Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Reprezentanti sa pripravujú na Anglicko, Kozáka prekvapil Kucka

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák Foto: TASR/Michal Svítok

V porovnaní s uplynulým európskym šampionátom vo Francúzsku chýba v zozname až deväť mien.

Senec 29. augusta (TASR) - Bez kapitána Martina Škrtela a zraneného Ondreja Dudu sa stretla na pondelňajšom zraze v Senci futbalová reprezentácia Slovenska. Zverencov trénera Jána Kozáka čaká v nedeľu 4. septembra ostrosledovaný úvodný kvalifikačný zápas MS 2018 s Anglickom v Trnave.

Ako kouč osemfinalistu letného EURO vo Francúzsku povedal médiám, náhradník za Dudu Róbert Pich sa k tímu pripojí v utorok a Škrtel ešte v pondelok podvečer. "Pred nami je nová výzva, nová kvalifikácia. Momentálne je stav taký, že Duda, ktorý má zdravotné problémy a nehral ani zápas proti Freiburgu, je mimo. Príde za neho Pich, ktorý sa k nám pripojí zajtra. Martin Škrtel príde k tímu večer," uviedol Ján Kozák.



V porovnaní s uplynulým európskym šampionátom vo Francúzsku chýba v zozname deväť mien: brankár Ján Mucha a obranca Kornel Saláta figurujú medzi náhradníkmi, Milan Škriniar sa vrátil do národného tímu do 21 rokov, Patrik Hrošovský, Ondrej Duda a Vladimír Weiss majú zdravotné problémy, Stanislav Šesták sa vzdal najcennejšieho dresu, Adam Nemec je bez angažmánu a s Miroslavom Stochom kouč A-mužstva SR neráta. Úplní nováčikovia sú stredopoliari Jakub Holúbek a Jakub Považanec, po dlhšom čase sa do výberu vrátil iný záložník František Kubík.

V tíme teda nastala veľká fluktuácia. "Zdá sa to strašne veľký zásah do mužstva, ale sú tu objektívne príčiny. Vnútorne som presvedčený, že sme vybrali tých najlepších hráčov. Dá sa o tom baviť, ale podľa môjho vnútorného cítenia som s tým, čo som vybral, spokojný," povedal na tému masívnych zmien Kozák.



Slováci s Anglickom hrali na EURO, teraz to ale podľa trénera SR bude o inom. "Bude to úplne iný zápas. Aj pre nich. Sú sila, ktorú treba rešpektovať, ale aj my máme hráčov, ktorí sa s tým vedia popasovať. Odsledoval som zápasy mužstiev, ktoré nový tréner Anglicka viedol. Vieme teda, čo mu je vlastné a s čím súper na nás vyrukuje. Na to sa musíme dobre pripraviť. Mám aj predstavu s čím by sme my mohli ísť do zápasu, ale potrebujem ešte vidieť hráčov v tréningu v týždni. Možno budem musieť reagovať. Uvidíme."

Po vynechaní Miroslava Stocha z tímu sa niektorí jeho spoluhráči na sociálnych sieťach vyjadrili k celej situácii. Kozák na to reagoval: "Vnímame to. Je pre mňa prekvapením Ďuro kucka ako sa vyjadril. Ak by to bolo také emotívne, vyšla nominácia v utorok, mohol sa vyjadriť v utorok a nie až v nedeľu. Ale rešpektujem to."

V kvalifikačnej F-skupine sa okrem Slovenska a Anglicka predstavia Škótsko, Slovinsko, Litva a Malta. Najbližší protivník má za sebou výmenu trénera, Roya Hodgsona nahradil Sam Allardyce.

Noví duklisti v repre unisono:"Chceme dokázať, že sem patríme"

Dvaja noví hráči v slovenskej futbalovej reprezentácii Lukáš Štetina a Jakub Považanec majú spoločné okrem klubovej príslušnosti v Dukle Praha aj ďalší cieľ. A to presvedčiť trénerov o oprávnenosti ich nominácie do tímu osemfinalistu letného EURO vo Francúzsku, ktorého už v nedeľu čaká proti favorizovanému Anglicku ostrá kvalifikačná ouvertúra v boji o MS 2018 v Rusku.



Dvadsaťpäťročný obranca Štetina odohral v českej lige zatiaľ plnú minutáž v 5 zápasoch. Doteraz mal na konte jediný štart v najcennejšom drese za A-tím, keď si zahral v novembri 2013 proti Gibraltáru (0:0). To za 21-ku odohral 21 zápasov s bilanciou tri góly. "Pozvánka potešila, prijal som to veľmi pozitívne. Som za to rád. Trošku som si oživil spomienky z dvadsaťjednotky," povedal novinárom na pondelňajšom zraze v Senci hráč, ktorý rešpektuje silu najbližšieho súpera Slovenska: "Angličania sú silný mančaft a my v takýchto zápasoch môžeme len prekvapiť. Tak ako to bolo so Španielmi. Vieme, čo nás čaká."

