Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

ŽIVOTNÝ ÚSPECH: Andrej Martin postúpil už do 3. kola. Čaká ho Raonič

Na snímke slovenský tenista Andrej Martin v zápase 2. kola grandslamového turnaja Roland Garros v Paríži proti domácemu Lucasovi Pouillemu v stredu 25. mája Foto: TASR/AP

V druhom kole Roland Garros v pozícii ´lucky losera´ po bojovnom výkone vyradil nasadenú dvadsaťdeviatku domáceho Francúza Lucasa Pouilleho 6:3, 7:5, 6:3.

Paríž 25. mája (TASR) - Slovenský tenista Andrej Martin sa nečakane prebojoval už do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. V druhom kole v pozícii "lucky losera" po bojovnom výkone vyradil nasadenú dvadsaťdeviatku domáceho Francúza Lucasa Pouilleho 6:3, 7:5, 6:3. Slovenský daviscupový reprezentant dosiahol životný úspech. V dueli o postup do prvého grandslamového osemfinále nastúpi v piatok proti ôsmemu nasadenému Kanaďanovi Milošovi Raoničovi. Rodák z čiernohorskej Podgorice zdolal Francúza Adriana Mannarina 6:1, 7:6 (0), 6:3.

Martinovi vyšiel úvod zápasu s Poulllem, keď v šiestom geme prelomil podanie súpera a po potvrdení brejku si vybudoval náskok 5:2. V deviatom geme premenil pri vlastnom podaní v poradí piaty setbal. Martin ťažil z kvalitného prvého podania, nebál sa chodiť na sieť, dokázal pretlačiť Francúza v dlhých výmenách od základnej čiary. Na začiatku druhého dejstva po rýchlom brejku odskočil Pouillemu na 3:1. Francúz síce vyrovnal, no v závere mal navrch Martin. Hneď v úvode tretieho setu zverenec trénera Miloslava Grolmusa opäť Pouilleho brejkol a dobre rozohratý zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:3 využil v poradí druhý mečbal. V Paríži má už istú prémiu 102.000 eur a 106 bodov do svetového rebríčka ATP Entry (vrátane kvalifikácie).

Na snímke slovenský tenista Andrej Martin v zápase 2. kola grandslamového turnaja Roland Garros v Paríži proti domácemu Lucasovi Pouillemu v stredu 25. mája 2016.
Foto: TASR/AP
Martin na margo zápasu pre oficiálnu stránku Slovenského tenisového zväzu uviedol. "Prvý set bol z oboch strán nervózny. Publikum bola na strane súpera, aj preto bol Francúz pod tlakom. Ja som bol v pozícii, že som mohol prekvapiť, on zasa v pozícii jasného favorita, ktorý má vyhrať. Nehral ideálne, čo som využil. V prvom sete bolo veľa chýb z oboch strán, ale v dôležitých loptách som zahral niečo naviac, čo ma podržalo. V tejto časti sa nehral pekný tenis, diváci si prišli na svoje až od druhého setu a tretí set bol z mojej strany suverénny. Išiel som si po víťazstvo, hral som naozaj dobre.“

Proti Raoničovi nemá čo stratiť. "Mám mu čo odplácať! Vo finále kvalifikácie Australian Open 2011 som s ním prehral takmer vyhraný zápas. Vtedy Raonič po prvý raz prerazil a kamaráti na môj účet vtipkovali, že som mu naštartoval kariéru. Dúfam, že tentoraz si ja naštartujem kariéru jeho pričinením!. Martin by bol rád, keby piatkový duel sledovali v Paríži aj jeho rodičia. "Otec je mojím najväčším fanúšikom a veľmi sa tešil z môjho víťazstva nad Pouillem. Už keď som sa dostal do hlavného turnaja, sme sa dohodli, že aj s mamou prídu na tretie kolo. Tak im vybavujem pobyt. Budem rád, keď prídu a uvidia ma hrať veľký zápas."

Martinov tréner Grolmus si cení, že jeho zverenec dokázal udržať mentálny tlak. "Postaviť sa na veľký kurt proti domácemu Francúzovi, nie je jednoduché. Vedel som, že má na to kvalitatívne, aby Pouilleho zdolal. Len sa musel vyrovnať s psychickým tlakom, lebo nie je zvyknutý hrať na veľkých kurtoch. Mám radosť, že súboj mentálne zvládol a druhú polovicu zápasu hral veľmi dobre,“ povedal pre stz.sk.

Veľkú radosť z postupu Martina medzi elitnú 32-ku na grandslame mal generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. "Andrej dnes odohral životný zápas a získal najcennejší skalp v doterajšej kariére. Je to fantastický úspech. Ešte nikdy som ho nevidel podať také výkony, ako v úvodných dvoch kolách na tohtoročnom Roland Garros. Proti favorizovanému Poulliemu hral bezchybne, disciplinovane, bojoval o každý fiftín. Proti Raoničovi hral pred pár rokmi v kvalifikácii na Australian Open a tesne prehral. Je to hráč elitnej svetovej desiatky, no v 3. kole grandslamu je možné všetko a stať sa môže zázrak," povedal pre TASR Moška.

