Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Tréner basketbalistiek pred kvalifikáciou: V Portugalsku musíme vyhrať

Na snímke tréner Slovenska Maroš Kováčik Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenky v sobotu podľahli Maďarsku najtesnejším rozdielom 64:65 a na prvé miesto tak strácajú jediný bod.

Košice 23. februára (TASR) - Slovenské basketbalistky v stredu odohrajú svoj štvrtý zápas v rámci kvalifikácie ME 2017. Tréner Maroš Kováčik bude mať k dispozícii aj Zuzanu Žirkovú a Luciu Kupčíkovú, ktoré sa vrátia do najcennejšieho dresu s ambíciou pomôcť tímu k cennému víťazstvu.

Slovenky v sobotu podľahli Maďarsku najtesnejším rozdielom 64:65 a na prvé miesto tak strácajú jediný bod. Práve prvá priečka znamená automatický postup na ME. Na európsky šampionát sa však kvalifikuje aj niekoľko tímov z druhých pozícií. Slovenský tím sa nachádza v polčase kvalifikácie, ktorú odštartoval práve zápasom s Portugalskom. Výhra 56:43 síce vyzerá presvedčivo, no pre Slovenky to v novembri v Poprad aréne nebol ľahký zápas. "Najmä tretia štvrtina nám nevyšla podľa predstáv a stratili sme v nej priveľa lôpt. Treba však priznať, že sa o to pričinil aj súper, ktorý pridal na agresivite. Rozhodcovia pustili na oboch stranách viacero zákrokov, a to viac vyhovovalo Portugalsku. Dve hráčky Portugalska odišli z palubovky so skrivenou tvárou, čo svedčí o tom, že zápas bol naozaj fyzicky náročný," uviedol po prvom zápase tréner SR Maroš Kováčik.

Po tomto stretnutí nasledovalo víťazstvo na Islande, no nedávna prehra v Maďarsku dostala slovenský tím do situácie, v ktorej by mal v Portugalsku zvíťaziť. "V Maďarsku sme mohli, ale v Portugalsku musíme vyhrať. Myslím si, že nízke skóre zo zápasu s Maďarskom nám môže v budúcnosti nahrávať. Je to iná situácia, keď idete do zápasu s tým, že musíte vyhrať. Keby sme v Portugalsku vyhrali, bude mať tesná prehra v Maďarsku oveľa väčšiu váhu," poznamenal tréner Kováčik. Ten bude mať, na rozdiel od zápasu v Maďarsku, k dispozícii aj dvojicu skúsených hráčok. Na jeden zápas prehovoril Zuzanu Žirkovú a do reprezentácie sa po materskej dovolenke vracia aj Lucia Kupčíková. "Ja som svoje rozhodnutie nezmenila. Je to iba jednorázová výpomoc na zápas Portugalsku," uviedla Žirková. Lucia Kupčíková sa k basketbalu vrátila po Novom roku a výkonmi v drese Good Angels zaujala trénera natoľko, že s ňou bude v Portugalsku počítať. "Čakala som, že sa budem na ihrisku viac hľadať. Ale na moje počudovanie tomu tak nie je," dodala Kupčíková.

Najbližší program SR v kvalifikácii ME 2017:

24. februára: Portugalsko – SLOVENSKO
19. novembra: SLOVENSKO – Island
23. novembra: SLOVENSKO – Maďarsko

Priebežná tabuľka E-skupiny:
1. Maďarsko 3 3 0 204:164 6
2. SLOVENSKO 3 2 1 192:163 5
3. Portugalsko 3 1 2 161:179 4
4. Island 3 0 3 161:212 3