Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Slovákov na MS posilnia 5 hráči z NHL, prídu Tatar, Slafkovský i Nemec

Na archívnej snímke uprostred tréner slovenských hokejistov Craig Ramsay, vľavo Tomáš Tatar a vpravo Juraj Slafkovský. Foto: TASR Martin Baumann

Budúci týždeň sa do prípravy národného tímu zapoja obranca Šimon Nemec a kvarteto útočníkov Tomáš Tatar, Juraj Slafkovský, Martin Pospíšil a Pavol Regenda.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. apríla (TASR) - Slovenskú hokejovú reprezentáciu oficiálne posilní na svetovom šampionáte v Prahe a Ostrave prvých päť hráčov zo zámorskej NHL. Budúci týždeň sa do prípravy národného tímu zapoja obranca Šimon Nemec a kvarteto útočníkov Tomáš Tatar, Juraj Slafkovský, Martin Pospíšil a Pavol Regenda, ktorý väčšinu ročníka odohral na farme v AHL. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) to v utorok potvrdil na svojom webe.

Základná časť NHL sa skončila už minulý týždeň. SZĽH v uplynulých dňoch kontaktoval všetkých hráčov, o ktorých malo vedenie reprezentácie záujem a ktorí zostali voľní pre jej potreby na MS. Po úspešnom vybavení administratívnych dokumentov mohol generálny manažér Miroslav Šatana v utorok – 17 dní pred štartom svetového šampionátu – oznámiť pozitívne správy. "Tento rok bude účasť hráčov z NHL vyššia v porovnaní s minulými rokmi," uviedol Šatan pre hockeyslovakia.sk na adresu zámorských posíl: "Všetkých, ktorých sme oslovili, nám potvrdili účasť. Menovite ide o Tatara, Slafkovského, Nemca, Pospíšila a Regendu, ktorého príchod doťahujeme. Trénerom budú k dispozícii už budúci týždeň počas zrazu v Žiline."

Najproduktívnejšiu sezónu zažil útočník Slafkovský z Montrealu. Vo svojom druhom profiligovom ročníku odohral všetkých 82 duelov Canadiens a nazbieral v nich 50 bodov za 20 gólov a 30 asistencií. Prvý rok v NHL má za sebou aj obranca Nemec. Od decembrového debutu v drese New Jersey sa stal pravidelnou súčasťou obrany Devils a dovedna odohral 60 zápasov, pričom k trom gólom si pripísal 16 asistencií. Tatar odštartoval ročník v Colorade, v decembri ho však vedenie Avalanche vymenilo do Seattlu. V sezóne celkovo odohral 70 stretnutí s bilanciou 9 gólov, 15 asistencií. Martin Pospíšil si dlhodobými vynikajúcimi výkonmi na farme Calgary vypýtal miesto v prvom tíme a počas ročníka si v ňom vybojoval stále miesto. Rastúcu fazónu potvrdil ziskom 24 bodov (8+16) v 63 dueloch. Regenda sa v ročníku 2023/2024 pozrel do profiligy na 5 duelov v drese Anaheimu bez bodového zápisu. Väčšinu sezóny strávil na farme v AHL v San Diegu, kde patril k najproduktívnejším hráčom. V 54 zápasoch strelil 19 gólov a pridal 15 asistencií.

Tatara čaká už siedmy svetový šampionát, na tom spred dvoch rokov vo Fínsku viedol Slovensko v pozícii kapitána. Nemca čakajú štvrté MS v rade, Regendu tretie. Rovnako tretí štart absolvuje aj Slafkovský. Pospíšil si oblečie reprezentačný dres na scéne MS premiérovo. "Komunikovali sme s každým hráčom viackrát. Už pri prvej komunikácii bolo od všetkých cítiť pozitívne nastavenie. Zrejme je to aj tým, že šampionát je veľmi blízko Slovenska. Chlapci určite komunikovali aj medzi sebou. Sú dobre nastavení, veríme, že budú lídrami nášho tímu a splnia očakávania fanúšikov," povedal Šatan.

Podoba slovenského tímu na MS v Prahe a Ostrave sa postupne kryštalizuje. Po prvých potvrdených menách v NHL sú v hre o miestenku v národnom tíme ďalší hráči. "Súťaže stále bežia, finálové série sledujeme v Česku aj na Slovensku. Odštartuje tiež play off v zámorskej AHL a v prípade neúspechu klubov so slovenskými hokejistami je možnosť, že by nás do majstrovstiev sveta ešte stihli posilniť. Dovedna ide o skupinu so štyrmi až šiestimi potenciálnymi menami. Samozrejme, budeme sledovať aj play off NHL, kde stále máme dvoch hráčov, ktorých by sme v prípade skorého vypadnutia určite kontaktovali a počkali si na ich rozhodnutie," dodal Šatan.