Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

PARÁDNY SKALP: Rybáriková zdolala na turnaji v Moskve Šarapovovú

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková. Foto: TASR/AP

Ďalšou súperkou finalistky minulotýždňového podujatia v Linzi bude Francúzka Alize Cornetová.

Moskva 17. októbra (TASR) - Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA o Kremeľský pohár v Moskve. V úvodnom kole ako nasadená osmička vyradila domácu Rusku a bývalú svetovú jednotku Mariu Šarapovovú 7:6 (3), 6:4. Ďalšou súperkou finalistky minulotýždňového podujatia v Linzi bude Francúzka Alize Cornetová.

Rybáriková si vďaka zisku cenného skalpu Šarapovovej posilnila šance na účasť na "malých MS" v čínskom Ču-chaji. V tohtoročnom hodnotení tzv. Champions Race sa posunula na 20. priečku pred šampiónku z Linzu Češku Barboru Strýcovú a zatiaľ je v pozícii prvej náhradníčky. Na 19. Austrálčanku Ashleigh Bartyovú stráca 32 bodov. Do Ču-chaju postúpia hráčky, ktoré budú k 23. októbru v Champions Race figurovať na 9.-19. priečke. Číňanke Šuaj Pcheng udelili organizátori voľnú kartu.

V prvom sete duelu medzi Rybárikovou a Šarapovovou si obe hráčky držali svoje podanie až do stavu 5:5. V jedenástom geme sa Slovenke podaril brejk, vzápätí však stratila servis a tak prišiel na rad tajbrejk. V skrátenej hre získala Rybáriková od stavu 2:3 päť loptičiek za sebou a prvý set sa stal jej korisťou. O osude druhého dejstva rozhodol Slovenkin brejk v desiatom geme. Rybáriková odplatila Šarapovovej prehru z turnaja v mexickom Acapulcu z roku 2015 a vyrovnala vzájomnú bilanciu na 1:1. Ruská držiteľka voľnej karty doplatila na príliš veľké množstvo nevynútených chýb.

Rybáriková mala z triumfu nad víťazkou minulotýždňového turnaja v čínskom Tchien-ťine veľkú radosť. "Nebolo ľahké nastúpiť proti Marii na jej domácej pôde dva dni po finále v Linzi, v ktorom ma limitovalo zranenie slabín. Som veľmi rada, ako som to zvládla. Dúfam, že mi ruskí fanúšikovia prepáčia, že som vyradila ich favoritku. Maria mala publikum na svojej strane, no počula som aj jedného fanúšika, ktorý v hľadisku zakričal Magdaléna. Má môj veľký obdiv. Nebudem mať veľa času vychutnať si toto víťazstvo, lebo už v stredu ma čaká duel proti Cornetovej. Bude náročný, pretože Alize je bojovníčka, ktorá toho veľa vybehá," povedala Slovenka v prvom pozápasovom interview.

V rozhovore pre TASR zdôraznila, že víťazstvo nad Šarapovovou patrí k najcennejším v jej doterajšej kariére. "Zdolať Mariu v Moskve je krásny úspech. Pravdupovediac, príliš som nedúfala v to, že nad ňou môžem zvíťaziť. Z Linzu sme prileteli až v pondelok, na izbu som sa dostala až večer o deviatej. Aj Maria však bola unavená, veď iba včera priletela z Tchien-ťinu. Pre obe to boli dnes náročné podmienky, ale zvládla som ich lepšie ako ona. V prvom sete som mala veľa brejkbalov, no nemala som tam nejaké extra šance na to, aby som ich premenila, pretože Maria vždy super zaservovala. Čakala som na to, kedy ju dostanem viac do výmen a vyšlo to až v tajbrejku. Prvý set bol zlomový. V druhom som sa sústredila iba na to, aby som ju brejkla a to sa mi podarilo."

Po finále v Linzi si Rybáriková sťažovala na bolesti slabín a ani proti Šarapovovej sa necítila úplne fit. "Dala som si liek proti bolesti a zranené miesto som mala opäť zatejpované. Povedala som si však, že hrám proti Šarapovovej na centrálnom dvorci, tak som sa zaťala. Som dobitá a mám toto už naozaj dosť, ale stále ešte bojujem o účasť na malých MS. Cornetová bude nepríjemná, v 1. kole hladko zdolala Makarovovú. Radšej by som nastúpila proti niekomu, kto hrá rýchlo a nepreferuje dlhé výmeny. Dúfam, že to v zdraví prežijem a že to bude dobrý zápas," dodala zverenka trénera Petra Hubera, ktorá sa v onlajn vydaní svetového rebríčka WTA posunula už na 23. miesto - najvyššie v kariére.

Dvojhra - 1. kolo:

Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (8-SR) - Maria Šarapovová (Rus.) 7:6 (4), 6:4