Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Tréner Good Angels: Cieľ splnený, ale na prvú štvorku sme nemali

Na snímke hráčky Good Angels Košice, uprostred tréner Maroš Kováčik. Foto: TASR/Milan Kapusta

Euroligovú sezónu tak Košičanky zakončili dvomi suverénnymi víťazstvami, no ani tie im už na postup do ďalšej fázy Euroligy nestačili.

Košice 11. februára (TASR) - Basketbalistky Good Angels Košice nadviazali na výborný výsledok z Lille a presvedčivým rozdielom zdolali aj maďarský tím Uniqa Šopron. Euroligovú sezónu tak zakončili dvomi suverénnymi víťazstvami, no ani tie im už na postup do ďalšej fázy Euroligy nestačili. Košičanky však budú pokračovať v Európskom pohári FIBA, meno svojho súpera sa dozvedia vo štvrtok na poludnie.

Aj napriek tomu, že Košičanky nemali pred zápasom so Šopronom definitívu postupu, bola ich situácia veľmi nádejná. Povzbudené výborným výkonom v Lille hostili na domácej palubovke outsidera celej súťaže, ktorému už prakticky o nič nešlo. Svoj osud mali vo vlastných rukách a poistkou postupu do štvrťfinále mohla byť aj pomoc v podobe víťazstva Dinama Kursk na palubovke Salamancy.

Zverenky Maroša Kováčika však zopakovali výborný výkon spred týždňa a súperky k ničomu nepustili. Už po prvej štvrtine viedli o 12 bodov a napokon zvíťazili o 28. "Prekvapilo ma, ako rýchlo sme stratili mentálny blok, na ktorý som hráčky pred zápasom upozorňoval. Vraveli sme si, že súper zvykne nedokončovať akcie a strieľať z rôznych pozícií. Naša hra v obrane však bola uspokojivá," tešilo trénera Maroša Kováčika. V osemčlennej A-skupine Euroligy Košičanky obsadili konečné 5. miesto, hneď za postupujúcou štvorkou. "Treba si priznať, že na prvú štvorku v A-skupine Euroligy sme nemali. Boli tam traja giganti, ku ktorým sa pridalo Schio, ktoré hralo fantasticky. Netreba už špekuľovať nad tým, čo by bolo, keby sme niekde vyhrali. Tí štyria sú v ďalšej fáze úplne zaslúžene. My sme splnili svoj cieľ, ktorý sme mali pred sezónou. Priebeh sezóny však nebol až taký uspokojivý, ako sme si želali," priznal Kováčik.

Košický tím už pred prvým euroligovým zápasom hovoril o ambícii postúpiť do štvrťfinále Európskeho pohára FIBA. Tieto ciele sa napokon ukázali ako triezvy odhad možností Good Angels. Po prvých troch zápasoch mali na konte dve víťazstvá a viacerí optimisti verili v euroligový postup, no prehry s favoritmi posunuli košický tím do boja o 5.-6. miesto. Dve víťazstvá v závere základnej časti potvrdili košickú účasť v Európskom pohári FIBA. "FIBA Cup som ešte nehrala, takže to pre mňa je výzva. Myslím, ze zápas so Šopronom bol môj posledný v Eurolige a teraz sa už teším na novú súťaž. Výsledky neboli spočiatku také, aké sme chceli. Buďme však teraz vďační za to, čo máme a najmä za účasť v Európskom pohári FIBA," poznamenala najskúsenejšia z Good Angels Zuzana Žirková.

Meno svojho štvrťfinálového súpera sa Košičanky dozvedia vo štvrtok 11. februára, kedy je na programe žreb Európskeho pohára FIBA. Žrebovať sa bude iba z jedného koša a tak nie je vylúčené, že sa Košičanky stretnú s Lille, prípadne s tímami, ktoré hrali Euroligu v B-skupine ako dobre známe francúzske Bourges.

Konečná tabuľka A-skupiny:

1. Fenerbahce Istanbul 14 12 2 927:834 26
2. Famila Schio 14 10 4 1022:892 24
3. Dinamo Kursk 14 10 4 1012:855 24
4. Galatasaray Istanbul 14 9 5 889:829 23
5. GOOD ANGELS KOŠICE 14 5 9 869:893 19
6. Lille Métropole 14 5 9 842:920 19
7. Avenida Salamanca 14 4 10 902:945 18
8. Uniqa Šopron 14 1 13 844:1139 15