Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Petra Vlhová vypiekla so šoférom i Švajčiarmi

Na snímke slovenská reprezentantka v alpskom lyžovaní Petra Vlhová sa raduje v cieli po druhom kole nočného slalomu žien Svetového pohára v rakúskom Flachau v piatok 15. januára 2016. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Po tlačovej konferencii Vlhová vycvičila švajčiarskeho novinára. Ten ju chcel stoj čo stoj primäť k odpovedi, či bola pre ňu vzorom Vreni Schneiderová.


Flachau 16. januára (TASR) - Akreditované persóny v dejisku etablovaného slalomu Svetového pohára vo Flachau prepravuje ku svahu kyvadlová doprava. Napriek svojmu názvu, ktorý odkazuje na rovinaté údolie, rakúske stredisko ihrá relíéfom a do cieľových priestorov je to solídny "stupák" na masou ľudí vykĺzanom snehu. Šofér jedného z vozidiel sa TASR pochválil, že po 1. kole viezol do príslušných pretekárskych priestorov Slovenku, vysvitlo že Veroniku Velez-Zuzulovú. Keď sa vzápätí dozvedel, že je priebežne druhá, tak z neho vyhŕklo: "Ak by zostala, opäť ju veziem, tentoraz do tlačového strediska, lebo na starosť som dostal priviezť na tlačovku druhú v poradí súťaže."

Napokon mal predsa komplet slovenský deň, ale "chyba lávky" - nie komplet s Veronikou. Druhá v slalome skončila Švédka Frida Hansdotterová, no ani tú napokon neviezol. Všetko obrátila naruby Petra Vlhová, ktorá v cieli toľko radostne vystrájala, že Fridu organizátori brali na tlačovku skôr, teda sťaby tretiu v poradí a na tú čakalo iné auto. "Slovacikovému" vodičovi prischla Peťa, keď sa do sýtosti vytešila z 3. miesta a z historického okamihu jedného pódia s víťaznou Veronikou vo Svetovom pohári.

Po tlačovej konferencii Vlhová vycvičila aj švajčiarskeho novinára. Ten ju chcel stoj čo stoj primäť k odpovedi, či bola pre ňu vzorom Vreni Schneiderová. Teda bývalá majsterka točivých disciplín. Vraj Petra priam verne napodobňuje jej štýl jazdy. Len mykla plecom a išla nahrávať ďalšie rozhovory. Legendárna Švajčiarka to na svahoch "váľala" v 80-tych a na začiatku 90-tych rokov minulého storočia, slovenská slalomárka sa narodila v roku 1995... Nehovoriac o tom, že Vreni Schneiderová jazdila v ére úplne inej, teda klasickej techniky nevykrojených lyží, kým Petra sa narodila do carvingovej revolúcie.

Táto príhoda zapadá do už aj verejne deklarovanej helvétskej slalomovej frustrácie. Alpská veľmoc číslo dva nepozná v ženskej kategórii víťazku medzi hustými bránkami už poriadne dlho. Od piatka o 5 dní sa naplní 14 rokov, čo sa z víťazstva v slalome Svetového pohára tešila Marlies Oesterová a po nej to už nedokázala žiadna iná krajanka.

A mimochodom - 20-ročná slovenská slalomárka má predsa iný idol. Hovorí o ňom 31-ročná Veronika Velez-Zuzulová: "Ja cítim, že ma má za vzor, sama to napokon povedala. Že je to v nej stále. Veľmi ma rešpektuje. A to je asi aj dôvod, prečo nám to spolu tak dobre funguje. Rešpektujeme sa vlastne navzájom a snažíme sa veľa vecí robiť rovnako."

Vlhová nedá na "autistku" Zuzulovú dopustiť

Slovenské alpské lyžovanie dosiahlo v ére samostatnosti päť víťazstiev v pretekoch Svetového pohára. Petra Vlhová vyhrala svoj slalom vo švédskom Aare, Veronika Velez-Zuzulová okrem paralelnej súťaže v Mníchove triumfovala v klasickom slalome trikrát v Rakúsku. A zhodou okolností v najbližších strediskách, v akých sa elitné preteky jazdia, teda v Semmeringu a vo Flachau.

Na snímke slovenská reprezentantka v alpskom lyžovaní Veronika Velez - Zuzulová (chrbtom) sa objíma so Slovenkou Petrou Vlhovou po víťazstve nočného slalomu žien Svetového pohára v rakúskom Flachau v piatok 15. januára 2016. Slovenka Petra Vlhová obsadila tretiu priečku a prvýkrát v histórii sa tak ocitli na pódiu dve slovenské reprezentanky.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Najbližšie ako najbližšie, Veronika má svoj domov už niekoľko rokov pod štítmi francúzskych Álp. Rakúsko je akoby jej treťou vlasťou - ani rodnou hrudou, ani domovinou, ale pretekárskym útočiskom. "Je to určite paradox a povedala by som, že sú to tie najkrajšie slalomy. Pre mňa je to pozitívne, že sa to deje tam, kde sa najviac ľudí pozerať na preteky," konštatovala pre TASR.

Zároveň však zdôraznila, že vlasť číslo jeden je pre ňu len Slovensko a Francúzsko je len prechodný domov. V Rakúsku si cení výbornú atmosféru, ale počas pretekov ju príliš nevníma. "Ja som možno tak trochu autista. Snažím sa byť mimo všetkého a potom sa to snažím precítiť po súťaži."

To ale neznamená, že s Veronikou niet pred súťažou ani reči. Jej reprezentačná kolegyňa Petra Vlhová tvrdí: "Keby ona mala pri sebe takého človeka, akého mám ja v nej, darilo by sa jej predtým ešte viac. Veľmi mi pomáha jej prítomnosť i rady a postrehy. Usmerňuje ma nielen v jednotlivých pretekoch, ale aj v celej kariére s snaží sa mi odovzdať čo najviac."

A mladučká slalomová kométa nezabudla zdôrazniť: "Naše úspechy sú v prvom rade v tom, že máme skvelých rodičov. Od malička nás podporovali a nikdy to nevzdali. Ja sa chcem poďakovať aj môjmu tímu, ktorý odvádza skvelú robotu. Ani bez nich by som nebola tam, kde som. Po tom prvom novoročnom slalome v Santa Caterine sme si s Veronikou povedali, že to vo Flachau musí vyjsť so spoločný pódiom a vyšlo to."