Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Tréner roka Griga poďakoval Senici: Zažil som tam veľa úspešných dní

Stanislav Griga Foto: TASR/Pavel Neubauer

Päťdesiatročný Griga po prevzatí ocenenia na galavečeri v Hoteli Senec poďakoval senickému klubu, pôsobenie v ktorom mu vynieslo cenu aj v minuloročnej edícii ankety.

Senec 7. júla (TASR) - Najvyššia slovenská futbalová súťaž spoznala v piatok staronového kráľa ligových trénerov. Vlaňajšie prvenstvo v ankete "11-tka Corgoň ligy" obhájil v sezóne 2011/12 v súčasnosti už bývalý kormidelník FK Senica Stanislav Griga. V rozhovore pre TASR okrem iného prezradil, ako trávi leto reprezentačný kouč.

Päťdesiatročný Griga po prevzatí ocenenia na slávnostnom galavečeri v Hoteli Senec poďakoval senickému klubu, pôsobenie v ktorom mu vynieslo cenu aj v minuloročnej edícii ankety. "Ocenenie ma samozrejme veľmi teší. O to viac, že vzišlo z hlasovania kolegov, ktorí rozumejú svojmu remeslu a že som ho získal druhý rok po sebe. Nebola to teda iba taká jednoročná lastovička. Zároveň to považujem za výsledok práce celého klubu FK Senica. Potvrdili sme to, čo sme začali v prvom roku. V tom druhom sme to ešte možno predčili, predstavili sme sa v Európskej lige i finále domáceho pohára. Senici prajem, aby pokračovala v tomto trende," uviedol.

Bývalý československý reprezentant v minulosti pôsobil na lavičke Žiliny, Trenčína, Slovana a Dubnice, trénerský chlebík v zahraničí okúsil v Liberci, Sparte Praha a Žižkove. Ako povedal, senická anabáza bola špecifická počtom úspešných dní, no každé predchádzajúce pôsobisko ho nejakým spôsobom posunulo vpred a je preto ťažké zostaviť akýsi rebríček. "Z každého klubu som si zobral niečo pozitívne. Výsledky neboli všade také, ako v Senici, ale každý klub nejakým spôsobom trénera formuje. V Senici som zažil mnoho úspešných dní, čo si vážim, no na všetky klubu, kde som pôsobil, spomínam rád a v dobrom," vysvetlil.

Slovenský futbalový zväz (SFZ) v apríli vymenoval Grigu spoločne s Michalom Hippom do funkcie trénera SR. Klubové povinnosti vystriedali tie reprezentačné a hoci sa už nemusel venovať príprave klubu na novú sezónu, priveľa času na oddych nemal. "Teraz v lete je to voľnejšie, ligy ešte nezačali, no boli majstrovstvá Európy. Dianie som pozorne sledoval a na klasickej dovolenke som ani nebol. Chodievam do Piešťan, kde mám taký polopobyt, nie som tam stále, striedam to s prácou na zväze. Začína však liga, znova ideme do roboty," povedal.

EURO 2012 podľa Grigu takmer v ničom neprekvapilo a malo očakávaný priebeh: "Bol to taký očakávaný šampionát. Očakávaný víťaz, semifinalisti, nič prevratné sme nevideli. Potvrdili sa trendy, ktoré sú už nejaký čas nastavené. Myslím si, že čím ďalej tým viac budú cenené osobnosti, ktoré dokážu dať futbalu, mužstvu a zápasu svoju pečať a sú schopné rozhodovať, resp. spraviť niečo výnimočné. Takíto hráči budú čoraz vzácnejší."

Osobitný dôraz v rámci sledovania šampionátu venoval Griga Grécku, ktoré bude spoločne s Bosnou a Hercegovinou, Litvou, Lotyšskom a Lichtenštajnskom súperom Slovenska v kvalifikačnej G-skupine o postup na MS 2014. "Na Grékov som sa bol osobne pozrieť. Ich futbal možno nie je divácky príliš atraktívny, ale stále opakujem, že ide o ťažko poraziteľné mužstvo. Majú skúsený tím, dobre organizovanú hru a hráčsky sú to víťazné typy, viacerí z nich pamätajú titul z ME 2004. Neradi prehrávajú a určite to bude proti nim veľmi ťažké. Potvrdili, že sú favoritom našej kvalifikačnej skupiny," vyhlásil a dodal, že ešte nenastal čas k šitiu taktiky proti tomuto súperovi. "Ich zápasy máme odsledované, no uvidíme, do akej miery sa obmení káder. Do detailov, ako na nich, by som sa zatiaľ nerád púšťal, je to predčasné," dodal pre TASR.