Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

AS Trenčín sa chce cez Larnaku dostať na futbalovú mapu Európy

Na snímke vľavo tréner AS Trenčín Ricardo Moniz a manažér AS Trenčín Martin Galajda počas tlačovej konferencie pred prvým zápasom play off Európskej ligy vo futbale AS Trenčín - AEK Larnaka, v Žiline dňa 22. augusta 2018. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Trénerovi dvojnásobného slovenského šampióna Ricardovi Monizovi robil po stredajšom tréningu mierne vrásky na čele zdravotný stav obrancu Jamesa Lawrencea.

Žilina 22. augusta (TASR) - Hráči AS Trenčín sú dobre pripravení i naladení pred štvrtkovým úvodným duelom play off Európskej ligy UEFA a proti cyperskému tímu AEK Larnaka chcú zabojovať o miesto na futbalovej mape Európy. Zápas proti víťazovi cyperského pohára je na programe vo štvrtok podvečer na trávniku štadióna Pod Dubňom v Žiline (18.30 h).

Trénerovi dvojnásobného slovenského šampióna Ricardovi Monizovi robil po stredajšom tréningu mierne vrásky na čele zdravotný stav obrancu Jamesa Lawrencea. "Dnes popoludní nám oznámil problémy, o ktorých zatiaľ nevieme, aké sú vážne. Aschraf El Mahdioui je na tom dobre. Ak by James nemohol hrať, bolo by to pre nás ťažšie, pretože sme hrali v každom zápase v dosť podobnej zostave. Naši hráči majú teraz náročný program, ale ak chcete byť dobrí, musíte hrať naplno, trénovať naplno a po takom výkone ste, prirodzene, unavení. Musíme sa snažiť proti tomu bojovať. Urobil som v ligovom zápase zopár zmien, do hry sa dostali Ubbink, Paur a ďalší, ktorí odpočívajúcich veľmi dobre nahradili," uviedol Moniz k zostave.



"Zajtra nás čaká najdôležitejší zápas v histórii Trenčína. Snažíme sa dostať náš klub na európsku mapu futbalu. Ľudia poznajú možno Van Persieho, ale nie naše talenty a to chceme zmeniť. Chceme zahrať tak, ako sa nám to podarilo aj v prvom zápase proti Feyenoordu, kde sme si vytvorili dobrý základ pred odvetou," povedal tréner.

O svojom štvrtkovom súperovi z Afroditinho ostrova majú Trenčania dostatočné informácie a vedia, že to nie je typický cyperský tím. "Vieme, že sú v tíme traja Cyperčania, prevládajú v ňom väčšinou Španieli. Hrajú podobný štýl ako my, takže očakávam zápas na spôsob našich ligových duelov so Žilinou. Mohlo by nám to vyhovovať. Umelý trávnik môže byť našou malou výhodou, ale ukáže sa to až v samotnom zápase," povedal obranca Lukáš Skovajsa, ktorý si pochvaľoval atmosféru v šatni. "Nálada je výborná. Posledný zápas v lige s Dunajskou Stredou sme síce remizovali, ale na tento duel sa tešíme. Chýba nám urobiť posledný krok k postupu do skupiny Európskej ligy. Vieme, že býva najťažší, ale chceme uspieť, tak ako v každom zápase. Nemáme sa prečo šetriť," doplnil stopér AS.

Cyperský tím v predošlých dvoch kolách európskej pohárovej súťaže číslo dva proti írskemu Dundalku a rakúskemu Sturmu Graz neinkasoval, aj preto sa očakáva zaujímavý súboj. Navyše hostia disponujú nielen dobrou defenzívou, ale aj ofenzívnou silou, veď cez Rakúšanov prešli v 3. predkole s celkovým skóre 7:0. "Vieme, že dali veľa gólov, ale my máme tiež dobrý útok s Antoniom Mancem, Joey Sleegersom a ďalšími hráčmi. Môže to byť súboj dobrej ofenzívy s ich dobrou obranou, ale uvidíme, ako to nakoniec bude," povedal kapitán AS Holanďan Aschraf El Mahdioui.

O jeho služby prejavil záujem anglický veľkoklub Manchester City, ale stredopoliara Trenčína to zatiaľ necháva chladným. "Neviem, či je to s Manchestrom City pravda, uvidíme neskôr. Viem, že sa o mňa zaujíma niekoľko klubov, ale na vaše otázky lepšie asi odpovie môj agent. Ja sa sústredím iba na hru a na dôležitý zápas, ktorý nás vo štvrtok čaká v Žiline. Je to významné stretnutie pre nás všetkých, aj pre našu ďalšiu kariéru a každý z nás chce hrať v skupinovej fáze," dodal El Mahdioui.

Cyperský tím pricestoval do Žiliny v plnej sile, teda aj s macedónskym kanonierom Ivanom Tričkovskim. Reprezentačný útočník strelil v štyroch doterajších európskych dueloch z jedenástich gólov Larnaky až poltucet. "Máme síce Ivana Tričkovskeho, ktorý je v dobrej streleckej forme, ale vieme, že aj v tíme Trenčína je rovnako nebezpečný Antonio Mance a ďalší dobrí hráči. Splnili sme si dobre domácu úlohu a zistili sme si o Trenčíne veľa. Vieme, že má vynikajúce mužstvo plné dobrých hráčov, z ktorých srší energia a snažia sa hrať a aj hrajú dobre. Máme pred nimi rešpekt. Ich miernou výhodou bude, že hrajú na žilinskom štadióne, ktorý poznajú, my sa budeme musieť prispôsobiť, ale myslím, že sme na zajtrajší duel pripravení. Na umelej tráve sme hrali aj proti írskemu Dundalku v 2. predkole Európskej ligy. Bol to pre nás ťažký zápas, ale podali sme dobrý výkon a určite môžeme dobre zahrať aj tu," povedal 36-ročný španielsky kouč AEK Larnaka, Andoni Iraola.



Podľa jeho slov pôjde vo štvrtok večer o súboj dvoch podobných tímov. "Máme spoločnú myšlienku a filozofiu. Snažíme sa o držanie lopty, chceme skórovať. Uvidíme, komu to zajtra pôjde lepšie." Iraola však bude pre trest chýbať na lavičke svojho tímu. "Nebudem síce na lavičke, ale náš výkon by to nemalo ovplyvniť. Na zápas sme pripravení a naším cieľom je vyhrať a podať čo najlepší výkon. Hrali sme doposiaľ proti nenasadenými tímom, no tento zápas bude oveľa náročnejší. Verím, že tak, ako doposiaľ, dosiahneme dobrý výsledok. Šance pred týmto dvojzápasom sú otvorené, je ťažké predvídať, ako to bude zajtra vyzerať. Chceme sa pobiť o čo najlepší výsledok, verím svojim hráčom," dodal.

Zápas v Žiline má výkop o 18.30 h a očakáva sa na ňom menšia návšteva ako na predošlom dueli s Feyenoordom. Hostia majú k dispozícii sektor na severnej tribúne pre 600 divákov, záujem ich fanúšikov o tento duel však nie je a do Žiliny by ich malo prísť okolo stovky.