Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Tenisti z Top 50 boli zapletení do ovplyvňovania výsledkov, tvrdí BBC

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Osem zo 16 podozrivých hráčov teraz štartuje na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open v Melbourne.

Melbourne 18. januára (TASR) - Šestnásť tenistov zo svetovej Top 50 bolo v priebehu uplynulej dekády zapletených do ovplyvňovania výsledkov zápasov. Podľa britskej televíznej stanice BBC a americkej mediálnej spoločnosti Buzzfeed svedčia o tom tajné dokumenty. Mená hráčov nezverejnili, no údajne sú medzi nimi aj viacerí grandslamoví šampióni.

Osem zo 16 podozrivých hráčov teraz štartuje na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open v Melbourne. BBC a Buzzfeed tvrdia, že zmanipulované boli aj viaceré zápasy na prestížnom Wimbledone. Predstavitelia Asociácie tenisových profesionálov (ATP) a Jednotky pre tenisovú integritu (TIU) však tieto informácie dementovali.

Šéf ATP Chris Kermode na pondelňajšej tlačovej konferencii v Melbourne Parku uviedol. "Absolútne odmietam, že z nejakého dôvodu sme zamlčali dôkazy o zmanipulovaní zápasov alebo sme niektoré prípady nevyšetrovali." Šéf TIU Nigel Willerton rezolútne poprel, že by na tohtoročnom Australian Open štartovali hráči, ktorú sú podozriví z ovplyvňovania výsledkov. "Bolo by to odo mňa neprofesionálne vôbec komentovať túto záležitosť, ak by niektorí hráči štartujúci v Melbourne boli monitorovaní," citovali slová Willertona svetové agentúry.

TIU vznikla v roku 2008 a má sídlo v Londýne. Kermode uistil BBC, že orgán vždy pristupuje ku korupcii veľmi seriózne. "BBC a BuzzFeed odkazujú na udalosti pred desiatimi rokmi a my vyšetríme každú novú informáciu," dodal Američan, ktorý je na čele ATP od minulého roka. Šéf etickej komisie v TIU Nigel Willerton v Melbourne uviedol, že sa k správe britských médií nebude vyjadrovať, pretože by to bolo nevhodné. Naznačil však, že uvíta spoluprácu so stávkovými spoločnosťami. "Všetky dôveryhodné informácie vyhodnocujeme a vyšetrujú ich skúsení ľudia," povedal, ale ani on neprezradil, ktorých tenistov by sa aféra mohla týkať.

K škandálu sa vyjadrili aj svetové jednotky mužského a ženského okruhu. Novak Djokovič si myslel, že správy o ovplyvňovaní sa týkajú zápasov spred desiatich rokov. "Ľudia rozprávajú o menách, hádajú, ktorí hráči by to mohli byť. Ale nikto ešte nezverejnil čo i len jediný priamy dôkaz, že sa to týka aj aktuálne aktívnych tenistov. Pokiaľ tomu tak bude aj naďalej, je to celé len jedna veľká špekulácia. Čo ja viem, tak nič z toho sa netýka hráčov z top levelu," uviedol Srb, ktorý v pondelok suverénne vykročil za obhajobou titulu na Australian Open. Päťnásobný šampión zvíťazil nad Kórejčanom Čchung Hyeonom 6:3, 6:2, 6:4.

Američanka Serena Williamsová sa vyjadrila v podobnom duchu. "Som na okruhu už dosť dlho a s niečým podobným som sa ešte nestretla. Na kurte sa vždy snažím predviesť maximum a myslím, že každá hráčka, proti ktorej som nastúpila, vždy hrala naplno. Snahou každého športovca je vždy predviesť stopercetný výkon," dodala Williamsová. Aj jej vyšiel vstup do úvodného grandslamu roka. V pondelkovom súboji prvého kola si poradila s nebezpečnou Taliankou Camilou Giorgiovou 6:4, 7:5.

Fenomenálny Švajčiar Roger Federer volá po zverejnení konkrétnych mien. "Veľmi rád by som počul mená hráčov, ktorí sú do toho namočení. Bol to hráč? Alebo člen realizačného tímu? Kto to bol? Kedy to bolo? Bol to hráč zo štvorhry, alebo singlový hráč? Otázok je veľa, ale kým nepadnú konkrétne mená, tak to je len špekulácia," povedal 34-ročný Federer na Australian Open.

BBC a BuzzFeed News majú údajne dokumenty z vyšetrovania v roku 2007. Z nich má vyplývať, že skupiny stávkujúcich v Rusku, v severnom Taliansku a na Sicílii vsádzali státisíce dolárov na tenisové zápasy, ktoré považovali za zmanipulované. Tri z týchto zápasov sa vraj týkali Wimbledonu. Mená hráčov neuviedli, pretože bez prístupu k ich telefónom, bankovým účtom a počítačom nie je možné zistiť, či sa na podvodoch zúčastnili. Vyšetrovanie TIU v minulosti skončilo sankciami pre 18 tenistov a šesť z nich dostalo doživotný zákaz.