Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Tóth o nezrovnalosti v biopase: Verím, že očistím svoje meno

Na snímke olympijský šampión v chôdzi na 50 km Matej Tóth počas brífingu po zasadnutí Disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu (DK SAZ) 15. augusta 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Olympijského šampióna z Ria de Janeiro 2016 na päťdesiatke dočasne suspendovali začiatkom júla, prípad na medzinárodnej úrovni vyšetruje novozriadená Jednotka pre integritu atletiky.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Prípad nezrovnalosti v biologickom pase slovenského atléta Mateja Tótha pokračuje. Dočasne suspendovaný chodec absolvoval v utorok vypočutie pred Disciplinárnou komisiou Slovenského atletického zväzu, kde predložil nové dôkazné materiály, ktoré vysvetľujú odchýlku. DK SAZ osloví nezávislých odborníkov, aby posúdili závery Tóthovho tímu.

Olympijského šampióna z Ria de Janeiro 2016 na päťdesiatke dočasne suspendovali začiatkom júla, prípad na medzinárodnej úrovni vyšetruje novozriadená Jednotka pre integritu atletiky. Hrozí mu dištanc na štyri roky, do uzavretia prípadu nesmie súťažiť. Na uplynulých majstrovstvách sveta v Londýne nemohol obhajovať zlato na päťdesiatke z Pekingu 2015.

"Keďže DK SAZ definitívne nerozhodla a skúmanie pokračuje, nemôžem zatiaľ objasniť všetky detaily. V nadväznosti na medializované informácie však môžem potvrdiť, že som DK SAZ predložil argumenty na moju obhajobu, ktoré odborne a jasne vysvetľujú dôvod odchýlky a vyvracajú akékoľvek podozrenia z užívania zakázaných látok alebo metód. Spis s našimi argumentmi obsahoval 25 príloh, 250 strán, sedem expertných stanovísk odborníkov z oblasti hematológie a metabolomiky zo šiestich krajín sveta. Aby som dokázal moju nevinu, aj po podrobných vyšetreniach som pripravený podrobiť sa ďalším lekárskym testom a analýzam, ak to budú vyžadovať DK SAZ, Medzinárodná asociácia atletických federácií alebo Svetová antidopingová agentúra. IAAF ani WADA u mňa napriek vyše stovke antidopingových testov nikdy nezistili žiadnu zakázanú látku. Všetky obvinenia vznikli na základe štatistických odchýlok, ktoré neprihliadajú na moju individuálnu variabilitu a okolnosti, aké predchádzali odberom. Verím, že vďaka argumentom sa mi podarí očistiť moje meno," vyhlásil Tóth.



Jeho stretnutie s Disciplinárnou komisiou nebolo posledné, vyšetrovanie sa neskončilo. "Na základe predložených dokumentov a ústnych vyjadrení Mateja Tótha a jeho zástupcov nebolo jednoznačne preukázané, že došlo k užitiu zakázaných látok alebo metód. Predložili nové dôkazné materiály, ktoré vysvetľujú možné odchýlky. DK preto bude žiadať ďalšie expertné vysvetlenie a analýzy nezávislých odborníkov, 250 strán vedecké textu nebude ľahké preštudovať. Vyžiada si to dlhší čas, verím, že sa nájdu odborníci ochotní vyjadriť sa v relatívne krátkom období. Výsledok DK pôjde na IAAF, tá potom urobí ďalšie kroky podľa jej pravidiel. Lehota bola iba 60 dní na prerokovanie, dodržali sme ju, na ďalšie kroky nie sú žiadne lehoty," ozrejmil predseda DK Ivan Čillík.

Komisia musí prijať jednoznačné stanovisko. Jej šéf si netrúfol povedať, či sa tak stane už na najbližšom zasadnutí. WADA o prípade nerozhoduje, vyslovila podozrenie a športovca dočasne suspendovala. Rozhodnutie DK SAZ poputuje na Jednotku pre integritu atletiky, ktorá sa s ním môže, ale nemusí stotožniť. Nasledujúca inštancia je Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne.



"Som rád, že nezaznel verdikt, ktorý by ma hneď potrestal. Nie je konečný, ale už len to, že naše argumenty stáli DK za to, aby ich preverila, je pre mňa pozitívne. Uvedomujem si silu našich argumentov, verím, že dajú rovnaké stanovisko ako naši experti. Najťažšie je za mnou, museli sme dať všetko dokopy. Stálo to mnoho úsilia nehovoriac o psychike, ktorá to sprevádza. Nastal pocit úľavy, že sú argumenty dobre vyskladané. Neviem si predstaviť, ktorý odborník by ma naďalej pokladal za vinného. Som optimista, no oslobodzujúce rozhodnutie je ďaleko," dodal Tóth.

Tridsaťštyriročný atlét má náročnú úlohu, keďže čelí prezumpcii viny: "Vždy som sa snažil konať fair play a zrazu to niekto nabúral pre štatistické odchýlky a obvinil ma z niečoho, proti čomu som vždy bojoval. Už mám toľko rokov, že keby som skončil, nebudem si búchať hlavu, ako som mohol ešte desať rokov súťažiť. Vnímam to ako boj o princípy, s ktorými sa snažím žiť a fungovať. Musíme dokazovať, čo sa nestalo. Také sú však pravidlá, vždy som ich rešpektoval. Podarilo sa nám to rozumne argumentačne vysvetliť."