Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Rybáriková o ďalšie body už na betóne: Nedávam si renkingové ciele

Na snímke slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková, tohtoročná semifinalistka Wimbledonu v ženskej dvojhre, ktorú vítajú deti z tenisového tábora v hale NTC pred tlačovou konferenciou v Bratislave 17. júla 2017. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Všetko vyvrcholilo v grandslamovom Wimbledone, kde ako prvá Slovenka v histórii dosiahla semifinále, kde prehrala s neskoršou víťazkou Garbine Muguruzovou Blancovou zo Španielska.

Bratislava 17. júla (TASR) - Na slovenskú tenistku Magdalénu Rybárikovú čaká po vydarenej trávnatej sezóne prechod na betónový povrch. Na tráve skončila s bilanciou 18:2 vo dvojhre, v júni zvíťazila na turnajoch ITF v Ilkley aj Surbitone, na podujatí WTA v Nottinghame postúpila do semifinále, kde podľahla Britke Johanne Kontovej. Všetko vyvrcholilo v grandslamovom Wimbledone, kde ako prvá Slovenka v histórii dosiahla semifinále, kde prehrala s neskoršou víťazkou Garbine Muguruzovou Blancovou zo Španielska.

"Nemyslím si, že tento rok by bolo niečo úplne odlišné. Pred Wimbledonom som mala veľa víťazstiev. Predtým som hrala stotisícové turnaje, ktoré mi dodali sebavedomie, pretože aj tam sú dobré tenistky. Po minulé roky som mala ťažké žreby, nehovorím, že teraz v druhom kole som nemala náročný, lebo som hrala proti Karolíne Plíškovej. Dôležité bolo zdravie, fungovalo, cítila som sa dobre. Mohla som sa naplno venovať tenisu, nemusela som rozmýšľať, čo ma bolí a čo nebolí. Bola som pripravená užiť si to. Po patáliách so zraneniami som nerobila drahoty, či prehrám v prvom alebo druhom kole," hľadala Rybáriková predpoklady jazdy na jej najobľúbenejšom turnaji.

Najcennejší skalp získala práve v druhom kole, v ktorom vyradila nasadenú trojku a od pondelka oficiálne novú svetovú jednotku, Češku Plíškovú. "Prekvapilo ma, aká pokojná som bola na centrálnom dvorci proti Plíškovej a aj v dôležitých momentoch. Tiež štvrťfinále som dopodávala v pohode, nebola som nervózna. Nervóznejšia som už bola na semifinále, nezachytila som začiatok. Súperka hrala úžasne, prevalcovala ma na začiatku a už sa to ťažko dobiehalo. Mala som stuhnuté nohy a zo začiatku som sa necítila na kurte úplne komfortne," pokračovala 28-ročná Slovenka.

Ešte v marci bola na 453. priečke počítačového poradia a za sebou mala operácie pravého kolena i ľavej ruky. V najnovšom vydaní rebríčka WTA figuruje na 33. pozícii: "Nikdy si nedávam renkingové ciele. Stane sa jedno zranenie, čo by som si nepriala, a môže byť všetko ináč. Keď budem zdravá a potrénujeme, môžu nasledovať výsledky. Teraz neobhajujem body, nechcem si robiť tlaky a mať veľké oči. Treba sa dobre pripraviť na americkú sériu."

Rybárikovej predbežný najbližší program tvoria po oddychu podujatia v kanadskom Toronte (7. - 13. augusta), Cincinnati (14. - 20. augusta), New Haven (20. - 26. augusta) a grandslamové US Open v New Yorku (28. augusta - 10. septembra). "Samozrejme, je príjemné, že som dokázala zdolať dobré hráčky. Už predtým som videla, že veľa hráčok, ktoré som prekonala, hrali semifinále alebo dokonca finále. Niekedy som si hovorila, prečo by som to nemohla byť práve ja. Nakoniec sa mi to podarilo, je to povzbudivé do budúcnosti, každá je zdolateľná. Treba len veriť, keď sa to zíde na jednom turnaji, tak je možné všetko. Ženský tenis je momentálne dosť otvorený. Dodalo mi to viac sebavedomia do ďalších turnajov na betóne v Severnej Amerike," uviedla Slovenka.

"Semifinále na najznámejšom, najväčšom a najtradičnejšom turnaji je mimoriadny úspech, aký sa mnohým hráčom, ktorí tenisu venujú nesmierne veľa času, nepodarí. Som veľmi rád, že tento skvelý výsledok dosiahla hráčka, ktorá pochádza zo Slovenska a vyrastala na dvorcoch na Slovensku. Prešla náročnou cestou, vzhľadom na zdravotné a iné problémy v kariére. Neviem si ani predstaviť, čo všetko bolo pre to potrebné urobiť. Verím, že tento úspech nie je posledný a ešte nám urobí veľa radosti," povedal prezident Slovenského tenisového zväzu (STZ) Tibor Macko, ktorý bol Rybárikovej mládežníckym trénerom. Pre Rybárikovú bolo veľkou odmenou aj stretnutie a osobná gratulácia od Rogera Federera: "Vždy bol mojím najväčším vzorom, a vždy asi aj bude. To, čo dokázal, je absolútne neskutočné, najmä jeho správanie na kurte. Každého rešpektujem, ale pre mňa je Roger jednotka. Sotva vstúpi do miestnosti, ide z neho energia."