Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Tréner Kováčik po odchode z Košíc: Nebudem vyťahovať horúce uhlíky

Na snímke tréner Maroš Kováčik Foto: TASR – Roman Hanc

Názorové nezhody s generálnym manažérom Danielom Jendrichovským sú hlavným dôvodom Kováčikovho odchodu z košického klubu.

Košice 16. marca (TASR) - Päť úspešných rokov pri kormidle vlajkovej lode slovenského basketbalu je minulosťou. Maroš Kováčik začiatkom týždňa rezignoval na pozíciu trénera Good Angels Košice a slovenského majstra do konca sezóny povedie doterajší asistent Peter Jankovič. Názorové nezhody s generálnym manažérom Danielom Jendrichovským sú hlavným dôvodom Kováčikovho odchodu z košického klubu.

Možnosť odchodu prvýkrát naznačil po minulotýždňovej prehre 42:58 na palubovke Lille Métropole vo štvrťfinále Európskeho pohára FIBA. Po tom, čo Good Angels aj napriek výhre v odvete nepostúpili do semifinále, si Kováčik vzal niekoľko dní na premyslenie. V pondelok večer zverejnil svoje rozhodnutie.

"Nebolo to jednoduché. Prvá myšlienka týmto smerom prišla už v decembri po prehre s Lille po predĺžení. Hlavné dôvody boli dva. Prvým bol ten, že sme s generálnym manažérom Danielom Jendrichovským nevedeli nájsť spoločnú reč vo vedení družstva. Druhým dôvodom bolo, že som sa nestotožnil s verbálnym výstupom po zápasoch smerom k médiám. Môj odchod nemá nič spoločné s družstvom, výkonnosťou ani naším nedávnym vypadnutím z EP FIBA. Generálny manažér má na basketbal iný názor než ja a snažil sa ho počas zápasov presadzovať. Nebolo pre mňa jednoduché to počas zápasu absorbovať. Povedal, že je to pre neho zrejme posledná sezóna vo veľkom basketbale a chce si ju užiť. Hovoril o ambícii trénovať mládež. Chcel byť priamo v ohnisku, aby videl ako sa to robí. V tomto smere bola jeho základná myšlienka správna. Mali sme však iný pohľad na vedenie tímu," prezradil Maroš Kováčik.

O názorových rozdieloch medzi hlavným trénerom a generálnym manažérom sa šuškalo už dávnejšie. "Veci, ktoré sa v klube rozprávajú, majú ostať v jeho kuchyni a nemajú sa vynášať. Médiám má vyjsť až nejaký objektívny názor. Možno som to bral až príliš osobne, ale moja povaha ma nepustí," uviedol Kováčik. Zaujímavosťou je, že Daniel Jendrichovský je generálnym manažérom aj slovenskej ženskej reprezentácie, ktorú v pozícii trénera vedie práve Kováčik. Slovenky majú sľubne rozbehnutú kvalifikáciu ME 2017, ktorej ďalšie zápasy sú na programe v novembri. "To je ešte veľmi ďaleko, dovtedy hlavy určite vychladnú. Nebudem však búchať po stole a hovoriť, že tam nemá byť. Ak však budeme pokračovať v spolupráci, tak budem žiadať, aby nesedel počas zápasov na lavičke," zdôraznil Kováčik.

Na striedačke Good Angels odkoučoval mnoho veľkých zápasov, získaval slovenské tituly a so žltomodrými brázdil vody prestížnej Euroligy. Z Košíc sa mu neodchádzalo ľahko. "V prvom rade chcem povedať, že sa na nikoho nehnevám. Nehnevám sa ani na pána Jendrichovského, ani na nikoho v klube. V klube som zažil päť krásnych a úspešných rokov. V základnej časti extraligy sme neprehrali ani jeden zápas a v play off len tri. Dvakrát sme vyhrali naozaj ťažkú stredoeurópsku ligu, ktorá bola v tom čase považovaná za tretiu najsilnejšiu. Merítkom môjho pôsobenia bolo aj vybudovanie vzťahov v Košiciach, kde som získal mnoho priateľov," poznamenal Maroš Kováčik.

S hráčkami dvanásťnásobného slovenského majstra sa rozlúčil pred ich utorňajším extraligovým zápasom s Ružomberkom. Reakcia viacerých ho prekvapila. "Asi na piatich z nich som videl slzy v očiach. To ma veľmi dojalo. Bola to pre mňa istá satisfakcia. Bol som na nich náročný, veľakrát som bol nervózny a kričal, ale ukázalo sa, že tá ľudskosť tam ostala," tešilo Kováčika, ktorý priznal, že tím Good Angels bude mať aj po odchode miesto v jeho srdci. Tréner, ktorý sa zaslúžil o mnoho úspechov košického tímu, bude teraz riešiť svoju budúcnosť. Možností je viacero, ale prechod zo ženského do mužského basketbalu nepovažuje za reálnu. "Neviem, či by to bolo šťastné rozhodnutie. Za tých päť rokov som si v ženskom basketbale vybudoval dosť dobré meno. V mužskom by som začínal znovu od nuly a to by som nepovažoval za správny krok," dodal.

Ponuky z viacerých európskych klubov mal už počas minulého leta, no vtedy sa rozhodol, aj napriek menšiemu finančnému ohodnoteniu, pokračovať v Košiciach. "Neľutujem to. Toto rozhodnutie odísť z Košíc bolo moje rovnako ako moje predošlé rozhodnutie zostať v Košiciach," povedal Kováčik.

Po jeho odchode sa postu hlavného trénera ujal doterajší asistent Peter Jankovič. Pod jeho vedením Good Angels v utorok vyhrali predposledný zápas základnej časti nad MBK Ružomberok 67:52. "Do konca sezóny je veľmi krátky čas a toto je nasprávnejšie riešenie. Pre dievčatá sa nič nezmení, poznajú ho. "Janko" je umiernenejší typ človeka než ja a v týchto ťažkých časoch, keď aj Američanky (Crystal Langehornová, Shenise Johnsonová, pozn.) museli odísť, im práve takýto typ trénera pomôže," myslí si Maroš Kováčik. Svoje ďalšie pôsobisko ešte nepozná, no je pravdepodobné, že si bude môcť vyberať. "Agent ma už kontaktoval. Do konca tejto sezóny však budem veľmi opatrný. Nerád by som šiel do klubu, v ktorom je niečo pokazené a mal by som za 4-5 týždňov niečo po niekom naprávať. Ak by však prišla ponuka z tímu hrajúceho Euroligu s ponukou do konca sezóny a opciou na ďalšiu, tak by som to určite prijal. Vyťahovať horúce uhlíky z pahreby však neprichádza do úvahy," dodal Maroš Kováčik.