Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Tím Európa bude hrať v modrých dresoch, v znaku je hokejka a písmeno E

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vo výbere Európy pre Svetový pohár sa ocitli hráči zo siedmich krajín, pričom Slovensko do neho dodalo najviac hokejistov.

Toronto 3. marca (TASR) - Hokejisti Tímu Európy sa na septembrovom Svetovom pohári v Toronte predstavia v modrých dresoch, ktorým v znaku dominujú hokejka a písmeno E. Každý z hráčov bude mať na ramene vlajku svojej vlasti, meno rodnej krajiny bude zároveň napísané na rukáve. Dresy navrhol a vyrobil nemecký výrobca športových potrieb Adidas.

"Navrhnutie dizajnu a výrobný proces dresov pre Svetový pohár bol príkladnou spoluprácou medzi NHL, Hráčskou asociáciou NHL a firmou Adidas. Kvalita najlepších hokejistov na svete potrebuje výrazné inovácie v dresoch. Uniformy obsahujú elitný materiál, unikátny dizajn a moderné prvky," uviedol výkonný viceprezident NHL Brian Jennings.

Generálni manažéri ôsmich tímov v stredu zverejnili predbežné 16-členné nominácie na prestížny turnaj. GM Tímu Európa Miroslav Šatan vybral do mužstva starého kontinentu aj päť krajanov - brankára Jaroslava Haláka (New York Islanders), obrancov Zdena Cháru (Boston), Andreja Sekeru (Edmonton) a útočníkov Mariána Hossu (Chicago) s Tomášom Tatarom.

Vo výbere Európy sa ocitli hráči zo siedmich krajín, pričom Slovensko do neho dodalo najviac hokejistov. Dáni majú v tíme kvarteto hráčov (Frederik Andersen, Mikkel Bödker, Frans Nielsen, Jannik Hansen), Nemci (Dennis Seidenberg, Leon Draisaitl) a Švajčiari (Roman Josi, Mark Streit) majú dvojnásobné zastúpenie. Útok povedie elitný slovinský center Anže Kopitar, ofenzívnym ťahúňom by mohol byť aj Nór Mats Zuccarello a góly sa budú očakávať od rakúskeho kanoniera Thomasa Vaneka.

Svetový pohár sa vracia na scénu po 12-ročnej odmlke. Turnaj sa uskutoční v torontskej hale Air Canada Centre, ktorá má kapacitu 18.819 divákov. V A-skupine sa stretnú Kanada, ČR, USA a Tím Európy, v "béčku" zasa Fínsko, Švédsko, Rusko a výber Severnej Ameriky. Do vyraďovacej časti postúpia najlepšie dva tímy z každej skupiny, víťazi semifinále sa stretnú vo finále, ktoré sa hrá na dva víťazné zápasy (formát best-of-three). Každá súpiska má 23 voľných miest pre troch brankárov, ôsmich obrancov a dvanásť útočníkov. Tímy môžu postupne doplňovať svoje súpisky, ich konečné podoby budú známe najneskôr 1. júna.