Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Hantuchová vyradila Cibulkovú, Schmiedlová prehrala

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová si upravuje cop počas zápasu 1. kola ženskej dvojhry proti Američanke Coco Vandewegheovej na grandslamovom turnaji vo Wimbledone 29. júna 2015. Foto: TASR/AP

Zverenka trénera Mateja Liptáka bola v úvode zápasu aktívnejšou hráčkou a po brejku v siedmom geme viedla 5:3. Hantuchová však v ďalších minútach pridala na agresivite.

Wimbledon 29. júna (TASR) - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová ani na tretí pokus neprešla cez úvodné kolo dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Zverenka trénera Milana Martinca prehrala na tráve All England Clubu s Američankou Coco Vandewegheovou za 70 minút v dvoch setoch 4:6, 2:6. Súperka ju počas celého zápasu nepustila ani k jedinému brejkbalu.

O osude prvého setu rozhodol hneď úvodný gem, v ktorom slovenská fedcupová reprezentantka stratila podanie. V druhom dejstve si Vandewegheová po dvoch brejkoch vybudovala náskok 5:1 a zápas s prehľadom dotiahla do úspešného konca. Aj na druhom grandslame sezóny Roland Garros v Paríži stroskotala Schmiedlová hneď na prvej prekážke, keď podľahla Belgičanke Alison Van Uytvanckovej.

Schmiedlová bola po skorej wimbledonskej rozlúčke sklamaná. "Mala som zo súperky trochu rešpekt. Je to veľmi dobrá hráčka, taká strelkyňa. Bála som sa jej servisu a v dnešnom zápase potvrdila, že ho má veľmi kvalitný. Nepustila ma ani k jednému brejkbalu, v dôležitých momentoch si na rozdiel odo mňa dokázala pomôcť podaním. Škoda začiatku druhého setu, keď som viedla 1:0, 30:0 a trikrát som sa dostala do výmeny, no nedokázala som si to uhrať. Asi som mala do toho viac ísť a rozbehať ju, nie sa nechať zatlačiť. Ináč som pri jej podaní nemala veľa šancí. Tráva nie je mojou prioritou, nabudúce mi to hádam vyjde lepšie," povedala pre TASR slovenská dvojka, ktorú po návrate z Londýna čakajú antukové turnaje v Bukurešti a Bad Gasteine.

Američanka Serena Williamsová úspešne vykročila za ziskom šiesteho wimbledonského titulu. V úvodnom kole si napriek pomalšiemu štartu poradila s ruskou kvalifikantkou Margaritou Gasparianovovou v dvoch setoch 6:4, 6:1. Svetová i nasadená jednotka v tomto roku triumfovala na Australian Open i Roland Garros a má stále šancu dosiahnuť tzv. čistý Grand Slam.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V úvodnom kole zdolala v atraktívnom derby krajanku a kolegyňu z fedcupového tímu Dominiku Cibulkovú v dvoch setoch 7:5, 6:0. Vzájomnú bialanciu so slovenskou jednotkou tak upravila už na 5:0. Od stavu 3:5 v prvom sete získala desať gemov v rade, celkovo odvrátila osem z deviatich brejkbalov.

Pre Cibulkovú to bol druhý turnaj po návrate na dvorce po štvormesačnej pauze zavinenej zranením achilovky. Minulý týždeň v Eastbourne postúpila do osemfinále. Zverenka trénera Mateja Liptáka bola v úvode zápasu aktívnejšou hráčkou a po brejku v siedmom geme viedla 5:3. Hantuchová však v ďalších minútach pridala na agresivite, po druhom podaní Cibulkovej neustále tlačila súperku do defenzívy a nedovolila jej už uhrať ani jediný gem. V druhom dejstve jej uštedrila "kanára". V druhom kole nastúpi proti víťazke duelu medzi Britkou Heatther Watsonovou a Francúzkou Caroline Garciovou.

Hantuchová mala z víťazstva v slovenskom derby veľkú radosť. "Veľmi sa teším, ako som to zvládla od stavu 3:5 v prvom sete. Získala som desať gemov v rade, hrala som agresívne, presne tak, ako sa má na tráve hrať. Myslím si, že tréner môže byť s mojím výkonom spokojný. Začiatok bol z oboch strán nervóznejší. Predsa len zápasy proti krajankám bývajú ťažšie. Snažila som sa to nevnímať a sústrediť sa najmä na svoju hru. Diváci videli pekné stretnutie, k čomu prispeli aj fanúšikovia, ktorí vytvorili veľmi peknú atmosféru, boli féroví. Tréner si teraz pôjde pozrieť zápas Watsonovej s Garciovou. Obe sú dobré trávarky, takže to nebude jednoduché," povedala pre TASR bývalá svetová päťka.

