ročnej Muguruzovej, no bolo to práve na parížskej antuke - v roku 2014 vyhrala Španielka v druhom kole nad jasnou favoritkou 6:2 a 6:2. Tridsaťštyriročná Serena sa pokúsi o svoj štvrtý titul na Roland Garros, predtým sa tešila v rokoch 2002, 2013 a 2015.

Bertensová viedla v dueli so Serenou Williamsovou takmer celý prvý set. Hneď v úvodnej hre favoritku brejkla a až do stavu 5:3 zo svojho pohľadu si držala náskok. Američanka ale potom za stavu 4:5 odvrátila setbal a otočila skóre na 6:5. V dramatickom tajbrejku potom čelila Williamsová ďalšiemu setbalu, no tromi loptičkami v sérii ho získala pre seba v pomere 9:7. Aj v druhom sete viedla Holanďanka už 2:0, ale záver patril Williamsovej - od stavu 2:3 vybojovala tri hry za sebou a tešila sa z postupu do finále. Priblížila sa tak k zisku svojho 22. grandslamového titulu, čím by vyrovnala rekordný zápis Steffi Grafovej v open ére.

"Nebolo to dnes vôbec ľahké, najmä v prvom sete. Musela som hrať ešte lepšie ako včera vo štvrťfinále, pretože súperka mi zdatne vzdorovala. Zvládla som to a som veľmi spokojná. Pred finále potrebujem najmä zostať pokojná," povedala po zápase Serena Williamsová. Jej súperka Bertensová bola prvou Holanďankou v semifinále na grandslame od US Open 1977, keď sa rovnako ďaleko dostala Betty Stoveová.

Muguruzová sa predstaví vo svojom druhom grandslamovom finále. V dueli s nasadenou dvadsaťjednotkou Stosurovou od začiatku diktovala priebeh, keď sa v prvom sete po dvoch brejkoch bleskovo ujala vedenia 4:0 a set získala za 34 minút v pomere 6:2. Rolu favoritky potvrdzovala Španielka aj v druhom dejstve, v ktorom si vypracovala náskok 2:0 a hoci Stosurová kontrovala ziskom naledujúcich dvoch hier, koncovka pred polprázdnym hľadiskom dvorca Suzanne Lenglenovej už patrila Muguruzovej. Stosurová si tak nezopakuje parížske finále z roku 2010. Duel trval 76 minút. Španielsko malo naposledy v ženskom finále Roland Garros zastúpenie pred 16 rokmi v osobe Conchity Martinezovej.

"Dúfam, že budem vo finále Serene zdatnou oponentkou. Obe sme hráčky, ktoré rady diktujú priebeh zápasu. Budú tam momenty, keď bude dominovať ona a snáď aj momenty, keď to budem ja," tvrdí pred finále Muguruzová. Serena Williamsová jej kvality dobre pozná: "Hrá tu veľmi dobre, prezentuje sa agresívnou hrou. Ale finále chcem vyhrať ja. Hoci keď sme sa v Paríži naposledy stretli, dokázala ma hladko zdolať. Z toho zápasu som sa ale poučila."



ženy - dvojhra - semifinále:

Garbine Muguruzová Blancová (4-Šp.) - Samantha Stosurová (21-Austr.) 6:2, 6:4
Serena Williamsová (1-USA) - Kiki Bertensová (Hol.) 7:6 (7), 6:4