Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Šarapovovú vyradila Šafářová, po trojsetovej dráme ďalej aj Serena

Víťazné gesto Češky Lucie Šafářovej po víťazstve v zápase proti Ruskej tenistke Marii Šarapovovej v osemfinále na grandslamovom turnaji Roland Garros 1. júna 2015 v Paríži. Foto: TASR/AP

Česká tenistka triumfovala v dvoch setoch.

Paríž 1. júna (TASR) - Ruská tenistka Maria Šarapovová neobháji vlaňajší titul na grandslamovom turnaji Roland Garros. Ako nasadená dvojka prehrala v osemfinále na parížskej antuke s Češkou Luciou Šafářovou v dvoch setoch 6:7 (3), 4:6. Počas celého zápasu nenašla recept na skvele hrajúcu turnajovú trinástku, ktorá výborne returnovala, dokázala Šarapovovú pretlačiť v dlhých výmenách od základnej čiary a ničila ju víťaznými forhendmi.

Šafářová vstúpila do zápasu nebojácne a po rýchlom brejku si vybudovala náskok 3:1. Šarapovová síce následne vyrovnala na 3:3 a vynútila si tajbrejk, no v skrátenej hre dominovala česká ľaváčka, ktorá si postupne vybudovala náskok 6:1. Na začiatku druhého dejstva Šafářová po rýchlom brejku odskočila Šarapovovej na 3:0. Ruska v ďalších minútach síce vyrovnala na 3:3, no záver patril Češke, ktorá v desiatom geme premenila po víťaznom forhendovom krose v poradí druhý mečbal. V premiérovom parížskom štvrťfinále narazí na Španielku Garbine Muguruzovú Blancovú.
Ruská tenistka Maria Šarapovová podáva proti Češke Lucii Šafářovej v zápase osemfinále na grandslamovom turnaji Roland Garros 1. júna 2015 v Paríži.
Foto: FOTO TASR/AP

Šafářová mala z víťazstva nad bývalou svetovou jednotkou veľkú radosť. "Už vlani na US Open som odohrala proti Marii veľmi dobrý zápas. Vždy sú to veľké bitky. Je to skvelá hráčka a vedela som, že ak chcem uspieť, musím hrať agresívne a bojovať o každú loptičku. V tajbrejku som bola pokojná, snažila som sa ísť bod po bode. Diváci boli skvelí, ďakujem im za podporu. Hrať na dvorci Philippa Chatriera je obrovským zážitkom," povedala v prvom interview priamo na kurte česká dvojka, ktorá smeruje do elitnej svetovej desiatky. Na víťazné údery prevýšila Šarapovovú v pomere 34:20. Spravila iba 22 nevynútených chýb a prerušila sériu štyroch prehier.

Šarapovová bola po osemfinálovej prehre sklamaná. "Je to pre mňa ťažký deň, nie je ľahké vyrovnať sa s touto prehrou. Každý rok je iný a s prípravou na antukovú časť sezóny som teraz začala oveľa neskôr ako v minulých sezónach. Počas celého zápasu sa mi dnes nepodarilo dostať do správneho rytmu. Šafářová zvládla koncovky setov lepšie, aj preto vyhrala," povedala Ruska pre akreditované mediá.

Nasadená dvadsaťjednotka si poradila s Taliankou Flaviou Pennettovou v dvoch setoch 6:3, 6:4. V druhom dejstve otočila z 0:3. "Som veľmi šťastná, že sa mi na mojom obľúbenom grandslame v Paríži podarilo opäť postúpiť medzi elitnú osmičku. Nezachytila som začiatky setov a potom som to musela doháňať. Vo štvrťfinále očakávam ťažký zápas," povedala Španielka v prvom interview priamo na kurte.

Serena Williamsová returnuje servis krajanky Stephensovej.
Foto: TASR/AP


Do štvrťfinále postúpila aj najvyššie nasadená Američanka Serena Williamsová, ktorá proti krajanke Sloane Stephensovej prehrala prvý set hladko 1:6, ďalšie dva však vyhrala 7:5 a 6:3. Jej súperkou bude sedemnásta nasadená Talianka Sara Erraniová po hladkom triumfe 6:2, 6:2 nad Nemkou Juliou Görgesovou.

Sloane Stephens na Roland Garros 2015 končí.
Foto: TASR/AP


"Bol to náročný duel, pretože Sloane hrala veľmi dobre. Dôležité bolo, že som sa ani za nepriaznivého stavu nevzdávala a bojovala som o každú loptičku. O mojom triumfe rozhodlo najmä zlepšené podanie," povedala Američanka.

Jej súperkou bude sedemnásta nasadená Talianka Sara Erraniová po hladkom triumfe 6:2, 6:2 nad Nemkou Juliou Görgesovou. Do grandslamového štvrťfinále postúpila prvýkrát v kariére aj Belgičanka Alison Van Uytvancková. Okteto doplnila nasadená dvadsaťtrojka Švajčiarka Timea Bacsinszká, ktorá v záverečnom osemfinále vyradila nasadenú štvorku Češku Petru Kvitovú v troch setoch 2:6, 6:0, 6:3. Dvojnásobná wimbledonská šampiónka spravila až 41 nevynútených chýb. Pre Bacsinszkú je to životný úspech na podujatiach veľkej štvorky.
ženy - dvojhra - osemfinále:
Timea Bacsinszká (23-Švajč.) - Petra Kvitová (4-ČR) 2:6, 6:0, 6:3, Alison Van Uytvancková (Bel.) - Andreea Mituová (Rum.) 6:1, 6:3, Serena Williamsová (1-USA) - Sloane Stephensová (USA) 1:6, 7:5, 6:3, Sara Erraniová (17-Tal.) - Julia Görgesová (Nem.) 6:2, 6:2, Lucie Šafářová (13-ČR) - Maria Šarapovová (2-Rus.) 7:6 (3), 6:4, Garbine Muguruzová Blancová (21-Šp.) -. Flavia Pennettová (28-Tal.) 6:3, 6:4