Cibulková bola po prehre sklamaná. "Od začiatku som sa necítila úplne komfortne. Čakala som, s akou taktikou vyrukuje Daniela. Hralo sa na päť-šesť výmen. To je tenis, ktorý svedčí jej a nie mne. V prvom sete som sa ešte vedela z toho dostať. Škoda pár pokazených returnov. Za stavu 5:4 a 15:0 som pokazila nahratý bekhend a to ma stálo set, nevyužila som veľa brejkbalov. V druhom sete sa ona uvoľnila a začala hrať lepšie. Ja som stratila taktickú hru, iba som sa hecovala. Nepodržal ma ani servis. Bol to len štvrtý zápas po veľmi dlhej pauze, čo zavážilo. Mrzí ma, že som prehrala v prvom kole grandslamu. Je to vždy nepríjemné a smutné, no taký je tenis. Odchádzam z trávy a už sa teším na betón," povedala pre TASR Cibulková, ktorú teraz čakajú turnaje v Istanbule a Baku. Zámorskú sériu odštartuje v Montreale, potom sa predstaví v Cincinnati, New Haven a na US Open.

Prezident Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko tvrdí, že Hantuchová v zápase proti Cibulkovej naplno zúročila svoje bohaté skúsenosti z grandslamových turnajov. "O Daniele je všeobecne známe, že hrá dobre na tráve. Forsíruje rýchle údery, dobre servuje. Pre Dominiku bolo hendikepom, že jej chýbala zápasová prax, veď iba minulý týždeň sa vrátila do súťažného kolotoča po zranení. Verím, že na harde sa rýchlo opäť dostane do svojej hernej pohody a potvrdí, že je špičkovou slovenskou hráčkou," povedal pre TASR šéf slovenského tenisu.

ženy - dvojhra - 1. kolo:
Daniela HANTUCHOVÁ (SR) - Dominiak CIBULKOVÁ (SR) 7:5, 6:0, Coco Wandewegheová (USA) - Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (SR) 6:4, 6:2, Belinda Bencicová (30-Švajč.) - Cvetana Pironkovová (Bul.) 3:6, 6:1, 6:3, Aleksandra Kruničová (Srb.) - Roberta Vinciová (Tal.) 6:2, 6:4, Maria Šarapovová (4-Rus.) - Johanna Kontová (V. Brit.) 6:2, 6:2, Urszula Radwaňská (Poľ.) - Edina Gallovitsová-Hallová (USA) 6:2, 6:1, Samantha Stosurová (22-Austr.) - Danka Koviničová (ČH) 6:4, 6:4, Sara Erraniová (19-Tal.) - Francesca Schiavoneová (Tal.) 6:2, 5:7, 6:1, Anna-Lena Friedsamová (Nem.) - Vitalia Diačenková (Rus.) 3:6, 6:3, 7:5, Aliaksandra Sasnovičová (Biel.) - Lin Žu (Čína) 4:6, 7:5, 6:1, Jelena Ostapenková (Lot.) - Carla Suarezová Navarrová (9-Šp.) 6:2, 6:0, Bethanie Matteková-Sandsová (USA) - Alison Van Uytvancková (Bel.) 6:3, 6:2, Ana Ivanovičová (7-Srb.) - Žu Jifan (Čína) 6:1, 6:1, Kristina Mladenovicová (Fr.) - Alexandra Dulgheruová (Rum.) 6:2, 6:1, Serena Williamsová (1-USA) - Margarita Gasparianovová (Rus.) 6:4, 6:1, Zarina Diyasová (Kaz.) - Flavia Pennettová (24-Tal.) 6:3, 2:6, 6:4, Kirsten Flipkensová (Bel.) - Annika Becková (Nem.) 0:6, 6:3, 6:4, Karolína Plíšková (11-ČR) - Irina Falconiová (USA) 6:4, 4:6, 6:1, Timea Babosová (Maď.) - Petra Cetkovská (ČR) 7:6 (4), 6:3, Victoria Azarenková (23-Biel.) - Anett Kontaveitová (Est.) 6:2, 6:1, Hsieh Su-Wei (Taiwan) - Kaia Kanepiová (Est.) 6:1, 6:4, Richel Hogenkampová (Hol.) - Wang Čchiang (Čína) 6:4, 6:4, Venus Williamsová (16-USA) - Madison Brengleová (USA) 6:0, 6:0, Andrea Petkovičová (Nem.) - Shelby Rogersová (USA) 6:0, 6:0, Lauren Davisová (USA) -Polona Hercogová (Slovin.) 6:4, 7:6 (3), Lesia Curenková (Ukr.) -Nicole Gibbsová (USA) 6:3, 6:3, Irina Beguová (29-Rum.) - Daria Gavrilovová (Rus.) 7:6 (6), 6:1, Mariana Duqueová (Kol.) - Naomi Broady (V. Brit.) 7:6 (5), 6:3, Lucie Šafářová (6-ČR) - Alison Riskeová (USA) 3:6, 7:5, 6:3, Julia Putincevová (Kaz.) - Marina Erakovicová (N. Zél.) 7:6 (5), 7:5, Sloane Stephensová (USA) - Barbora Strýcová (27-ČR) 6:4, 6:2