Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

RG: Wawrinka, Murray a Nadal sú v semifinále, Djokovič letí domov

Švajčiar Stan Wawrinka podáva proti Chorvátovi Marinovi Čiličovi v zápase štvrťfinále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 7. júna 2017. Foto: TASR/AP

Nadal, deväťnásobný parížsky šampión, sa prebojoval do 25. grandslamového semifinále, čím vyrovnal zápis legendárneho Američana Andreho Agassiho.

Paríž 7. júna (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič neobháji vlaňajší titul na grandslamovom turnaji Roland Garros. Vo štvrťfinále prehral ako nasadená dvojka so šestkou "pavúka" Rakúšanom Dominicom Thiemom 6:7 (5), 3:6, 0:6. Zverenec trénera Güntera Bresnika odplatil "Nolemu" vlaňajšiu semifinálovú prehru z Paríža i debakel z turnaja ATP v Ríme, kde uhral v máji iba jediný gem.

V dueli o postup do finále nastúpi Thiem v piatok proti štvrtému nasadenému Španielovi Rafaelovi Nadalovi, ktorého štvrťfinálový súper a krajan Pablo Carreno-Busta zápas skrečoval za stavu 2:6, 0:2 v druhom sete pre zranenie brušného svalstva. Nadal, deväťnásobný parížsky šampión, sa prebojoval do 25. grandslamového semifinále, čím vyrovnal zápis legendárneho Američana Andreho Agassiho.

Španiel mal však po postupe medzi elitné kvarteto zmiešané pocity. "Oveľa radšej by som bol, keby som vyhral po premenenom mečbale. Pablo je môj dobrý kamarát a mrzí ma, že pre zranenie musel skrečovať. Každé semifinále na grandslamovom turnaji sa však ráta," povedal pre akreditované médiá Nadal, ktorý v celom priebehu turnaja zatiaľ stratil iba 22 gemov.

V úvodnom sete duelu medzi Thiemom a Djokovičom videli diváci typický antukový tenis, obaja hráči udierali do loptičiek s veľkou intenzitou. Srb mal za stavu 5:4 k dispozícii dva brejkbaly a zároveň setbaly. Thiem ich však odvrátil a vynútil si tajbrejk, v ktorom mal navrch. O osude druhého dejstva rozhodol Rakúšanov brejk na 2:0. Thiem ťažil z výborného pohybu po dvorci, pri dlhých výmenách ničil Djokoviča nechytateľnými bekhendovými longlajnami. V treťom sete Djokovič psychicky úplne odišiel, kopil nevynútené chyby a od 23-ročného rodáka z Wieneru-Neustadt inkasoval "kanára". Thiem rovnako ako Nadal ešte nestratil na tohtoročnom Roland Garros ani set.

Rakúšan bol po zisku skalpu obhajcu trofeje a svetovej dvojky nadšený. "Je to pre mňa obrovský úspech, veď pred zápasom som mal s "Nolem" hrozivú bilanciu 0:5. Zdolať ho pvvýkrát v kariére vo štvrťfinále grandslamového turnaja, na ktorom vlani triumfoval, to je ako sen. Dnes vládli na kurte veľmi náročné podmienky. Fúkal vietor a bolo chladnejšie ako v uplynulých dňoch. Dôležité bolo, aby som sa dobre pohyboval a zahrával čisté údery. Piatkové semifinále proti Rafovi Nadalovi bude pre mňa veľkou výzvou," povedal Thiem v prvom rozhovore priamo na kurte.

Semifinálovú miestenku si vybojoval aj tretí nasadený Švajčiar Stan Wawrinka, bez väčších problémov si poradil s Chorvátom Marinom Čiličom 6:3, 6:3 a 6:1. Wawrinka mal výborný vstup do duelu, už v druhom geme sa mu podarilo získať podanie súpera a bez väčších problémov získal za 37 minút prvé dejstvo. Jeho herná dominancia pokračovala aj v ďalšom priebehu, bol koncentrovanejší a robil oveľa menšie množstvo chýb ako Čilič. Chorvát sa na kurte trápil, v treťom sete musel odvrátiť hrozbu v podobe "kanára".

Wawrinka bol po stretnutí spokojný so štvrťfinálovým výkonom: "Bol to perfektný zápas. Som rád, čo sa v stredu udialo. Pohyboval som sa dobre, hral som dobre, utváral som si možnosti. Som veľmi šťastný. Počas zápasu bola skvelá atmosféra, rád hrám pred takýmto publikom. Celý rok trénujeme bez divákov, preto je skvelé dostať šancu ukázať sa pred fanúšikmi. Zo Švajčiarska to sem nie je ďaleko, mám tu mnoho priateľov a členov rodiny. Je skvelé vidieť ich."

V boji o finálovú miestenku čaká na Švajčiara najvyššie nasadený Brit Andy Murray, ten si vo štvrťfinále poradil po takmer trojhodinovom boji s osmičkou pavúka Keiom Nišikorim z Japonska 2:6, 6:1, 7:6 (0) a 6:1. Murray nezačal stretnutie najlepšie, už v treťom geme prvého setu stratil svoje podanie, rovnaká situácia sa zopakovala aj v siedmej hre a prvý set získal bez väčších starostí Nišikori. Druhé dejstvo prinieslo úplne opačný priebeh, Brit sa herne skoncentroval, svojho súpera nepustil prakticky k ničomu. V treťom sete prehrával Murray v jednom momente 4:5, ale po úspešnom tajbrejku sa ujal psychologickej výhody. Nišikoriho, naopak, tento okamih zlomil, ďalší vývoj bol preto jasne už v réžii svetovej jednotky.

Po zlom štarte sa Murray dostal ku svojej hre, ktorá mu napokon vyniesla pozíciu medzi najlepšou štvorkou: "V prvom sete diktoval tempo zápasu súper, preto som musel zmeniť rytmus mojich úderov. Bolo veterne, načasovanie nebolo jednoduché. Rozdielové bolo, keď som sa dostal do rytmu a udržal som ho od základnej čiary." Po roku si Murray zopakuje semifinálový súboj s Wawrinkom. "Tento rok zatiaľ hrá na turnaji fantasticky. Zdá sa mi, že doteraz nestratil ani jeden set. V minuloročnom semifinále som musel odohrať jeden zo svojich najlepších zápasov na antuke, aby som ho zdolal. Bude to ťažké, ale budem bojovať zo všetkých síl," dodal Brit.


Muži - dvojhra - štvrťfinále:

Dominic Thiem (6-Rak.) - Novak Djokovič (2-Srb.) 7:6 (5), 6:3, 6:0
Rafael Nadal (4-Šp.) - Pablo Carreno-Busta (20-Šp.) 6:2, 2:0 - skreč
Stan Wawrinka (3-Švaj.) - Marin Čilič (7-Chor.) 6:3, 6:3, 6:1
Andy Murray (1-V. Brit.) - Kei Nišikori (8-Jap.) 2:6, 6:1, 7:6 (0), 6:1