Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Tím Európy potrestal fatálne zaváhanie Švédska, vyhrať pomohli Slováci

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Gól s asistenciou pridal slovenský útočník Tomáš Tatar, po bode si pripísali Zdeno Chára, Andrej Sekera aj Marián Gáborík. Tréner Krueger ocenil najmä charakter tímu.

Washington 15. septembra (TASR) - Hokejisti Tímu Európa zakončili prípravu na Svetový pohár víťazstvom 6:2 nad Švédskom. Vo Washingtone potrestali fatálne zaváhania súpera v defenzívnej činnosti i rozohrávke a aj vďaka hetriku Leona Draisaitla dosiahli historicky prvý triumf v tomto zložení. Gól s asistenciou pridal slovenský útočník Tomáš Tatar, po bode si pripísali Zdeno Chára, Andrej Sekera aj Marián Gáborík.

Zverenci trénera Ralpha Kruegera predtým v príprave dvakrát podľahli severoamerickému výberu do 23 rokov - najskôr 0:4, následne 4:7. Do Svetového pohára vstúpia v sobotu o 21.30 SELČ, keď v otváracom súboji podujatia nastúpia proti USA. Švédov čakajú v B-skupine o deň neskôr Rusi.

prípravný zápas:

Švédsko - Tím Európy 2:6 (0:1, 1:2, 1:3)

Góly: 38. D. Sedin (Karlsson, Ekman-Larsson), 56. Hörnqvist (Hedman, Forsberg) - 9. Draisaitl (CHÁRA, Niederreiter), 23. TATAR (GÁBORÍK, Streit), 35. Draisaitl (Niederreiter, Seidenberg), 46. Vanek (Zuccarello), 47. Draisaitl (Josi, Seidenberg), 60. Kopitar (TATAR, SEKERA). Rozhodovali: Sutherland, Lee - Murphy, Racicot, vylúčení: 2:3, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 13.523 divákov

zostavy:

Švédsko: Lundqvist (47. Markström) - Hedman, Stralman, Ekholm, Karlsson, Ekman-Larsson, Hjalmarsson - Eriksson, H. Sedin, D. Sedin - Hörnqvist, Bäckström, Forsberg - Silfverberg, Backlund, Hagelin - Landeskog, Söderberg, Berglund

Tím Európa: HALÁK - Josi, Seidenberg, SEKERA, CHÁRA, Sbisa, Streit, Ehrhoff - Zuccarello, Kopitar, TATAR - HOSSA, Nielsen, Boedker - Niederreiter, Draisaitl, GÁBORÍK - Hansen, Bellemare, Vanek - Rieder


Začiatok stretnutia vo vlažnom nasadení priniesol len niekoľko neefektívnych švédskych kombinácií v útočnej tretine. Európania boli v zakončení nebezpečnejší, keď po prechode modrej čiary zbytočne nevymýšľali a puky namierili priamo na Lundqvista. Postupom času prevzali kontrolu nad stredným pásom a vysokým napádaním dostali švédsku rozohrávku pod tlak. V 9. minúte podčiarkol dobrú realizáciu taktiky Draisaitl.

Po neuváženej rozohrávke Forsberga stredom klziska Lundqvista ešte neprekonal, následne nemecký center zabojoval na zadnom mantineli a Chárove nahodenie od modrej v spleti tiel šikovne tečoval - 0:1. V závere tretiny však slovenský obranca opäť zaváhal a takmer umožnil Švédom vyrovnať. Pod tlakom spoza bránky prihral presne na strelu z prvej Erikssonovi, ktorý Haláka prekonal, no puk z bránkoviska vyviezol pozorný Bellemare.

Na začiatku druhej tretiny potrestal európsky výber druhé vylúčenie Daniela Sedina. Gólovú akciu odštartoval Streit prihrávkou cez dve čiary na Gáboríka, ten ihneď posunul naľavo Tatarovi, ktorý zakončil presne do protismeru Lundqvista. Švédi neupustili od ľahkovážneho defenzívneho prejavu a po ďalšej veľkej hrúbke mohli kapitulovať aj tretíkrát, ale faulovaný Hansen nevyužil ani prvú bekhendovú príležitosť, ani nariadené trestné strieľanie.

Ralph Krueger
Foto: TASR/AP


V 27. minúte nezaprialo šťastie Kopitarovej strele do hornej žŕdky a "tri korunky" značne pritvrdili. Medzitým pripravili pred Halákom niekoľko závarov, no bez gólového efektu. V 35. minúte prišla z ich strany ďalšia chyba - Ekholm prepadol pri obhodení Draisaitla a umožnil mu pridať tretí gól. V závere tretiny sa Švédom podarilo znížiť, keď Karlssonovu strieľanú prihrávku tečoval do siete D. Sedin.

Tretiu tretinu začali Švédi aktívne, namiesto zníženia ale opäť inkasovali. Stralman si ako posledný rozohrávajúci trúfol na kľučku medzi dvoch hráčov, Zuccarello mu vypichol puk a Vanek v nájazde prekonal Lundqvista. Už o necelú minútu prepadla švédska útočná trojica za Halákovou bránkou, Josi v rýchlom protiútoku ponúkol hetrik Draisaitlovi a ten pomedzi betóny vyhnal Lundqvista z bránky. V závere ešte znížil tečom Hörnqvist, ale Halák napriek zvýšenej snahe súpera tretíkrát nekapituloval. Historické víťazstvo Tímu Európy spečatil do prázdnej bránky Kopitar.

hlasy po zápase /zdroj: wch2016.com/

Ralph Krueger, tréner Tímu Európa: "Oceňujem bojovnosť a charakter nášho tímu, ktorý bude na Svetovom pohári outsiderom. Príkladom je Leon (Draisaitl), ktorý v druhom prípravnom zápase nedostal veľký priestor na ľade, ale nezabalil to a proti Švédom zabojoval o svoje miesto."

Leon Draisaitl, autor hetriku: "Je ľahké namotivovať sa na takéto zápasy. Dnes som dostal viac priestoru na ľade ako v minulom stretnutí, ale myslím si, že celá naša formácia predviedla bravúrny výkon. Bol to z našej strany veľmi solídny výkon."

Pierre-Edouard Bellemare, útočník Tímu Európa: "Vedeli sme, že prvé zápasy nášho nového tímu budú ťažké. Predsa len sa v ňom stretlo 22, 23 hráčov, ktorí spolu nikdy nehrali. Dnešný zápas ukázal naše zlepšenie. Švédi nás miestami zovreli, ale brankár Halák predviedol niekoľko neuveriteľných zákrokov a podržal nás."

Anton Stralman, obranca Švédska: "Nevstúpili sme do zápasu s takou intenzitou, ako sme si predstavovali. Nehrali sme našu hru. Súper potrestal naše individuálne chyby, pustili sme ho do veľkého množstva šancí. Predviedli sme slabý výkon, na turnaji musíme hrať podstatne lepšie, keď chceme pomýšľať na úspech."