Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Tokyo Sexwale sa vzdal kandidatúry na post prezidenta FIFA

Kandidát na post prezidenta FIFA obchodník Tokyo Sexwale (vľavo) z Juhoafrickej republiky počas príchodu na mimoriadny kongres zóny CONCACAF v Zürichu 25. februára 2016. Foto: TASR/AP

Urobil tak po zanietenom príhovore pred delegátmi mimoriadneho kongresu FIFA v Zürichu.

Zürich 26. februára (TASR) - Juhoafrický obchodník Tokyo Sexwale sa v piatok krátko pred prezidentskými voľbami Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vzdal kandidatúry. Urobil tak po zanietenom príhovore pred delegátmi mimoriadneho kongresu FIFA v Zürichu. Informovala agentúra DPA.



Zostali tak ž len štyria muži v boji o hlavu svetového futbalu - generálny sekretár Európskej futbalovej únie (UEFA) Gianni Infantino, bývalý zastupujúci generálny sekretár FIFA Jerome Champagne, jordánsky princ Ali Bin Al Hussein a bahrajnský šejk Salman bin Ebrahim Al Khalifa, súčasný prezident Ázijskej futbalovej konfederácie (AFC).

Pred samotnými prezidentskými voľbami dostal ešte každý z kandidátov priestor na záverečnú 15-minútovú prezentáciu pred delegátmi. Jordánsky princ Ali Bin Al Hussein povedal, že "on jediný úprimne reprezentuje nový štýl vedenia a môže garantovať nezaujatosť, resp. nulovú akceptáciu korupcie, rasizmu, sexizmu či inej diskriminácie". Po ňom dostal čas bahrajnský šejk Salman bin Ebrahim Al Khalifa, súčasný prezident Ázijskej futbalovej konfederácie (AFC). "Musíme konať zodpovedne vo finančnej oblasti. Nezadlžím FIFA kvôli zvoleniu za prezidenta," povedal.

Bývalý zastupujúci generálny sekretár FIFA Jerome Champagne z Francúzska sa štylizoval do úlohy lojálneho ochrancu a služobníka FIFA. Kandidát UEFA a jej generálny sekretár Gianni Infantino plynulo prechádzal v príhovore do angličtiny, taliančiny, francúzštiny a španielčiny a vykreslil sa ako líder pre celosvetovú FIFA, hoci dodal, že "Európa potrebuje viac". Ponúkol tiež každej členskej asociácii 5 miliónov USD na rozvojové investičné projekty.

Ako posledný vystúpil juhoafrický obchodník Tokyo Sexwale, ktorý sa po zanietenom prejave vzdal kandidatúry. "Futbal nie je zlomený, je v poriadku. Len ho treba rozvíjať. Úlohou je zmeniť ihrisko z hnedého poľa na zelený trávnik," povedal a zožal aj "standing ovations" od niektorých delegátov.

V tajnom hlasovaní potrebuje získať víťaz v 1. kole dve tretiny z celkového počtu platných hlasov. Teda 138 hlasov. V druhom kole mu víťazstvo vo voľbách zaručí nadpolovičná väčšina (104). Každá z členských asociácií FIFA má jeden hlas, čiže napr. hlas delegáta z maličkých Kajmanských ostrovov má rovnakú silu ako delegáta z 200-miliónovej Brazílie. Po každom kole vypadne kandidát s najmenším počtom hlasov.