Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Tomiho Kida Kovácsa v júni v Trenčíne čaká Gruzínec Berošvili

Na snímke zľava riaditeľ Národného športového centra Boris Čavajda a slovenský boxer a tréner Tomi KID Kovács počas tlačovej konferencie k jeho titulovému zápasu. Tomi KID Kovács bude v júni boxovať o titul organizácie IBF, ktorá patrí medzi najuznávanejšie vo svete. V Bratislave 30. marca 2016. Foto: TASR/Andrej Galica

Kovács sa predstavil naposledy v ringu koncom decembra, keď zdolal technickým KO maďarského súpera Miklosa Kovácsa.

Bratislava 30. marca (TASR) - Slovenského profesionálneho boxera Tomiho "Kida" Kovácsa čaká v lete súboj o európsky titul v poloťažkej váhe organizácie IBF, jednej zo štyroch najvýznamnejších na svete. Tridsaťosemročný pästiar nastúpi proti o 14 rokov mladšiemu Gruzíncovi Giorgimu Berošvilimu. Duel sa odohrá 11. júna na "domácej pôde" v Trenčíne.

"Prišla šanca bojovať o regionálny, európsky titul IBF, jednej zo štyroch najlepších organizácií na svete. Slovák v nej ešte neboxoval. S mojím manažérom sme sa dohodli, že prijmeme ponuku. Dali nám na výber troch súperov a my sme zvolili 24-ročného Gruzínca Berošviliho. Bude sa bojovať v poloťažkej váhe titulový zápas IBF na 10x3 minúty. Dostal som šancu organizovať duel na Slovensku a využil som ju. Uskutoční sa 11. júna v Trenčíne," povedal Kovács na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave.



Kovács sa predstavil naposledy v ringu koncom decembra, keď zdolal technickým KO maďarského súpera Miklosa Kovácsa. Vlani v januári si poradil taktiež v Budapešti s Ericlesom Torresom Marinom. Posledný súboj o významný titul absolvoval ešte v roku 2014 proti Uganďanovi Hamzovi Wanderovi, ktorého zdolal a získal medzinárodný opasok organizácie WBF. "Stále som nezavesil boxerské rukavice na klinec, aj keď sa teraz oveľa viac venujem trénovaniu a mojím chlapcom. Cítim, že mi klesá forma, ale vždy sa nejako zodvihnem a idem ďalej," povedal Kovács, ktorý má v profesionálnom ringu bilanciu 27 víťazstiev (16 KO) a jednu prehru (KO).

Jeho súper sa predstavil podľa portálu boxrec v ringu 36-krát, pričom v 24 súbojoch zvíťazil (16 KO), desať prehral (6 KO) a dva duely remizoval. "Na výber sme mali ešte ďalšieho Gruzínca žijúceho v Nemecku a jedného Maďara. Berošvili je odo mňa mladší a nižší a je to skôr taký bitkársky typ. Ja som skôr technický. Ešte som ho príliš nesledoval. Zatiaľ som len na začiatku prípravy a v tejto fáze chcem hlavne nabrať silu a kondíciu, aby som vydržal tých desať kôl. Až neskôr sa zameriam na techniku a taktiku proti nemu. Ostáva mi do súboja jedenásť týždňov, podľa mojej filozofie - každý týždeň jedno kolo, takže ešte môžem jeden oddychovať," uviedol.

Kovács sa len pred pár dňami so svojimi zverencami vrátil z návštevy Kuby, kde si zatrénovali pod vedením olympijského víťaza z roku 1976 v ľahkej mušej váhe Jorge Hernándeza. "Kubánska škola patrí medzi najlepšie na svete, tam sa už aj deti rodia s rukavicami na rukách. Je to chudobná, jednoduchá, ale krásna krajina a cítil som sa tam veľmi dobre. Podmienky v ich tréningovom centre boli veľmi jednoduché. Vaky viseli na roxorových tyčiach, o sprche nebolo ani počuť, bola tam iba nádrž so zátkou. No tréningy boli fantastické. Chcel som chlapcom ukázať, že napriek chudobe odtiaľ pochádzajú veľkí šampióni."



Jeho klub KO Box klub v Galante je od minulého roka pod krídlami Národného športového centra, ktoré pomáha s prípravou i výjazdmi na sústredenia či zápasy. Vlani zaznamenali niekoľko významných úspechov, jedným z najvýznamnejších bolo tretie miesto Viliama Tankóa na I. európskych hrách v Baku. "Je to pre nás veľká pomoc, vďaka nim sme sa dostali na miesta, kam predtým nie. Dostali sme druhý dych, lepšie sa nám pracuje. Stihli sme 43 výjazdov a moji zverenci odboxovali 164 stretnutí. Stihli sme aj viacero projektov. Navštívili sme školy či detské domovy a robili sme dobré meno nášmu športu," pochvaľoval si.

V súčasnosti pracuje aj na rozvoji svojej akadémie. "Terajšie priestory v Galante sú nám už malé. Preto chcem vybudovať centrum v neďalekom Matúškove. Vzniknúť má v bývalom hospodárskom sídle. Mám ho už dlhodobo v prenájme a chcem tam vybudovať centrum s možnosťou bývania, fitness centrom a so všetkým čo potrebujeme, aby sme vychovali ďalších šampiónov."

V nasledujúcom roku čaká jeho zverencov množstvo práce a podujatí. Okrem ME a MS aj olympijská kvalifikácia, v ktorej bude Tankó bojovať o účasť pod piatimi kruhmi v Rio de Janeiro. "Slovenský boxer sa predstavil na OH naposledy v roku 1996, bolo by pekné, keby sa nám to po 20 rokoch podarilo opäť. Potrebujeme zachrániť náš šport a byť na olympiáde," uviedol. Mladý boxer má dve šance. Jedna príde už v apríli. "V jeho váhovej kategórii do 52 kg sa odtiaľ prebojujú na OH prví traja. Ďalšia šanca je v júni v Baku na celosvetovej kvalifikácii a tam získajú miestenky prví piati," dodal.