Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

V mužskom singli Roland Garros 39 tridsiatnikov, grandslamový rekord

Roger Federer. Foto: TASR

V minulosti hráči končili kariéru pred dovŕšením veku 30 rokov.

Paríž 25. mája (TASR) - Preč sú časy, keď na gradslamových turnajoch sa to hemžilo mladíkmi. Do hlavnej súťaže na Roland Garros v Paríži sa v mužskej dvojhre dostalo až 39 tridsiatnikov, čo je rekordné číslo na podujatiach veľkej štvorky. V minulosti hráči končili kariéru pred dovŕšením veku 30 rokov. Legendárny Švéd Björn Borg mal v čase rozlúčky s profikolotočom 25, Austrálčan Patrick Rafter 28, Rus Marat Safin či trojnásobný šampión z Paríža Brazílčan Gustavo Kuerten 29.

Situácia sa však postupne zmenila. "Hráči dozrievajú neskôr a mnohí dosahujú vrchol kariéry, až keď sa blížia k tridsiatke. Voľakedy veľa hráčov preferovalo systém podanie-volej a už v mladom veku mali problémy s chrbticou, kolenami či bedrovými kĺbmi. Museli skončiť s tenisom, keď mali 28 či 29. Teraz majú hráči lepšie tréningové metódy a dokážu medzi jednotlivými zápasmi lepšie zregenerovať," povedal pre oficiálnu stránku Roland Garros Brit Andy Murray, ktorý v máji dovŕšil vek 28 rokov.

Andy Murray sa teší z víťazstva na turnaji ATP Masters 1000 v Madride.
Foto: TASR/AP


Podobný názor ako rodák zo škótskeho Dunblane zastáva aj 33-ročný Švajčiar Roger Federer, grandslamový rekordér. "Skúsenosti pomáhajú hráčom v tom zmysle, že sú pred začiatkom veľkých turnajov viac uvoľnení. Vedia, ako sa pripraviť na podujatie takéhoto rangu, pokojne a bez nejakej paniky. Pred desiatimi rokmi to bolo iné, hráči mali zo všetkého väčší strach. Je potešiteľné vidieť, že nie som jediným tridsiatnikom na okruhu ATP. Veľa hráčov poznám ešte z juniorských čias, niektorých aj 15 rokov. Je zábavné sledovať ich na turnajoch a mať na okruhu veľa priateľov, s ktorými ste tenisovo vyrastali."