Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

VIDEO: Košice s ďalšou výhrou, kapitán Popradu oslavoval 500. gól

Na snímke zľava šéf spoločnosti Prohokej Richard Lintner, prezident SR Andrej Kiska, kapitán HK Poprad Arne Kroták a primátor Popradu Jozef Švagerko pózujú s dresom číslo 500 počas zápasu 40. kola hokejovej Tipsport ligy medzi HK Poprad - MsHK DOXXbet Žilina v Poprade 17. januára 2016. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Kapitánovi Popradu gratuloval aj prezident Andrej Kiska.


Bratislava 17. januára (TASR) - Hokejisti úradujúceho slovenského šampióna HC Košice natiahli prebiehajúcu víťaznú šnúru na desať zápasov. O sériu ich v nedeľňajšom šlágri 40. kola Tipsport Ligy neobral ani HKM Zvolen, ktorý doma nestrelil ani gól a "oceliarom" podľahol 0:2. Oba góly tabuľkového lídra strelil Gabriel Spilar.

Po štyroch dueloch pocítili opäť chuť víťazstva aj hráči HK Nitra. Do víťazného konca dotiahli stretnutie v Piešťanoch, kde triumfovali 3:2.

HK Poprad - MsHK DOXXBet Žilina 3:1

Televízny zápas začal milou udalosťou, keď na červenom koberci za salvy ohňostrojov gratulovali 500-gólovému kapitánovi Popradu Krotákovi prezident SR Kiska, primátor Popradu Švagerko a šéf Tipsport Ligy Lintner.

Poprad hrajúci len na tri päťky bol v úvode aktívnejší, no prvý gól mal na hokejke hosťujúci D. Brejčák, ktorý v presilovkovom závere opečiatkoval žŕdku. Žilina predsa prvý gól dala, keď šikovne tečoval Handlovského strelu Stupka - 0:1. Domáci dokázali za krátko odpovedať, strelou od modrej vyrovnal Fabian - 1:1.

V druhej časti sa hral vyrovnaný hokej. V 26. min. prišli chvíle domáceho Koyša, ktorý ukázal individuálne majstrovstvo a poslal Poprad do vedenia. Koyš mohol stav aj zvýšiť, no po vyšachovaní Tomeka trafil žŕdku. Žilinčania sa v snahe vyrovnať tlačili pred Kostúra a popradská defenzíva musela byť v strehu, pohyblivým hosťom však chýbal dôraz. Na opačnej strane mohlo gólovo zahrmieť v posledných sekundách hry, žilinský bek Zaťko vytiahol puk v poslednej chvíli spred bránkovej čiary.

Žilina v tretej tretine zvýšila aktivitu a vytvorila si optickú prevahu, útoky hostí však popradská obrana na čele s pozorným Kostúrom dokázala eliminovať. Tlak Žiliny vyvrcholil premárnenou tutovkou Richarda Hunu, ktorý v power play prestrelil poloprázdnu bránku. So záverečnou sirénou upravil do prázdnej bránky na konečných 3:1 Paukovček.
HK Poprad - MsHK DOXXBet Žilina 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)
Góly:
15. Fabian (R. Rapáč, Štrauch), 26. Koyš (Malina, Heizer), 60. Paukovček (Fabian, R. Rapáč)) - 13. Stupka (Handlovský, Škoda). Rozhodovali: Goga, Lokšík - Gajan, Smrek, vylúčení: 4:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1169 divákov.

Zostavy:
Poprad:
Kostúr - Suchý, Fabian, Malina, Kasík, Gáborčík, Šterbák - Bartečko, Heizer, Koyš - A. Kroták, Bajaruns, Matúš Paločko - R. Rapáč, Paukouček, Štrauch - Števuliak

Žilina: Tomek - D. Brejčák, Zaťko, Homer, Ťavoda, Leško, E. Švec, Makovský, Mendrej - Ri. Huna, Ró. Huna, Š. Novotný - Handlovský, Škoda, Stupka - Drábek, Ježek, R. Konečný - Rogon, Valášek, Rehák
Povedali po zápase
Pavel Paukovček, tréner Popradu:
"Chcem sa poďakovať našim 15-tim bojovníkom, ktorí vyhrali zápas. V takej oklieštenej zostave sa dlhodobo hrať nedá. Briják, Dinda aj Rusnák sú stále zranení."