Bývalý zadák Nitry, Charkova či Prešova má najmä jasný cieľ zanechať dobrý dojem, takže si netrúfa odhadnúť šancu, či si kvality Angličanov vyskúša na vlastnej koži: "Taktika záleží na trénerovi. Angličania majú rýchle kraje a tam budú nebezpeční. Ak by som išiel na zraz s tým, že nebudem mať šancu nastúpiť, ani by som asi nemal chodiť. Ak by som sa dostal na ihrisko čo i len na chvíľku, bol by to pre mňa úspech. Určite spravím všetko, aby som trénera presvedčil."

Tiež 25-ročného stredopoliara Považanca pozvánka od kouča Kozáka prekvapila a najprv jej ani nechcel veriť: "V pondelok po tréningu som prišiel do šatne a na mobile mi veľa kamarátov gratulovalo. Keď som im odpísal k čomu, tak mi povedali, že k nominácii do repre. Ani som tomu nemohol uveriť, že k tomu prišlo. Priznám sa, že som to vôbec nečakal. Zrejme som si to zaslúžil najmä kvôli tomu, že stabilne hrávam a mám hernú prax. Cítim sa dobre a chcem urobiť maximum preto, aby som trénerom dokázal, že sem patrím."

Považanec, ktorý má na konte 7 štartov za 21-ku, je v áčku vôbec prvýkrát. Cíti sa dobre aj preto, že viacerých spoluhráčov pozná: "Je to zatiaľ celé také opatrné, keďže neviem čo od toho očakávať. No zatiaľ sa cítim super. Pomáhajú mi kamaráti, ktorých poznám z klubovej úrovne čo sa týka z pôsobenia v Banskej Bystrici alebo aj ďalší z mládežníckych reprezentácií a 21-ky," skonštatoval stabilný člen základnej zostavy Dukly a na možnosť, ako vidí prípadnú premiéru už proti Angličanom, s nadhľadom dodal: "Či bude premiére uvidíme. Pravdupovediac nečakám ju, lebo je to môj úplne prvý zraz za áčko. Ale veľmi sa na zápas teším, bol by som samozrejme rád ak by som nastúpil, ale prekážať mi nebude ak nie, lebo najprv musím ukázať, že sem patrím."

Aktualizovaná nominácia Slovenska na stretnutie kvalifikácie MS 2018 s Anglickom (hrá sa 4. septembra v Trnave):

brankári: Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň), Ján Novota (Rapid Viedeň), Martin Dúbravka (FC Slovan Liberec)

obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Lukáš Pauschek (Mladá Boleslav), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul), Norbert Gyömbér (Pescara Calcio), Ján Ďurica (Trabzonspor), Tomáš Hubočan (Olympique Marseille), Lukáš Štetina (Dukla Praha)

stredopoliari: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Jakub Holúbek (AS Trenčín), Filip Kiss (FK Haugesund), Róbert Mak (Zenit Petrohrad), František Kubík (ŠK Slovan Bratislava), Jakub Považanec (Dukla Praha), Juraj Kucka (AC Miláno), Ján Greguš (FC Kodaň), Dušan Švento (Slavia Praha), Marek Hamšík (SSC Neapol), Róbert Pich (1. FC Kaiserslautern)

útočníci: Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň), Jakub Sylvestr (1. FC Norimberg)

náhradníci:

brankár: Ján Mucha (ŠK Slovan Bratislava)
obrancovia: Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava), Lukáš Tesák (Arsenal Tula)
stredopoliari: Ivan Schranz (FC Spartak Trnava), Patrik Mráz (Piast Glivice), Roman Gergel (Górnik Zabrze)
útočník: Marek Bakoš (Viktoria Plzeň)


Tréner Nemecka počíta s Götzem

Tréner Nemecka Joachim Löw počíta v reprezentačných zápasoch s Mariom Götzem.

"Bol trochu zranený a má mierny tréningový deficit. Ale môžeme ho tu ešte trochu zaťažiť," cituje slová trénera pred stredajším prípravným zápasom s Fínskom agentúra dpa.

Útočník nenastúpil v prvom zápase Borussie Dortmund v novom ročníku sezóny proti Mainzu. Neobjavil sa tiež v Superpohári, ani v národnom pohári.