Moška verí v zázrak

Veľkú radosť z postupu Martina medzi elitnú 32-ku na grandslame mal generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. "Andrej dnes odohral životný zápas a získal najcennejší skalp v doterajšej kariére. Je to fantastický úspech. Ešte nikdy som ho nevidel podať také výkony, ako v úvodných dvoch kolách na tohtoročnom Roland Garros. Proti favorizovanému Poulliemu hral bezchybne, disciplinovane, bojoval o každý fiftín. Proti Raoničovi hral pred pár rokmi v kvalifikácii na Australian Open a tesne prehral. Je to hráč elitnej svetovej desiatky, no v 3. kole grandslamu je možné všetko a stať sa môže zázrak," povedal pre TASR Moška.

Suverénny Nišikori

Japonský tenista Kei Nišikori suverénne postúpil do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. V 2. kole zvíťazil na parížskej antuke ako nasadená päťka nad Rusom Andrejom Kuznecovom 6:3, 6:3, 6:3. Obhajca titulu Švajčiar Stan Wawrinka čelil v dueli proti Japoncovi Tarovi Danielovi v prvom sete dvom setbalom. Tretí nasadený Helvét ich však odvrátil a postúpil ďalej po výsledku 7:6 (7), 6:3, 6:4.

Japonský tenista Kei Nišikori odvracia loptičku Rusovi Andrejovi Kuznecovovi v 2. kole grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 25. mája 2016.
Foto: TASR/AP


Wawrinka sa zapotil

Wawrinka potreboval na postup dve hodiny. "Bol to náročný zápas, Daniel mi dal zabrať. Veľa som o ňom nevedel. Som rád, že som to zvládol v troch setoch. Súper hral veľmi dobre od základnej čiary. S pribúdajúcimi minútami som začal trochu meniť rytmus a to bol kľúč k úspechu. Myslím, že v druhom a treťom sete som predviedol naozaj dobrý tenis," citovala slová víťaza turnaja ATP v Ženeve agentúra dpa.

Švajčiarsky tenista Stan Wawrinka máva divákom po jeho výhre nad Japoncom Danielom Tarom v 2. kole grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 25. mája 2016.
Foto: TASR/AP


Murray opäť otáčal

Ďalší zápas otočil druhý nasadený Brit Andy Murray, ktorý zvíťazil nad Francúzom Mathiasom Bourguem po päťsetovej bitke 6:2, 2:6, 4:6, 6:2, 6:3. Rodák zo škótskeho Dunblane dlho nevedel nájsť recept na kvalitný bekhend a nechytateľné dropšoty domáceho hráča. Rovnako ako v úvodnom kole proti Čechovi Radkovi Štěpánkovi, s ktorým prehrával už 0:2 na sety, však otočil nepriaznivý vývoj.

Na snímke britský tenista a turnajová dvojka Andy Murray v zápase 2. kola dvojhry grandslamového turnaja Roland Garros v Paríži s domácim Mathiasom Bourguom v stredu 25. mája 2016.
Foto: TASR/AP


muži - dvojhra - 2. kolo:
Andrej MARTIN (SR) - Lucas Pouille (29-Fr.) 6:3, 7:5, 6:3
Miloš Raonič (8-Kan.) - Adrian Mannarino (Fr.) 6:1, 7:6 (0), 6:1
Gilles Simon (16-Fr.) - Guido Pella (Arg.) 4:6, 1:6, 7:5, 7:6 (4), 6:4,
Andy Murray (2-V. Brit.) - Mathias Bourgue (Fr.) 6:2, 2:6, 4:6, 6:2, 6:3
Albert Ramos (Šp.) - Marco Trungellti (Arg.) 6:3, 6:4, 7:5
Richard Gasquet (9-Fr.) - Björn Fratangelo (USA) 6:1, 7:6 (3), 6:3
John Isner (15-USA) - Kyle Edmund (V. Brit.) 6:4, 6:4, 6:4
Nick Kyrgios (17-Austr.) - Igor Sijsling (Hol.) 6:3, 6:2, 6:1
Viktor Troicki (22-Srb.) - Dušan Lajovič (Srb.) 6:7 (4), 6:3, 6:0 - skreč
Ivo Karlovič (27-Chor.) - Jordan Thompson (Austr.) 6:7 (2), 6:3, 7:6 (3), 6:7 (4), 12:10
Teimuraz Gabašvili (Rus.) - Benoit Paire (19-Fr.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:2
Jeremy Chardy (Fr.) - Adam Pavlásek (ČR) 6:4, 6:2, 6:4
Stan Wawrinka (3-Švajč.) - Taro Daniel (Jap.) 7:6 (7), 6:3, 6:4
Jack Sock (23-USA) - Dustin Brown (Nem.) 6:3, 7:6 (5), 6:2
Kei Nišikori (5-Jap.) - Andrej Kuznecov (Rus.) 6:3, 6:3, 6:3
Fernando Verdasco (Šp.) - Ivan Dodig (Chor.) 6:2, 6:1, 6:3

muži - dvojhra - 1. kolo:
Alexander Zverev (Nem.) - Pierre-Hugues Herbert (Fr.) 5:7, 6:2, 7:6 (5), 7:5