Jerguš Bača, asistent trénera Žiliny:
"Ide o piatu prehru s Popradom v tejto sezóne. Pilne sme sa pripravovali a bod by sme si zaslúžili, ale najmä v druhej polovici zápasu sme zahodili veľké množstvo šancí. Poprad umnou hrou udržal vedenie."

HKM Zvolen - HC Košice 0:2

V šlágri kola videli diváci od začiatku kvalitný hokej. Košice sa dostali do vedenia už v 3. minúte, keď Spilar využil v presilovke chybu domácich a zavesil. V polovici úvodnej časti hry mal vyrovnanie na hokejke domáci Klhůfek, ale sťahovačka mu nevyšla. Košický brankár Halász sa musel obracať aj pri zakončení Klímu, no čisté konto si napokon udržal. Domáci v následne presilovke zatlačili majstra, no ani jedna strela v bránke neskončila. V 17. minúte sa pred Halászom ocitol osamotený Žilka, no obrovskú príležitosť na zveľadenie náskoku trestuhodne nevyužil.
Na snímke Samuel Baroš (Zvolen) v zápase 40. kola hokejovej Tipsport Ligy medzi HKm Zvolen - HC Košice vo Zvolene 17. januára 2016.
Foto: TASR/Branislav Račko

Na začiatku stredného dejstva si dobrú šancu vypracoval Češík, ale prestrelil Barošovu bránku. Za jeho chrbát sa následne nepodarilo prepasírovať puk ani Bortňákovi. Po polovici stretnutia sa domáci poľahky presunuli pred košickú bránku, ale ani Brabenec sa strelecky nepresadil. Na druhej strane sa do samostatného nájazdu dostal Jenčík, mieril len do Baroša a premárnil najväčšiu košickú príležitosť v druhej dvadsaťminútovke. Kolotoč šancí pokračoval, v početnej prevahe zahodil ďalšiu domáci Andersons, keď netrafil odkrytú bránku.

V 43. minúte unikol po pravom krídle Češík a po jeho strele predviedol Baroš elegantný semafor. Ten istý hráč mal gól na hokejke aj v nasledovnej presilovke, no jeho teč preletel tesne vedľa ľavej žŕdky. O tri minúty mohol zasa na druhej strane vyrovnať Juraško, opäť však nepochodil. Neujali sa ani dve dobré strelecké zakončenia z hokejky Škvaridla či pokus Semorada. Necelé dve minúty pred záverečnou sirénou zvýšil Spilar na 2:0 a stanovil konečný rezultát výborného duelu.
HKM Zvolen - HC Košice 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Góly:
3. Spilar (Jenčík, Bartoš), 59. Spilar (Bartoš, Jenčík). Rozhodovali: J. Konc, Kubuš - Tvrdoň, Výleta, vylúčení: 2:2, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1856 divákov.

HKM Zvolen: Baroš - Bagin, Juraško, Krejči, Andersons, Demiters, Pokovič, F. Fekiač - Semorad, Brabenec, Puliš - Obdržálek, L. Jurík, Škvaridlo - J. Jurík, Mráz, Klhůfek - V. Fekiač, Klíma, Zuzin - Žilka

HC Košice: Halás - Cebák, Deyl, Dudáš, Mikuš, Macejko, Šedivý, Chovan, Hričina - Bicek, Suja, Bartánus - Spilar, Jenčík, Bartoš - Lelkeš, Češík, Varga - Boltun, Hrnka, Bortňák

Povedali po zápase
Andrej Podkonický, asistent trénera HKM Zvolen:
"My sme začali trošku smolne, že sme dostali hneď v tretej minúte gól v oslabení. To nás trošku pribrzdilo, ale potom sme si vytvorili strašne veľa šancí. Myslím si, že sme boli dnes lepším mužstvom, aktívnejším, ale, bohužiaľ, bez gólu sa vyhrať nedá. Asi sme sa vystrieľali v Trenčíne, kde sme dali sedem a dnes nám to nepadalo. Ale ďakujem chalanom za výborný výkon."

Marcel Šimurda, asistent trénera HC Košice:
"V dnešnom stretnutí sme podali opäť veľmi dobrý výkon. Hrali sme disciplinovane, organizovane v obrane, či už v strednom alebo v obrannom pásme. Dokázali sme využiť presilovú hru a dokázali sme sa presadiť aj v rovnovážnom stave. Zvládli sme tento zápas a sme radi za tri body."

