Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

VERONIKINA SLALOMOVÁ ROZLÚČKA: Komfortné pocity, kroj, emócie

Na snímke vľavo slovenská slalomárka Veronika Velez-Zuzulová, vpravo jej kolegyňa Petra Vlhová po rozlúčkovej jazde v rámci 1. kola slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien v nemeckom Ofterschwangu 10. marca 2018. Foto: TASR - Michal Svítok

Lúčiaca sa charizmatická slalomárka priznala, že trochu dávala pozor, aby v príliš silnom oblúku kroj nepoškodila a aby je z hlavy nepadol kvetinový venček.

Ofterschwang 10. marca (TASR) - Veronika Velez-Zuzulová sa v druhú marcovú sobotu roku 2018 konečne cítila od rána komfortne. Napriek tomu, že išla na štart slalomu Svetového pohára, žiadne príliš skoré vstávanie, žiadna obhliadka trate, žiaden súťažný stres. "Keby som takých pretekov mohla ísť aspoň desať," povzdychla si po tom, ako v cieli pretekov SP v nemeckom Ofterschwangu absolvovala časť rozhovorov, objatí či fotení.

Na snímke Viera Zuzulová, mama slovenskej slalomárky Veroniky Velez-Zuzulovej, po jej rozlúčkovej jazde s kariérou v 1. kole slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien v nemeckom Ofterschwangu 10. marca 2018.
Foto: TASR - Michal Svítok

Už nepôjde ani jedny. Slovenská lyžiarka sa vlastne oficiálne rozlúčila s vrcholovým pretekaním pod hlavičkou Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). A so svojimi súperkami v prestížnom seriáli a s kadekým ďalším. Tréneri, servismani, levický fanklub, ktorý jej daroval tričko s kariérnymi métami. "Ráno som vstala a išla som na kopec za úplne iných okolností. Iná koncentrácia, úplne iný šport a riadne som si to vychutnala," zdôraznila pre TASR.



Veronika prvé slalomové kolo svojej poslednej "súťaže" absolvovala na národnú nôtu: "Zlyžovať dole v kroji znamená pre mňa veľa, pretože si myslím, že je to naše slovenské bohatstvo. Veľmi si ho vážim a ináč ako v slovenskom kroji som si rozlúčku ani nevedela predstaviť, mohla som prezentovať túto našu krásnu tradíciu. Mám ho požičaný od jednej pani z Bratislavy a pochádza zo Zvolenskej Slatiny. Mala som trocha rešpekt, aby som najmä s ručne robenou sukňou niečo neurobila. Mala som veľa reakcií, všetkým sa veľmi páčil."


Lúčiaca sa charizmatická slalomárka priznala, že trochu dávala pozor, aby v príliš silnom oblúku kroj nepoškodila a aby je z hlavy nepadol kvetinový venček. Do cieľa prišla v plnej paráde a začal sa maratón gratulácií a poďakovaní. Napokon zišiel dole z kopca aj jej manžel Romain Velez a svoju drahú, dovtedy žiariacu úsmevmi, dojal k slzám. Veronika však priznala, že jej nebolo všetko jedno ani pri prvej gratulácii, ešte v dojazdovom priestore ju vystískali Petra Vlhová a onedlho aj Mikaela Shiffrinová. "Mikaela mi opäť raz povedala slová, ktoré som mnou pohli. Bolo to trochu iné ako na konci januára v Lenzerheide, ale podobne si ich vážim. Je tiež úžasné, že počkala na mňa, hoci sa mohla ísť zohriať a pripravovať na druhé kolo."

Veronika ale zdôrazňuje rozmer úplne záverečnej rozlúčky. V Jasnej to 7. apríla má byť o ešte väčších emóciách. Už tie v Ofterschwangu boli enormné.

Tri pódiové dámy o Zuzulovej - veselá a priateľská, bude tu chýbať

Rozlúčka Veroniky Velez-Zuzulovej v dejisku sobotného slalomu Svetového pohára nenechala chladnými ani pretekárky, ktoré sa sústredili na boj o najvyššie priečky. Zhodou okolností prvé štyri priečky v Ofterschwangu obsadili jej najväčšie súperky z uplynulých sezón. Petra Vlhová ako krajanka skončila štvrtá a jej vzťah s lúčiacou sa slovenskou lyžiarskou "revolucionárkou" je osobitná kapitola.

Američanka Mikaela Shiffrinová a Švajčiarka Wendy Holdenerová ako prvé dve pretekárky na tlačovej konferencii čelili aj otázke o rozlúčkach Zuzulovej a Rakúšanky Michaely Kirchgasserovej. Bola to podľa očakávania samá chvála a tretia na stupňoch, Švédka Frida Hansdotterová ešte predtým v mix-zóne pre TASR zdôraznila Veronikinu priateľskú a veselú povahu.

Mikaela Shiffrinová: "Veroniku a Michaelu som sledovala ešte v časoch, keď som sa len pripravovala na vstup do Svetového pohára. Už vtedy patrili medzi špičku slalomu, boli pre mňa inšpiráciou a najmä s Veronikou som tom potom riadne okúsila aj osobne, bola to tvrdá súperka. Dnes to tu bolo zábavné, ale aj smutné, lebo skončili veľké pretekárky ako osobnosti a budú nám chýbať aj ľudsky."

Wendy Holdenerová: "Je to taká škoda, že Veronika končí. Je to skvelé dievča a dnes to bola super rozlúčka. Keď som ju videla v tom oblečení na lanovke, tak sme si zamávali a pripadalo mi to všetko veľmi zábavné. Chcela som jej dať kyticu kvetov na rozlúčku, to mi žiaľ v týchto okolnostiach pretekov nevyšlo, ale určite ešte bude príležitosť sa s ňou niekedy stretnúť."

Frida Hansdotterová: "My sme tak dlho jazdili spolu a tá rozlúčka bola emocionálna. Bude nám tu veľmi chýbať a je to teda aj trochu smutná rozlúčka. Bola jednou z najlepších slalomárok éry. A predovšetkým to je priateľská povaha s obdivuhodným prístupom k životu. Všetko robila správne a ja verím, že sa jej bude dariť aj po skončení kariéry. Nech je stále taká veselá."


Vyslaní redaktori TASR P. Horváth a A. Bezák/ ph ak