Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Tipsport Liga: Poprad bilancoval sezónu, opäť zorganizuje try-out

Na snímke sprava Brock Higgs (Banská Bystrica) a Vladislav Fokin (Poprad) v zápase 48. kola hokejovej Tipsport ligy medzi HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Poprad 24. februára 2017 v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

Popradský klub chystá aj spoluprácu s viacerými klubmi z Európy či z Kontinentálnej hokejovej ligy.

Poprad 12. apríla (TASR) - Vedenie tipsportligového klubu HK Poprad bilancovalo sezónu. Predstavitelia "kamzíkov" zverejnili výsledky hospodárenia klubu a zároveň predstavili aj svoje vízie do budúcej sezóny. V nej by sa mal rozpočet pohybovať okolo 800.000 eur, pričom najväčšiu časť "zhltnú" odmeny hráčov. Klub bude počas leta organizovať 70. ročník Tatranského pohára a opäť zorganizuje aj hráčsky kemp.

Keď došlo počas leta 2016 k rozsiahlej personálnej výmene v manažmente HK Poprad, nové vedenie prakticky okamžite deklarovalo svoju snahu o otvorenosť verejnosti. Túto snahu potvrdili čelní predstavitelia klubu zverejnením informácií z "kuchyne" klubu. "Chceme byť jedným z klubov, ktoré sú otvorené verejnosti a aj preto nemáme dôvod nezverejniť informácie o našom hospodárení. Čo sa týka hospodárenia v klube HK ŠKP Poprad, ktorý zahŕňa popradskú hokejovú mládež, tak náklady na jeho činnosť boli celkovo 732.473 eur, výnosy 683.908 eur, takže výsledkom je mínus 48.565 eur. V klube HK Poprad boli náklady vo výške 718.683,51 eur a priebežné výnosy 706.973,37 eur. Chcem však zdôrazniť, že výnosy ešte narastú, keďže evidujeme nie malú sumu, ktorá je už v podstate na ceste na náš účet. Na odmeny hráčov A-mužstva išlo celkovo 443.658 eur, pričom nejaké peniaze ešte treba doplatiť. Smernica nám ukladá povinnosť doplatiť to do leta, no my chceme začať letnú prípravu s čistým stolom, takže všetko vyplatíme do konca apríla. Najväčším problémom boli staré dlhy, niektoré siahajúce až do roku 2010. V nich sme našli aj veľa nezrovnalostí, z ktorých najväčšou položkou je pôžička 150.000 s firmou Autofinance. Tejto spornej pôžičky sa chceme zbaviť, no v žiadnom prípade neohrozí chod klubu," uviedol štatutárny zástupca HK Poprad Herold Neklan.



Významný podiel na mazaní starých dlhov mal podnikateľ Jan Telensky, ktorý popradskému klubu už viackrát pomohol významnou finančnou injekciou. "V januári 2016 sme vstúpili do popradského hokeja a v tej chvíli to bola takmer ekonomická samovražda. Dlžníci chodili z každej strany a hrozili exekúcie. V prvom kvartáli sme chceli zaplatiť historické dlhy za 18 rokov. V druhom sme chceli vyrovnať dlhy hráčov, čo sa podarilo. V treťom sme chceli spraviť základný rozmer sezóny a vo štvrtom kvartáli športový koncept klubu. To sa nám podarilo naplniť. Mrzí nás, že sme po bývalom vedení našli rôzne sporné pôžičky, poskytované najmä v hotovosti, v celkovej výške 257.000 eur," poznamenal Jan Telensky, ktorý je jedným z piatich členov Správnej rady HK Poprad.

Jeho pomoc popradskému hokeju ocenil aj primátor mesta Poprad Jozef Švagerko. "Ďakujem pánovi Telenskému za jeho snahu pomôcť. On veril tomu, že hokej je niečo, čo Popradu patrí. Nie tak dávno sme riešili, či spoločne so Skalicou neodídeme z najvyššej hokejovej súťaže. Napokon sa nám to aj jeho pomocou podarilo zažehnať. Teraz sa tešíme z krásnych hokejových vecí, akými sú majstrovstvá sveta hráčov do 18 rokov, ktoré sú sviatkom hokeja. Naše deti môžu naživo sledovať svoje vzory, ktoré sa dostali na MS osemnásťročných. Verím, že to bude dôstojná reprezentácia nášho mesta a regiónu," uviedol Švagerko.

Popradský klub bude v auguste organizovať jubilejný 70. ročník Tatranského pohára, na ktorý plánuje pozvať zvučné európske kluby. V domácom tíme by mali hrať v novej sezóne prím najmä odchovanci, rozpočet by sa mal pohybovať okolo sumy 800.000 eur.



Trénerskou dvojicou A-mužstva zostáva duo Marcel Ozimák, František Štolc. "Seniorský tím HK Poprad dal v sezóne 2016/2017 možnosť 18-tim odchovancom. V tomto smere bol lepší iba Liptovský Mikuláš. Máme najpočetnejšie zastúpenie v projekte HK Orange 20. Aj to dokumentuje, že práca s mládežou je tu na vysokej úrovni a zároveň dostatočnej na to, aby sme juniorských hráčov mohli využívať pre A-mužstvo. Chceme zaviesť celoročnú prípravu, čo je v dnešnom hokeji štandard. Letnú prípravu začíname 1. mája a potrvá do konca júna. Na ľad pôjdeme okolo 20. júna. Chceme monitorovať hráčov aj po psychologickej stránke. Psychológia zohráva veľkú úlohu a zodpovedá za výkon hráča. V spolupráci s mládežníckymi trénermi sa chceme priblížiť najdôležitejšiemu cieľu a tým je výchova reprezentanta," poznamenal tréner Marcel Ozimák.

Popradský klub chystá aj spoluprácu s viacerými klubmi z Európy či z Kontinentálnej hokejovej ligy. Výsledkom tejto spolupráce by mali byť transfery hráčov z a do Popradu. Káder popradského A-mužstva je v súčasnosti v štádiu budovania a okrem trénerskej dvojice je zatiaľ známy iba stručný menoslov hráčov, ktorí v klube pokračujú. Ide o Andreasa Štraucha, Petra Lichanca, Patrika Svitanu či Ľubomíra Dindu. V klube sa pravdepodobne rozlúčia s viacerými ruskými legionármi, pričom ostatní hráči sú v rokovaní. "Oslovili sme popradských hráčov z európskych líg, no viacerí z nich uprednostnili lepšie finančné ohodnotenie v zahraničných kluboch. Žiaľ, slovenské kluby sú vo fáze, keď nedokážu finančne konkurovať klubom trebárs z Francúzska. Naša liga by mohla byť lepšia, keby sme vedeli konkurovať ohodnoteniu, ktoré majú Slováci v zahraničí a tým by sme ich možno pritiahli späť," dodal tréner Ozimák, ktorý potvrdil, že popradský klub v lete opäť uskutoční tzv. try-out, no hráčov naň bude pozývať.