Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Štartuje US Open. Dnes v akcii pätica Slovákov

Na snímke sprava slovenské tenistky Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová a Matej Lipták, archívna snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Šiestu slovenskú zástupkyňu v dvojhre Annu Karolínu Schmiedlovú uvidíme v akcii počas druhého hracieho dňa.

Bratislava 31. august (Teraz.sk/TASR) - Dnes odštartuje posledný štvrtý grandslamový turnaj sezóny US Open v New Yorku. Podarí sa Serene Williamsovej ako prvej žene od roku 1988 triumfovať na všetkých štyroch grandslamových turnajoch v jednom kalendárnom roku? Tenisoví odborníci aj fanúšikovia s napätím čakajú, kto zvíťazí v mužskej dvojhre. Získa svoj druhý titul v New Yorku najväčší favorit, svetová mužská jednotka a zverenec Mariána Vajdu Srb Novak Djokovič? Alebo nás opäť čaká prekvapenie ako minulý rok? To sú najzákladnejšie otázky pred začiatkom záverečného grandslamu, ktorý potrvá do 13. septembra.

Titul v ženskej dvojhre obhajuje domáca tenistka a svetová jednotka Serena Williamsová. Mladšia zo sestier Williamsových má parádnu fazónu. Svetová jednotka v prípade štvrtého triumfu v rade zavŕši kalendárny Grand Slam a napodobní Steffi Grafovú, ktorá to dokázala v roku 1988. Ziskom 22. grandslamového titulu by zároveň vyrovnala zápis nemeckej legendy a v historickej tabuľke by sa dostala na druhé miesto. Domáci US Open patrí k jej obľúbeným grandslamom, keď tu zvíťazila vo dvojhre šestkrát a tento rok môže získať štvrtý titul v rade.

Americká tenistka Serena Williamsová po triumfe na US Open
Foto: TASR/AP


V mužskej dvojhre vlani nečakane triumfoval Chorvát Marin Čilič. Vo finále porazil v troch setoch Japonca Keia Nišikoriho a získal premiérový grandslamový titul v kariére. Tento rok sa na grandslamoch darí Djokovičovi. Sbrský tenista triumfoval na úvodnom granslame sezóny v Melbourne. V Paríži mu titul vyfúkol Švajčiar Stan Wawrinka. Wo Wimbledone sa postavil opäť na trón. V New Yorku sa pokúsi o svoj druhý singlový titul. Zvíťazil tu len raz a to v roku 2011, štyrikrát odišiel z finále ako porazený. Kráľom New Yorku je z aktívnych hráčov Švajčiar Roger Federer. Trofej tu zdvihol nad hlavu celkovo pätkrát. Premožiteľa nenašiel v rokoch 2004,2005, 2006,2007 a 2008.

Obrovská radosť chorvátskeho tenistu Marina Čiliča po zisku prvého grandslamového titulu v kariére na US Open
Foto: TASR/AP


Slováci v New Yorku

V New Yorku sa vo dvojhre predstaví šesť Slovákov. Prvý hrací deň sa dostanú na kurty vo Flashing Meadows Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková, Martin Kližan a Lukáš Lacko. Šiestu slovenskú zástupkyňu Annu Karolínu Schmiedlovú uvidíme v akcii počas druhého hracieho dňa.

Prvý hrací deň

Dominika Cibulková – Ana Ivanovičová (7/Srb.)
Magdaléna Rybáriková – Anastasia Pavľučenková (31/Rus.)
Daniela Hantuchová - Misaki Doiová (Jap.)
Martin Kližan – Florian Mayer (Nem.)
Lukáš Lacko – Marcel Granollers-Pujol (Špan.)