Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Martin vo štvrťfinále vedie, Zvolenčania vyrovnali sériu so Žilinou

Na snímke radosť hokejistov Martina po strelení gólu počas 4. štvrťfinálového zápasu play off Tipsport Ligy MHC Martin - HC Košice v Martine 23. marca 2017. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Martin vedie na stretnutia nečakane 3:1.

Zvolen 23. marca (TASR) - Vo štvrtom štvrťfinálovom zápase play off hokejovej Tipsport Ligy HKM Zvolen zdolal MsHK Žilina 5:4 a vyrovnal stav série na 2:2. Piaty zápas je na programe na žilinskom ľade nadchádzajúcu sobotu.

Zvolenčania začali oproti predchádzajúcemu zápasu v prehádzanej zostave a rozkrútili dokonalý kolotoč. Opäť strelili úvodné dva góly, už tretí raz v sérii a Žilinčania znovu museli náskok skresávať. V 1. tretine sa im podarilo aj vyrovnať, no do prestávky v gólových hodoch predsa len prehrávali. Skóre otvoril v 3. min Hraško po strele, ktorá si našla medzeru vo výstroji brankára Tomeka. O 28 sekúnd neskôr Valenta bombou pridal ďalší gól a kritickú situáciu riešil tréner Jančuška oddychovým časom. Padol na úrodnú pôdu, už v 7. min úplne voľný Húževka v presilovke znížil a v 13. min J. Jurík od modrej vyrovnal. Domácich zvýhodnil v 15. min gól Mráza v početnej prevahe po strele od modrej a bol naozaj zaslúžený.

Zvolenčania v prvej tretine súpera zatienili, v 11. min spálil šancu Habšuda, po ňom trafil Hraško žŕdku a aj z počtu striel v pomere 18:10 bolo zrejmé, kto mal prevahu na ľade. Ofenzíva hostí vypukla hneď po prestávke. V 23. min Gmitter v obrovskej šanci trafil žŕdku zvolenskej bránky, onedlho v prečíslení s Hruškom opäť stroskotal pred bránkou Hovorka a aj príležitosť Handlovského v oslabení si v 27. min žiadala lepšie zakončenie. V 30. min spadol vo vlastnej tretine Zuzin a Hovorka sa rútil sám na brankára Šimka, no opäť sieť netrafil. Divákov vzrušila v 32. min aj bitkárska vložka s najaktívnejšími Novákom a Rogoňom a dosť rozkúskovaná hra vyústila až vo vyrovnávajúci gól Handlovského spoza bránky 20 sekúnd pred prestávkou. Pre domácich mohol byť aj dosť frustrujúci, keď si puk do vlastnej bránky usmernil Novák.

Do tretej tretiny Zvolenčania nastúpili už bez Klhůfka s vážnym zranením kolena a oslabenie bolo veľmi nepríjemné. V bránke Šimka vystriedal Baroš a pri zvýšenom tlaku hostí musel byť neustále v strehu. V 47. min vyskúšal Petráš pozornosť Tomeka a bolo zjavné, že obe mužstvá si uvedomujú dôležitosť čo len jedného streleného gólu. V 48. min sa ako blesk z jasného neba dostal Zuzin úplne sám pred brankára, nezaváhal a keď v 53. min z brejku strelil Mráz ďalší gól Zvolenčanov, dvojgólové manko už likvidovali Žilinčania veľmi ťažko. Takmer šesť minút pred koncom si zahrali hostia nielen presilovku, ale odvolali aj brankára a tento vabank im priniesol už len kontaktný gól v 57. min už po skončení početnej výhody vďaka teču Čížka.

HKM Zvolen - MsHK Žilina 5:4 (3:2, 0:1, 2:1)

Góly:
3. Hraško (Lušňák, Novák), 4. Valenta (Mráz, Klhůfek), 15. Mráz (Klhůfek, Šišovský), 48. Zuzin (Lušňák, Novák), 53. Mráz (Šišovský, Petráš) - 7. Húževka (Hovorka, Hruška), 13. J. Jurík (Brejčák), 40. Handlovský (Stupka, Holovič), 57. Čížek (Hovorka). Rozhodcovia D. Konc, Jonák - Stanzel, M. Smrek, vylúčení 4:5, presilovky 1:1, v oslabení 0:0, zmeny: 41. Baroš za Šimka (Zvolen), 1877 divákov.

