Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

Audi v Le Mans prevalcovalo konkurenciu, víťazom sa stal Lotterer

André Lotterer na Audi počas pretekov v Le Mans. Foto: TASR/AP

Šance rivalskej Toyoty na legendárnom podujatí predčasne zhasli po havárii britského jazdca Anthony Davidsona.

Le Mans 17. júna (TASR) - Audi oslávilo na motoristických pretekoch 24 hodín Le Mans trojnásobný úspech.

Nemecký pilot André Lotterer sa rovnako ako minulý rok tešil z celkového triumfu, na druhom mieste skončil s odstupom jedného kola rekordér v počte víťazstiev Dán Tom Kristensen a tretí Nemec Mike Rockenfeller.

Šance rivalskej Toyoty na legendárnom podujatí predčasne zhasli po havárii britského jazdca Anthony Davidsona, z ktorej vyviazol s dvoma zlomenými hrudnými stavcami. Druhá Toyota skončila s defektom.

Po piatich hodinách pretekov sa Nicolas Lapierre s Toyotou prebojoval na čelo pretekov, no nadšenie mechanikov tímu onedlho vystriedalo zdesenie.

Davidsona, jazdiaceho na hybride Toyoty, pri predbiehaní súpera v 82. kole atakovalo pomalšie vozidlo na ľavej strane. Davidsonovo vozidlo vyletelo do vzduch, obrátilo sa o 360 stupňov a narazilo do bariéry z pneumatík.



Britský jazdec však z vozidla vyšiel po svojich, no napokon s dvomi zlomenými stavcami zostane v nemocnici do pondelka. "Ležať vo francúzskej nemocnici s poraneným chrbtom - o tomto som v tejto fáze pretekov ani neuvažoval," skonštatoval Davidson na sociálnej sieti. Onedlho prišla Toyota aj o druhé vozidlo.

"Sme sklamaní, že sme preteky ukončili tak skoro. Chceli sme dôjsť do cieľa," povedal Kazuki Nakadžima, ktorý bol posledným jazdcom Toyoty na trati a vo vozidle sa počas 134 kôl striedal s Lapierrom a Alexandrom Wurzom.