Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Trenčiansky zimák treba zmodernizovať, tvrdí primátor R. Rybníček

Štadión Pavla Demitru v Trenčíne Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zimný štadión dýcha históriou pri pohľade na spomienkové dresy či trofeje, ale zároveň chátra, pretože roky na ňom okrem miernych úprav neprebehla žiadna väčšia rekonštrukcia.

Trenčín 17. augusta (TASR) - Jeden z najstarších zimných štadiónov na Slovensku dokončili na Považí v roku 1960. Neskôr ho zastrešili a až na menšie úpravy sa na ňom dodnes veľa nezmenilo.

Na ľade trenčianskeho "zimáku" vyrástlo mnoho úspešných hráčov, ktorí preslávili slovenský hokej nielen v Európe, ale aj v zámorskej profilige. V roku 2011 dostal pomenovanie po tragicky zosnulom Pavlovi Demitrovi.

Štadión patrí mestu a primátor Trenčína Richard Rybníček ho chcel predať súkromnému investorovi s vidinou premeny do podoby tretej modernej hokejovej haly na Slovensku. Zároveň deklaroval, že mesto nemá dostatok financií na pokrytie ročných výdavkov na prevádzku štadióna. Zámer však nevyšiel predvlani a ani v minulom roku, hoci dohoda o predaji zimného štadióna firme Altis, ktorá zrealizovala projekt hokejovej haly v Námestove, bola na spadnutie. Mestské zastupiteľstvo však schválilo potrebný rozpočet na opravu nefunkčných vecí a rovnako tak prenájom haly Hokejovému klubu Dukla Trenčín za symbolické euro.

"Zimný štadión Pavla Demitru sa nám podarilo bezpečne spustiť do prevádzky 1. augusta. Vlani pred sezónou sme zabezpečili odstránenie hlavných problémov v oblasti chladenia, elektroinštalácie a podkladového betónu. Naďalej však jeho stav považujem za žalostný. Mesto sa podieľa na prevádzke platením energií, zamestnancov, strážnej služby a podobne, čo sú nemalé finančné prostriedky a navyše hokejovému klubu Dukla Trenčín prenajíma celý štadión za jedno euro," uviedol pre TASR Richard Rybníček, primátor mesta Trenčín.

Zimný štadión dýcha históriou pri pohľade na spomienkové dresy či trofeje, ale zároveň chátra pri pohľade do budúcnosti, pretože roky na ňom okrem miernych úprav neprebehla žiadna väčšia rekonštrukcia. Cieľ trenčianskeho primátora je jasne určený. "Mrzí ma, že sme minulý rok nevyužili možnosť predať zimný štadión a pomocou súkromného investora vyriešiť jeho nutnú modernizáciu, zmenu technológií a nákladovosť prevádzky. Tejto myšlienky som sa nevzdal a určite poslancom ešte predložím návrh na jeho prenájom, respektíve predaj spoločnosti Altis," dodal Rybníček.

Vedenie Dukly Trenčín rieši v súčasnosti otázky ohľadom samotnej existencie klubu v jednej z tradičných bášt slovenského hokeja. "Štadión máme v prenájme, momentálne neriešime žiadne rekonštrukcie, poprípade obnovy a veci spojené s jeho prevádzkou. Sústredíme sa hlavne na to, aby sme dokázali stabilizovať klub po finančnej stránke a dohrať budúcu hokejovú sezónu. Potom príde na rad otázka štadióna a riešenie dohody s mestom, prípadne inými subjektmi," povedal pre TASR člen predstavenstva a akcionár klubu Milan Sedláček.

Väčšinový priestor dostáva na ľadovej ploche trenčianska mládež pod hlavičkou Dukla Trenčín n.o., následne akciová spoločnosť Dukla Trenčín a.s. a taktiež aj trenčiansky krasokorčuliarsky klub. Ak je v rozpise ľadu miesto, pre nadšencov zimných športov je štadión otvorený na verejné korčuľovanie.