Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Športový arbitrážny súd znížil trest pre Šarapovovú o deväť mesiacov

Maria Šarapová Foto: TASR/AP

Ruská tenistka tak bude pykať za užitie nepovolenej látky meldónium 15 mesiacov.

Lausanne 4. októbra (TASR) - Ruská tenistka Maria Šarapovová sa môže vrátiť na dvorce už koncom apríla 2017. Športový arbitrážny súd (CAS) v utorok zredukoval jej dvojročný trest od Medzinárodnej tenisovej federácie ITF o deväť mesiacov. Šarapovová tak bude pykať za užitie nepovolenej látky meldónium 15 mesiacov.

"Je to jeden z mojich najšťastnejších dní v kariére. Tenis je moja vášeň a chýba mi. Odpočítavam dni, kým sa budem môcť vrátiť na dvorce," reagovala Šarapovová na rozhodnutie CAS. Dopingovým testom neprešla na úvodnom grandslamovom podujatí roka Australian Open. V marci jej preto dočasne zastavili činnosť a hrozil jej až štvorročný trest. Plynúť jej začal spätne od 26. januára 2016.

"Súd zistil, že sa dopustila porušenia antidopingových pravidiel, ale keďže nešlo o ich významné porušenie, trest vo výške 15 mesiacov je primeraný," zdôvodnil CAS svoje rozhodnutie. Šarapovová tak bude môcť opäť hrať od 26. apríla 2017.

Meldónium je na zozname zakázaných substancií od 1. januára 2016. Päťnásobná grandslamová šampiónka to podľa vlastných slov nezaregistrovala, keďže sa vraj nedostala k žiadnemu varovaniu od ITF. Navyše liek, ktorý užívala, poznala pod menom Mildronat. Preto sa obrátila s odvolaním na CAS. "Z tejto kauzy som sa poučila a verím, že sa poučila aj ITF. Cítim akoby mi vzali niečo, čo milujem a je príjemný pocit mať to späť," vyhlásila.

Šarapovová argumentovala, že meldónium užívala zo zdravotných dôvodov. Liek obsahujúci podpornú látku údajne brala desať rokov. Svoju chybu čiastočne priznala, no vyhlásila, že ITF nespravila "primerané kroky, aby informovala o zmene vo svojich dopingových pravidlách".