Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Šport

Tradiční rivali spod Apenín a Ostrovov zabojujú o návrat medzi špičku

Talianski futbalisti Foto: TASR/AP

Taliani začali pred vyraďovačkou cez talianske médiá aj netradičnú slovnú prestrelku, pretože sa sami prekvapivo stavajú pred duelom s Angličanmi do miernej pozície favorita.

Kyjev 22. júna (TASR) - Futbalové Taliansko s cieľom navrátenia sa na pozície vydobyté počas MS 2006, kým Angličania majú v pláne zobrať si späť miesta, ktoré im "už odveky patria". Súboj tradičných futbalových rivalov bude mať v rámci posledného nedeľňajšieho štvrťfinálového duelu EURO 2012 osobitný náboj, pretože je duelom aktérov, snažiacich sa o návrat medzi absolútnu špičku.

Angličania sa trochu prekvapujúco zmocnili pozície lídra v D-skupine a formát im do cesty poslal druhý tím C-skupiny v podobe Talianska. Albión sa prezentoval vysoko efektívnym prejavom a kritici tak po skončení prvej fázy nemajú veľmi čo vyčítať iba krátko pred šampionátom vymenovanému trénerovi Royovi Hodgsonovi. Angličania sa budú snažiť nadviazať na semifinálovú účasť z domácich ME v roku 1996, ktoré majú už ale pomerne bradatú históriu.

Taliani mali po zlate z MS 2006 vo vysvedčení štvrťfinálovú účasť na ME 2008, potom však absolútne prepadli na MS 2010, kde nepostúpili zo skupiny aj účinkom prehry so slovenskou reprezentáciou a teraz sa škriabu späť aj v tieni domácich problémov s korupciou a kauzy ovplyvňovania výsledkov v súťažiach najvyššej úrovne.

Taliani začali pred vyraďovačkou cez talianske médiá aj netradičnú slovnú prestrelku, pretože sa sami prekvapivo stavajú pred duelom s Angličanmi do miernej pozície favorita. "Čo sa týka techniky a herného prejavu, sme silnejší než Anglicko," povedal na plné ústa Leonardo Bonucci, ktorý nemá nijaké mimoriadne obavy z Waynea Rooneyho. Ten sa prezentoval po dvojzápasovej nútenej v skupine pauze proti Ukrajincom ihneď gólovo. "Rooney? Začali sme si preberať pod drobnohľadom jeho hru."

Bonucci bude musieť v centre obrany nahradiť oporu zadných radov, zraneného stopéra Giorgia Chielliniho. Ostrovy kontrovali o pár hodín. "Nevidel som zápasy Talianska," sucho konštatoval anglickým štýlom Hodgson, ktorý si myslel, že Angličania narazia skôr na Španielov ako na Talianov, preto sa sústredil radšej na zápasy obhajcu titulu.

Je potrebné dodať, že Taliani sa po vzore Angličanov javili počas skupinových bojoch tiež pragmatickí. Keď bolo treba, vyhrali, keď nie, vystačili si aj s remízou. So Španielmi dokázali remizovať, smolne si delili body s Chorvátmi a Írov podľa povinností zdolali.

Jedným z kľúčových faktorov úspechu "squadry azzurra" je aj výkon zakončovateľa Maria Balotelliho. "Existujú dvaja Mariovia. Prvý je ten brilantný, ktorý dokáže skórovať z nulovej šance a druhý nervózny a rozhodený, ktorý obdrží červenú kartu pri prvej príležitosti. Našťastie, Joleon Lescott pozná obe jeho tváre a vie, ako sa zachovať," odpovedal na diaľku Talianom James Milner.

Pri celkom dobrom tesnení defenzív (Taliani inkasovali dvakrát, Angličania trikrát) je celkom možné, že posledné štvrťfinálové stretnutie vyústi až do penaltového rozstrelu. "Nepovedal by som, že je to tak, ako o nás hovoria. Že bránime ako psi a čakáme, aby sa lopta nejakým spôsobom skotúľala do siete na druhej strane. Myslím si, že máme výborný útok," odbil brankár Joe Hart kritikov, ktorí sa "navážali" do ofenzívnej hry Angličanov. "Keď sa to dostane až k jedenástkam, nebojím sa postaviť k bielemu bodu ako exekútor. Ale mám pocit, že máme v tíme lepších strelcov, než som ja. Penalty sú však, a boli by aj teraz, čistou lotériou."

štvrťfinále, Kyjev, 24. júna, 20.45:


Anglicko - Taliansko
pravdepodobné zostavy:
Anglicko:
Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Walcott, Gerrard, Parker, Young - Rooney - Welbeck
tréner: Roy Hodgson

Taliansko: Buffon - Abate, Barzagli, Bonucci, Balzaretti - Marchisio, Pirlo, De Rossi - Motta - Di Natale, Cassano
tréner: Cesare Prandelli
rozhodca: Pedro Proenca (Port.)