Dukla Trenčín – HK 36 Skalica 6:0

Súboj tímov zo stredu a dna ligovej tabuľky oslnivý hokej nepriniesol. Hostia mali ideálnu šancu dostať sa do vedenia vďaka dvom presilovým hrám, ale veľa v nich pred Kutejom nevymysleli. Oba tímy síce pôsobili bojovným dojmom, no chýbala väčšia kreativita a presnosť prihrávok. Keď sa už Skaličania v závere tretiny zdali byť hokejovejším tímom, inkasovali gól. V 15. min sa Gašparovičova strela aj s prispením teču Melicháreka zatrepotala v sieti – 1:0.

Rozháraný hokej na oboch stranách pokračoval aj v úvode prostrednej časti hry. Až v 24. min predviedol individuálne majstrovstvo Gašparovič, keď prebral puk vo vlastnom obrannom pásme, prekorčuľoval celé klzisko a po samostatnom úniku nedal Romančíkovi žiadnu šancu – 2:0. O štyri minúty mohli Skaličania znížiť, ale pri domácom tíme stála šťastena, keď sa puk odrazil od húštiny tiel do žŕdky a následne neuspel pred Kutejom osamotený Korytko. Po nevyužitých možnostiach udrelo na opačnej strane. V polovici zápasu vypálil od modrej Pařízek a šikovným tečom poslal Duklu do trojgólového vedenia Hlinka. To už Romančík nevydržal a nechal sa vystriedať. O minútu juniorsky brankár Skaličanov Košút niekoľkokrát zachránil svoj tím od pohromy, ale na dorážku Šišovského už bol prikrátky – 4:0. Päť minút pred druhou sirénou Kutej vychytal Školiaka. Piaty gól Dukly strelil v 40. min. Šišovský, keď tečoval puk pomedzi Košútove betóny.

V záverečnej dvadsaťminútovke sa Skaličania snažili aspoň o strelenie čestného gólu a Duklu sa zamerala na pozornú obranu vlastného pásma. Tri minúty pred koncom upravil na 6:0 Holenda, keď delovkou spomedzi kruhov stanovil konečný výsledok.

Dukla Trenčín – HK 36 Skalica 6:0 (1:0, 4:0, 1:0)
Góly:
15. Melichárek (Gašparovič, Troliga), 24. Gašparovič (Melichárek), 30. Hlinka (Pařízek), 31. Šišovský (Švec, Drtina), 39. Šišovský (Švec), 57. Holenda (Šišovský, Hudec). Rozhodovali: Baluška - Kacej, Stanzel, vylúčení 5:5, presilovky a oslabenia: 0:0, 1020 divákov.

zostavy:
Dukla:
Kutej – Drtina, Pavlikovský, Rehák, Holenda, Ryzák, Nechala, Pařízek – Hlinka, R. Dlouhý, L.Novák – Melichárek, Troliga, Gašparovič – Hudec, Švec, Šišovský – D. Novák, Pataky, Špankovič – Toman

Skalica: P. Romančík (29. Košút) – J. Reichel, Barák, J.Novák, Opálek, P. Horváth, I. Jankovič, Zukal – Mickevics, Brendl, Pašek – Zálešák, Studenič, R. Školiak – Bezúch, Lantoš, Korýtko – Briestenský, M. Trenčan, Markulinec


Povedali po zápase
Ján Kobezda, tréner Trenčína:
"Som rád, že po našich posledných výkonoch ľudia prišli na zápas. Tlačili sme sa do bránky a teší ma, že sme dali konečne 'škaredé góly', ktoré nám predtým veľmi chýbali. Podržal nás brankár Kutej v čase, keď si súper vytváral šance za nerozhodnutého stavu."

Michal Ružička, asistent trénera Skalice: "Po dlhšej dobe sme odohrali slušný zápas. Mrzia nás nevyužité šance. Chalani sa snažili plniť naše pokyny, predviedli sme nasadenie, ktoré nám v poslednom domácom zápase chýbalo. Z výsledku sme sklamaní."
Na snímke vľavo Václav Čížek (B. Bystrica), Mislav Rosandič (B.Bystrica) a vpravo Koba Jass (Martin) v 40. kole hokejovej Tipsport Ligy medzi MHC Martin - HC ´05 iClinic Banská Bystrica 17. januára 2016 v Martine.
Foto: TASR/Erika Ďurčová

