Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Trendom na kancelárskom trhu je rozmrazovanie starších projektov

Vizualizácia Twin City Foto: TASR/HB REAVIS Group

Zvyšných 30 % tvorili renegociácie, teda predĺženia existujúcich nájmov. Vyplýva to z aktuálnych údajov poradenskej spoločnosti JLL.

Bratislava 29. mája (TASR) – Bratislavský trh kancelárskych nehnuteľností v prvých mesiacoch tohto roka poháňalo sťahovanie malých a stredných firiem, ktorých nové nájomné zmluvy zabezpečili približne 70 % celkovej trhovej aktivity prvého štvrťroka. Zvyšných 30 % tvorili renegociácie, teda predĺženia existujúcich nájmov. Vyplýva to z aktuálnych údajov poradenskej spoločnosti JLL.

"Minulý rok sme ukončili veľmi intenzívnou aktivitou predprenájmov, keď sa na nových prenájmoch podieľali transakcie podpísané pred dokončením budov viac ako polovicou. Je pozitívne, že v prvom kvartáli to bolo naopak a v celkovej trhovej aktivite mali prevahu nové nájomné zmluvy viacerých menších nájomcov," zhodnotil vedúci oddelenia kancelárskych nehnuteľností Dalibor Surový.

V roku 2014 bol podiel predprenájmov vôbec najvyšší za posledných šesť rokov. Po minulé roky sa podľa Surového nestavalo toľko nových projektov pre jedného nájomcu ako v súčasnosti, a preto bola zvýšená aktivita predprenájmov zaznamenaná až teraz. "Jednak väčším firmám končili nájmy a jednak sa až teraz niektoré veľké spoločnosti rozhodli harmonizovať a zlučovať svoje viaceré pobočky do jednej budovy," zdôvodnil.

Objem uskutočnených transakcií predstavoval v 1. štvrťroku zhruba 33.500 štvorcových metrov (m2), z toho približne 23.000 m2 tvorili nové nájomné zmluvy a zvyšok renegociácie. Oproti predchádzajúcemu kvartálu možno pozorovať pokles transakčnej aktivity o 28 %, v medziročnom porovnaní však došlo k nárastu o pätinu.

Prvé mesiace tohto roka síce na trh nové kancelárske budovy nepriniesli, podľa JLL je však zaujímavé sledovať, ako naň vplývajú budovy, ktoré sú momentálne vo výstavbe alebo v prípravných fázach.

Aktuálne sa vo výstavbe nachádza viacero väčších projektov. Patria k nim prvé dve budovy komplexu Twin City od spoločnosti HB Reavis, ktoré ešte tento rok prinesú na trh asi 40.000 m2, taktiež projekty Zuckermandel a Panorama Business Center II od developéra J&T s plánovaným dodaním v roku 2017, administratívny projekt v Ružinove od Penta Investments, Stein od firmy Middle Cap a administratívny projekt Staromestská od spoločnosti Cresco.

"Od začiatku tohto roka sledujeme trend "rozmrazovania" starších projektov, keď etablovaní aj noví trhoví hráči nanovo spúšťajú v minulosti pozastavené projekty. Aktuálne sa nachádzajú v posledných štádiách schvaľovaní, respektíve len pár dní dozadu bolo ohlásené začatie ich výstavby," opísal Surový. Práve táto skupina dokáže podľa neho na prelome rokov 2016 a 2017 trhom poriadne zatriasť, s dodaním úplne nových približne 134.000 m2 kancelárskej plochy.