Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

TIPSPORT LIGA: Zvolen na domácom ľade zdolal Žilinu

Na archívnej snímke sa hokejista Zvolena Peter Šišovský teší po góle spoločne so spoluhráčom Milanom Kytnárom. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na zápasy vedú Zvolenčania 3:2.

Zvolen 23. marca (TASR) - Piaty štvrťfinálový zápas Kaufland play off hokejovej Tipsport ligy doprial víťazstvo domácemu HKM Zvolen, keď zdolal MsHK Žilina 4:1, s hetrikom Milana Kytnára. Na zápasy vedú Zvolenčania 3:2, ďalší je na programe v nedeľu o 18.00 h na žilinskom ľade.

Po prvej tretine boli oveľa spokojnejší domáci. Strelili dva góly, mohli aj viac a keďže Žilinčanov trápila streľba, rozohrali pomerne jednoznačnú partiu. Už po 10 sekundách Coffman vyskúšal Tomeka v bránke, akoby chcel naznačiť, že to bude práve on, ktorý sa stane kľúčovým hráčom. Z jeho spolupráce s Kytnárom sa zrodili oba góly, v 6. min sa obaja ocitli v prečíslení a Američan namieril sprava presne pod žŕdku, v 10. min zasa Coffman naservíroval po krížnej nahrávke v presilovke o dvoch hráčov puk na čepeľ Kytnára a Tomek kapituloval druhýkrát. Na vývine zápasu sa podpísala hlavne presilová hra piatich na troch. Od 10. min ju mali domáci k dispozícii najskôr dve minúty, po góle ešte ďalších 74 sekúnd a aj keď už ďalší nestrelili, súpera aspoň otriasli v sebavedomí. Žilinčania mohli vyťažiť z príležitostí aj viac, či už Kozák v 7. min, alebo Húževka v 17-tej. Produktivita 'rytierov' však bola oveľa vyššia a ak by Matis v 3. min, Chovan v 8., alebo Puliš pri tutovke v 15. min mierili presnejšie, priebežný stav by hostia len ťažko rozdýchali.

V 23. min Zeleňákovi chýbala po brejku väčšia odvaha, aby vystrelil a pridal možno ďalší gól. Ešte väčšiu šancu spálili v 26. min Špirko, úplne sám pred Tomekom, a aj Puliš v 40. min v nádejnej streleckej pozícii. Žilinským 'vlkom' chýbala v 2. tretine väčšia energia a skôr sa zamerali na to, aby neinkasovali ako na kontaktný gól, ku ktorému mali príliš ďaleko.

Všetko však mohli napraviť v tretej tretine, ak by strelili rýchlo gól, čo sa však nestalo a MacIntyra v bránke ani poriadne neohrozili. Až Švihálek v 49. min úplne zblízka prestrelil, zápas ešte nezdramatizoval, no podarilo sa to Ondrušovi po rýchlom protiútoku v 51. min. Rozhodnutie padlo po hrúbke Žilinčanov v 53. min, najskôr Chovan šancu nepremenil, vzápätí nerozhodnosť obrancov i vykorčuľovaného brankára Tomeka spôsobila, že sa k puku dostal Kytnár a od mantinelu z uhla trafil prázdnu bránku. Zaslúženú prehru Žilinčanov zvýraznil hetrikom v 57. Kytnár po predchádzajúcej šanci Chovana a presnej dorážke.

HKM Zvolen - MsHK Žilina 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)

Góly: 6. Coffman (Kytnár, Chovan), 10. Kytnár (Coffman, Chovan), 53. Kytnár, 57. Kytnár (Chovan, Coffman) - 51. Ondruš. Rozhodovali Baluška, J. Konc - Tvrdoň, Šefčík, vylúčení 3:4, presilovky 1:0, v oslabení 0:0, 2345 divákov. Stav série 3:2.

Zostavy

HKM Zvolen: MacIntyre - Bokroš, Kováčik, Zeleňák, Hraško, Ulrych, Ťavoda, Dubeň - Coffman, Kytnár, Michal Chovan - Šišovský, Špirko, Flick - Puliš, Steen, Obdržálek - Török, V. Fekiač, Matis

MsHK Žilina: Tomek - Hatala, Kozák, Roman, Andersons, Juraško, Mazanec - Pospíšil, Hruška, Handlovský - Konečný, Holovič, Tvrdoň - J. Jurík, Húževka, Švihálek - Klimenta, Ondruš, Stupka

Hlasy po zápase:

Peter Mikula, tréner Zvolena: "Obe mužstvá vedeli, čo pre ne tento zápas znamená, že to bude dôležitý krok k postupu do semifinále, aj keď je to stále 50 na 50. Z oboch strán to bolo trochu nervózne, aj so stresom, no my sme viedli o dva góly a keď nám súper strelil jediný, hneď sme odpovedali a skóre zvýšili. Žilina opäť ukázala svoju silu, najmä v druhej tretine, my sme nevyužili niektoré situácie, mohli sme rozhodnúť skôr."

Petr Rosol, tréner Žiliny: "V prvej tretine boli domáci lepší, strelili nám gól v prečíslení, potom z presilovky piatich na troch. Od druhej tretiny sme boli vyrovnaný tím, aj so šancami, napokon sa nám podarilo streliť aj kontaktný gól. Mysleli sme si, že sa budú domáci strachovať o výsledok a znervóznejú, no bohužiaľ po nedorozumení brankára s obrancom sme inkasovali tretí gól a bolo po zápase."

Milan Kytnár, autor troch gólov Zvolena: "Zápas sme zvládli, to je najdôležitejšie. Tušil som, že sa bude lámať v prvej tretine, som veľmi rád, že sme dali prvý gól a následne druhý. Hralo sa nám ľahšie a zvyšok zápasu sme kontrolovali. Naša formácia si rozumie, sadli sme si, aj to vidieť na góloch. Na ľad padli i šiltovky, je to fajn streliť tri góly, dôležitý však je mečbal."

Filip Ondruš, strelec jedného gólu Žiliny: "Hlúpe góly sme dostali, zaspali sme pri nich, no od polovice sme boli iné mužstvo. Mali sme šance, aj tlačili v závere, škoda tretieho gólu, ktorý sme súperovi darovali. Myslím si, že sme boli lepší, doma Zvolenčanom musíme prehru vrátiť. Veríme si, že sa do Zvolena ešte vrátime."