MHC Martin - HC'05 iClinic Banská Bystrica 1:2 po nájazdoch

Martinskí hokejisti v úvode pritlačili Banskobystričanov a Bacashihua bol v ohni striel. Domáci z tohto náporu však nevyťažili nič, keď americký brankár viackrát podržal hostí a Jass trafil v 3. min iba žŕdku. Hostia sa mohli v 7. min ujať vedenia, ale Zigo stroskotal na Dzubinovi. O minútu neskôr sa Nemček dostal sám pred bránku hostí, spôsobil poriadny závar, ale rozhodca po telefonáte s videorozhodcom rozpažil ruky a na bezgólovom stave sa nič nezmenilo. Potom zvýšili aktivitu aj hostia. V 12. min Surový pekne prenikol, ale mieril vedľa. Vzápätí Hvila ani na dvakrát neprekonal martinského brankára. V 15. min nebol na druhej strane úspešný z dobrej pozície Galamboš. V 18. min sa opäť vyznamenal Dzubina po šanci Pujacsa.

Hostia v závere tretiny nevyužili 30-sekundovú výhodu o dvoch hráčov, ale v pokračujúcej presilovke 5:4 v úvode druhej časti sa v 22. min ujali vedenia, keď sa zblízka presadil Bast. Potom sa na ľade bojovalo o každý puk, akcie sa striedali na oboch stranách. Brankári boli pozorní, a tak sa skóre zápasu dlho nemenilo. Až v 37. min pri presilovke domácich strelu Tabačka tečoval Skladaný a vyrovnal. V 40. min sa mohli Martinčania ujať vedenia, ale Nemček nepremenil trestné strieľanie za "sekeru" Matouška, keď stroskotal na brankárovi Bacashihuovi.

V tretej tretine mali zo začiatku viac z hry favorizovaní hostia. V 44. min sa nepresadil Lamper a o tri minúty neskôr sa pekne "preštrikoval" Lucenius, ale vo vyloženej šanci netrafil martinskú bránku. Potom sa hra vyrovnala a v 52. min mohol rozhodnúť Kokavec, ale z bezprostrednej blízkosti neprekonal Bacashihuu. V 56. min vychytal Dzubina Kytnára a Basta. Brankári boli naďale oporami svojich mužstiev a tak sa v riadnom hracom čase a ani v predĺžení nerozhodlo. V samostatných nájazdoch rozhodol o víťazstve a dvoch bodoch pre hostí v šiestej sérii Hvila.
MHC Martin - HC '05 iClinic Banská Bystrica 1:2 pp a sn (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 0:1)
Góly:
37. Skladaný (Tabaček, Jass) - 22. Bast (Lucenius), rozhodujúci samostatný nájazd Hvila. Rozhodovali: Jonák, Lauff - Jobbágy, Rovenský, vylúčení: 6:6 na 2 min., navyše Murček (Martin) na 10 min. za nešportové správanie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 2500 divákov.

zostavy
MHC Martin:
Dzubina - Tabaček, Matejka, Dvořák, Dlouhý, Tomáš Varga, Bačik, Rusina, Jáchym - Skladaný, Galamboš, Pokrivčák - Surovka, Murček, Nemček - Jass, Kabáč, Rzavský - Kentoš, Jurášek, Kokavec

HC '05 iClinic Banská Bystrica: Bacashihua - Ďatelinka, Sandgren, Pujacs, Šmach, Čížek, Rosandič, Košecký - Lamper, Zigo, Matoušek - Majdan, Lucenius, Surový - Hvila, Kytnár, Bast - Ambroz, Adamčík, Ferleťák

Povedali po zápase
Ivan Dornič, tréner Martina:
"Bol to výborný, dramatický hokej. Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu, ale strelecky sme sa nepresadili. Hráči tvrdia, že sme strelili gól, ale rozhodcovia ho neuznali. Súper sa dostal na koňa po góle z presilovky. Aj my sme potom využili presilovku a vyrovnali. V samostatných nájazdoch rozhodol najlepší strelec súťaže Hvila. Chlapcom musím poďakovať za predvedený výkon."

Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: "Bolo to bojovné stretnutie s množstvom osobných súnojov. Začali sme zle, Martin nás dostal pod tlak a vtedy nás podržal brankár Bacashihua. Postupom času sme hru vyrovnali a naša hra začala spĺňať prísnejšie kritériá. V tretej tretine sme boli aktívnejší, vypracovali sme si viac šancí, ale domáceho brankára sme neprekonali. Remíza v riadnom hracom čase je zaslúžená. Hvila v samostatných nájazdoch potvrdil povesť strelca a rozhodol o zisku dvoch bodov pre nás."