/Stav série 2:2/

HKM Zvolen: Šimko (41. Baroš) - Novák, Hraško, Valenta, Andersons, Plechanov, Ivan, Habšuda - Lušňák, Puliš, Zuzin - Šišovský, Mráz, Klhůfek - Síkela, Petráš, Matis - Dubeň, L. Jurík, Kelemen

MsHK Žilina: Tomek - Čížek, Bokroš, Juraško, Brejčák, Ťavoda, Grman, Macejko, Prokop - Hovorka, Hruška, Handlovský - J. Jurík, Húževka, Švihálek - Konečný, Holovič, Stupka - Gmitter, Ondruš, Rogoň

Milan Staš, asistent trénera Zvolena: "Hráči si uvedomovali dôležitosť zápasu, pretože keby sme neuspeli, ťažko by sa stav série obracal. Dali do toho všetko, dvakrát sme viedli, súper vyrovnal a my sme potom získali rozhodujúci náskok. Súper nás dostal pod veľký tlak, odolali sme mu a sériu vyrovnali. Začíname odznovu a tešíme sa na zápas v Žiline."

Milan Jančuška, tréner Žiliny: "Chceli sme vyhrať oba zápasy vo Zvolene, no nepodarilo sa. Neodpustili sme si tradične slabší začiatok, no od druhej tretiny sme boli lepší v pohybe, nastrelili sme aj dve žŕdky, aj šance so samostatnými nájazdami sme zahodili. V koncovke nám to nešlo, v tretej tretine rozhodli dve hlúpe chyby a zápas sme si prehrali. Mali sme na to, boli sme lepší, nezaslúžene sme prehrali, teraz treba dobre zregenerovať a čo najlepšie sa pripraviť na sobotu."

Peter Húževka, strelec jedného gólu Žiliny: "Na zápas doma sa musíme stopercentne pripraviť, nemôžeme si v ňom už dovoliť taký zlý začiatok. Nevieme si to vysvetliť, ide o veľa, aby nás to nemrzelo. Je to vyrovnaná séria, sme vďační aspoň za jedno víťazstvo vo Zvolene. Chýbalo kúsok šťastia, no už to treba hodiť za hlavu. Prehrali sme, mužstvo drelo, bojovalo, veľa síl nás stálo opäť zrovnávať priebeh. Našou výhodou by mohlo byť v konečnom dôsledku domáce prostredie."

Radovan Puliš, kapitán Zvolena: "Nemám čo hodnotiť, je to 2:2 na zápasy, chceme vyhrať, musíme makať. Ak by sme tento zápas prehrali, asi by nás v kabíne šľak trafil. Vždy sme vyhrávali, dvakrát nám zápas ušiel za stavu 2:0 a keby to bolo do tretice, veľmi by nás to mrzelo."

Bruno Mráz, strelec dvoch gólov Zvolena: "Scenár sa opakoval, súper vyrovnal, bol to ťažký zápas, dúfam, že nás nakopne. Stretli sa dva vyrovnané tímy, v piatom zápase bude opäť rozhodovať osobná disciplína, brankári a kto premení viac šancí. Veľmi sme chceli zvíťaziť, mne sa darilo, spokojný som hlavne s víťazstvom."

Peter Zuzin, autor jedného gólu Zvolena: "Znovu sme viedli 2:0, súper vyrovnal, potom znižoval, my sme si záver skomplikovali. V presilovkách sú Žilinčania nepríjemní, hlavne v clonení pred brankárom. Toto bol zlomový zápas, nepripúšťali sme si neúspech."


