Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Suspendovaná tenistka Šarapovová ide na výsluch

Ruská tenistka Maria Šarapovová, päťnásobná grandslamová víťazka a bývalá svetová jednotka na tlačovej konferencii v Los Angeles 7. marca 2016. Šarapovová oznámila, že mala na tohtoročnom Australian Open pozitívny dopingový test na maldonium. Foto: TASR/AP

Šarapovovej dočasne zastavili činnosť po tom, čo ju na januárovom grandslamovom turnaji Australian Open pozitívne testovali na zakázanú látku meldónium.

Berlín 14. apríla (TASR) - Medzinárodná tenisová federácia (ITF) vypočuje suspendovanú Rusku Mariu Šarapovovú.

"Vypočujeme ju v súvislosti s najnovšími odporúčaniami Svetovej antidopingovej agentúry (WADA)," cituje agentúra dpa vyhlásenie federácie.

WADA informovala, že v prípadoch dopingovej látky meldónium bude trestať len tých športovcov, ktorí mali od 1. marca v tele viac než 1 mikrogram látky na mililiter. Meldónium je na zozname zakázaných substancií od 1. januára 2016 a v sieti testovania uviazlo už vyše stovky športovcov najmä z Ruska.

Šarapovovej dočasne zastavili činnosť po tom, čo ju na januárovom grandslamovom turnaji Australian Open pozitívne testovali na zakázanú látku meldónium. Za dopingový prehrešok jej hrozí až štvorročný trest. Ten by jej však mohli zredukovať, pokiaľ hráčka dokáže, že nemala v úmysle podvádzať.

Bývalá svetová jednotka tvrdí, že meldónium užívala zo zdravotných dôvodov. Liek obsahujúci podpornú látku brala desať rokov. Látka sa dostala na zoznam zakázaných prostriedkov až 1. januára 2016, Šarapovová o tom podľa vlastných slov nevedela.