ŠHK 37 Piešťany - HK Nitra 2:3

Vo výbornej prvej tretine najskôr zvonili žrde po strele domáceho Mikulu a hosťujúceho Blackwatera a následne sa začali diať veci. Piešťany sa dostali do vedenia pri vlastnom oslabení, keď po buly mieril spomedzi kruhov presne Mikula. Nitrania však odpovedali v dvoch nasledujúcich presilovkách, keď sa z ľavej strany presadil na dvakrát Blackwater a pri druhej presilovke si z rovnakého miesta vychutnal Košarišťana aj Macík – 1:2.

V druhej časti začali mať postupne navrch Nitrania a Košarišťan musel niekoľkokrát svoje mužstvo podržať. V 32. minúte bol však aj on prikrátky, keď v závare pretlačil puk do jeho siete už ležiaci Bene – 1:3. V rýchlom hokeji nebolo o zaujímavé momenty núdza. Domáci mohli znížiť Salijim, ktorý naskočil z trestnej lavice a dostal sa do samostatného nájazdu, Valent si však s jeho pokusom bravúrne poradil.

Tretia časť výkonnostne zaostala za prvými dvomi a preto, že hostia vedomí si svojho náskoku sa až tak do šancí netlačili, skôr vyčkávali na chyby súpera, ktorému však nič nedovolili. Zaujímavá bola až záverečná päťminútovka. Najskôr putovali na trestnú lavicu domáci Brancis a hosťujúci Slovák a pri hre 4 na 4 zobral puk spoza vlastnej bránky Tibenský, prešiel cez všetkých hráčov Nitry a prekonal aj Valenta – 2:3. Gól ašpirujúci na zlatú helmu domácich povzbudil a počas záverečnej dve a polminútovky nepustili hostí z pásma, tí sa oslobodili iba dvakrát za cenu zakázaného uvoľnenia, ale nakoniec aj za obrovskej pomoci brankára Valenta víťazstvo ubránili.
ŠHK 37 Piešťany - HK Nitra 2:3 (1:2, 0:1, 1:0)
Góly:
13. Mikula (Petráš), 56. Tibenský – 14. Blackwater (Laliberté), 20. Macík (König), 32. Bene (Kuzma, Kutálek). Rozhodovali: Snášel - Bogdaň, Korba, vylúčenia: 7:5, presilovky: 0:2, oslabenia: 1:0, 1410 divákov.

zostavy
Piešťany:
Košarišťan – S. Hudec, Gipters, Filip, Kania, Svetlík, Trefný, Pavešic, Šimon - Hrehorčák, Tomčák, Tibenský – J. Ručkay, Holovič, Saliji – Šimíček, Brancis, Kučera - Mikula, Kolena, Petráš

Nitra: Valent – Mezei, Milam, König, Milo, Podhradský, Ordzovenský, Kuzma, Ondrušek - Laliberté, Slovák, Blackwater – Macík, Štefanka, Stloukal – H. Ručkay, Stümpel, Kutálek - Piačka, Bene, Bajtek

Povedali po zápase
Jozef Krišák, asistent trénera Piešťan:
"V dnešnom zápase bol súper efektívnejší v presilovkách, a to rozhodlo. Ak nedáme gól, nemôžeme byť úspešnejší, ako súper. Nehrali sme zle, ale efektivita bola slabá."

Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry: "Dnes sme chceli prerušiť našu negatívnu sériu bez víťazstva, hoci sme vedeli, že v Piešťanoch to nebude ľahké. Obe mestá sú kúsok od seba a fankluby sa na tento zápas pripravujú. Vždy sa hrá otvorený hokej, čo sa dnes potvrdilo. Zrejme rozhodli naše dve využité presilovky. Piešťany mali v závere tlak, no sme radi, že sme ho ustáli. Víťazstvo sme potrebovali."

Tabuľka po 40. kole:
1. HC Košice 42 23 7 4 8 120:68 87
2. HKM Zvolen 42 22 4 5 11 147:107 79
3. HK Nitra 42 24 2 1 15 141:112 77
4. HC'05 B. Bystrica 42 21 4 4 13 130:91 75
5. HK Poprad 42 18 4 6 14 124:109 68
6. Dukla Trenčín 42 16 6 6 14 104:111 66
7. ŠHK 37 Piešťany 42 15 4 3 20 108:120 56
8. MsHK Žilina 42 15 4 3 20 98:117 56
9. MHC Martin 42 15 3 3 21 94:104 54
10. HK 36 Skalica 42 10 0 4 28 89:156 34