MHC Martin - HC Košice 3:0



Vo skvelej atmosfére, ktorú vytvorilo 4000 divákov sa hralo vo vysokom tempe. Oproti predchádzajúcemu stretnutiu výrazne pridali hostia, ale domáci im dobre kontrovali. Už v 2. minúte sa mohli domáci ujať vedenia, ale Markovičov nájazd zneškodnil Habal. V 7. minúte na Corbeila pálil Bartánus, ale martinský gólman bol namieste. V ďalších minútach boli skúsení Košičania lepší, ale Corbeil potvrdzoval dobrú formu. V 11. minúte mal aj šťastie, keď strelu Suju vyrazil tesne vedľa bránky. V 15. minúte sa vyznamenal po strele Bartoša a bol stále v ohni striel. Z gólu sa však tešili martinskí hokejisti. Po peknej kombinácii druhého útoku sa zblízka presadil Heizer. V 19. minúte sólo Pulliho skončilo tesne vedľa.



Aj v druhom dejstve sa bolo na čo pozerať. V 21. minúte mieril Suja vedľa a pokus Tibora Vargu domáci zrazili. V 24. minúte po akcii Surovku mieril Rzavský nad. Útoky sa striedali na oboch stranách, obaja brankári boli však oporami. V 34. minúte pri presilovke hostí opäť domácich podržal Corbeil pri šanci Hunu. Martinskí hokejisti príkladne bojovali, pozorne bránili, a aj keď mal favorit viac z hry, len ťažko sa v útoku presadzoval. Gól už nepadol ani pri ďalšej výhode hostí o jedného hráča a tak aj po druhej tretine viedol Martin 1:0.

V 41. minúte mohol vyrovnať Huna, ale netrafil martinskú bránku. Nedáš-dostaneš sa potvrdilo opäť. V 43. minúte presne namieril od modrej Pulli a pridal druhý gól nadšene bojujúcich domácich. Hostia potom vystupňovali svoju snahu po góle, zatlačili Martin do hlbokej defenzívy a strieľali z každej pozície. Kanadský brankár Corbeil však zatiahol roletu, bol najlepším hráčom na ľade a udržal si čisté konto. Deväťdesiat sekúnd pred koncom hostia odvolali brankára, ale Koyš gólom do prázdnej bránky definitívne rozhodol. Domáci nechali na ľade všetky svoje sily, a keď k tomu pridali aj hokejové srdce zrodilo sa ďalšie veľké prekvapenie. Martin vedie na stretnutia nečakane 3:1.

MHC Martin - HC Košice 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Góly:
18. Heizer (Koyš, Markovič), 43. Pulli (R. Varga, Galamboš), 59. Koyš (Dlouhy). Rozhodovali: Baluška, Lokšík – Kacej, Výleta, vylúčení: 1:4, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 4000 divákov

/na zápasy 3:1/

Zostavy:

Martin:
Corbeil – Pulli, Kozák, Tabaček, Bačik, König, Brňák, Salija, Pacalaj – Korostin, Galamboš, R. Varga – Markovič, Heizer, Koyš – Rapáč, Dlouhy, Surovka – Rzavský, Pokrivčák, Jurášek

Košice:
Habal – Dudáš, Šmach, Šedivý, Matejka, Jankovič, Deyl, Koch, Vašíček – Rudolf Huna, Suja, Bartánus – Bicek, T. Varga, Jenčík – Hričina, Bartoš, Šoltés – Klíma, Boltun, Milý

Pavel Paukovček, tréner Martina:
"O všetkom rozhodla druhá tretina, keď sme ubránili presilovky hostí aj zásluhou výborného Corbeila v bránke. Kým Košice sa v útoku nepresadili, my sme strelili tri góly a to rozhodlo o našom víťazstve. Každý zápas, ktorý mužstvo vyhrá nás teší. Aj v ďalších stretnutiach budeme hrať tak ako doteraz, teda bojovať a dobre brániť, ako sme to predvádzali aj v doterajších dueloch play off."

Miroslav Marcinko, tréner Košíc:
"Dnes sme prejavili veľkú snahu a úsilie. Celé mužstvo hralo s maximálnym nasadením, vytvorili sme si enormný tlak i šance v druhej tretine, keď sme Martin prestrieľali 12:2, opäť nám to nepadlo a to rozhodlo o výsledku. Opäť sme sa nadreli, zlyhali sme však strelecky. Ešte však nie je koniec série. Verím, že sa šťastie prikloní aj na našu stranu a konečne to prelomíme."