Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Tour de France sa v roku 2019 začne v Bruseli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Brusel bude o dva roky organizovať úvodnú etapu Tour de France. Hoci ešte nie je známy program, v kuloároch sa hovorí, že by sa mohla začať v srdci belgickej metropoly, na námestí Grand Place.

Brusel 30. mája (TASR) – Prestížne cyklistické preteky Tour de France sa v roku 2019 začnú v Bruseli. V utorok to potvrdil primátor hlavného mesta Belgicka Yvan Mayeur. Práve na rok 2019 pripadá niekoľko výročí viažucich sa na slávne preteky.

Brusel bude o dva roky organizovať úvodnú etapu Tour de France. Hoci ešte nie je známy oficiálny program, v kuloároch sa šíri informácia, že by sa mohla začať v srdci belgickej metropoly, na námestí Grand Place. Informovala o tom belgická televízia a rozhlas RTBF.

Brusel kandidoval na prestížnu úlohu začiatočného mesta Tour de France už od roku 2014, ale uspel až teraz. Celkovo to bude len druhýkrát, čo Tour odštartuje v Bruseli. Prvýkrát sa tak stalo v roku 1958. Okrem toho sa začala prvá etapa pretekov v Belgicku ešte trikrát – jeden raz v Charleroi a dvakrát v Liege.

Rok 2019 bude symbolicky 50. výročím prvého víťazstva belgického cyklistu Eddyho Merckxa na Tour. Ten má na konte doposiaľ neprekonaný rekord 34 etapových víťazstiev a piatich celkových triumfov spolu s ďalšími tromi pretekármi. Sú nimi Francúzi Jacques Anquetil, Bernard Hinault a Španiel Miguel Indurain. V roku 2019 uplynie presne storočie od oficiálneho vzniku žltého dresu pre vedúceho pretekára Tour de France.