Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Víťazom druhej poletapy 1.etapy Okolo Slovenska Slovinec Mikelj

Štart druhej poletapy 57. ročníka medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska z Košíc do Humenného (162,9 km) v utorok 4. júna 2013. Foto: TASR/František Iván

Počasie v Košiciach nebolo veľmi priaznivé, ako na hojdačke. Celý čas pod mrakom, no neskôr i výdatne spŕchlo a niektorých cyklistov spomalila mokrá trať na otočke.

Košice 4. júna (TASR) - Víťazom druhej poletapy utorňajšej 1. etapy medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska z Košíc do Humenného sa stal Slovinec Tim Mikelj, ktorý sa súčasne obliekol do žltého dresu vedúceho pretekára súťaže. Z 18-tky Slovákov skončil najlepšie na 11. mieste Michael Kolář z Dukly Trenčín-Trek.

"V krajne nepriaznivom počasí sa nám podarilo využiť chvíľkovú nepozornosť súperov a vytvorili sme si dostatočný náskok. Máme pomerne kvalitný tím, urobíme všetko preto, aby som si dres lídra udržal," povedal v cieli 21-ročný Slovinec.

Stotridsaťčlenný pelotón hýril aktivitou. Po sérii viacerých pokusov sa v prudkom a hustom daždi podaril únik 19-člennej skupine, v ktorej boli okrem iných, obhajca vlaňajšieho prvenstva Talian Enrico Rossi a tretí muž z úvodnej časovky Maroš Kováč (Dukla Trenčín-Trek). Horskú prémiu na vrchol Slanca vyhral práve Kováč s minútovým náskokom na pelotón, ktorý únik po 40 kilometroch zlikvidoval. Pred RP vo Vojanoch (75. kilometer) unikla dvojica Čech Petr Vakoč a Mikelj, v špurte tejto dvojice skončil na druhej priečke Čech. "V špurte som urobil chybu v poslednej zákrute, aj keď nie som vyložený vrchár do ďalších etáp si verím. Bolo by senzačné, keby som si náskok udržal," povedal 22-ročný zverenec bývalého vynikajúceho pretekára Pavla Padrnosa.

V stredu je na programe 2. etapa zo Stropkova do Liptovského Hrádku dlhá 212,5 km, štart je o 12.00 h

Výsledky druhej poletapy 1. etapy, Košice - Humenné, 162,9 km:

1. Tim Mikelj (Slovin.) 3:42:45, 2. Petr Vakoč (ČR) rovnaký čas ako víťaz, 3. Krisztian Lovassy (Maď.) +1:53, ... 11. Michael Kolář, 16. Maroš Kováč, 20. Matej Jurčo (všetci Dukla Trebčín-Trek) všetci +1:54

Priebežné poradie: 1. Mikelj 3:44:37, 2. Vakoč +1 s, 3. Mathias Moller (Dán.) +1:57, ... 5. Kováč +1:58, 10. Kolář, 11. Patrik Tybor (Dukla Trenčín-Trek) obaja +2:00



Galéria: Preteky Okolo Slovenska






Tréner Valach je spokojný s prvou poletapou pretekov Okolo Slovenska

Hneď v úvodnej poletape medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska mal dôvod na radosť slovenský tím Dukla Trenčín-Trek.

Spokojnosť s predvedenými výkonmi neskrýval po skončení časovky ani tréner Ján Valach, ktorý pomýšľa aj na zisk pódiového umiestnenia a jedného z dresov.

"Som spokojný, Maroš Kováč tretí a Mišo Kolář má dres pre najlepšieho Slováka, takže prvé ciele máme splnené a poobede uvidíme. Etapa bude náročná a uvidíme čo sa bude diať. Budeme musieť reagovať s ďalšími pretekármi, samozrejme Marošom Kováčom, ktorý potvrdil svoju dobrú formu, na možno útoky druhých tímov," uviedol pre TASR po úvodnej časovke tréner trenčianskej Dukly Valach.

Maroš Kováč si za tretie miesto obliekol biely dres s červenými bodkami a Michael Kolář (11. miesto) dres pre najlepšieho slovenského cyklistu. "Rád by som nejaký dres doviezol až do Bratislavy. Pomýšľame aj na celkové umiestnenie v prvej trojke, takže to sú naše ciele. Plus nejaká etapa," skonštatoval Valach, ktorý by bol rád aj za nejakú horskú prémiu: "Máme tu Mateja Jurča a dobrých vrchárov Romana Broniša, Maroša Kováča, Patrika Tybora. To sú traja vrchári, ktorí sú dobrej výkonnosti v kopcoch."

Počasie v Košiciach nebolo veľmi priaznivé, ako na hojdačke. Celý čas pod mrakom, no neskôr i výdatne spŕchlo a niektorých cyklistov spomalila mokrá trať na otočke. "To je cyklistika, to si nevyberáme, takže či prší-neprší, slnko či nie, pretekať sa musí a všetci máme rovnaké podmienky. Pokiaľ budú cesty zjazdné, tak v pohode pretekáme," zamyslel sa Valach.

Štart druhej poletapy 57. ročníka medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska z Košíc do Humenného (162,9 km) v utorok 4. júna 2013. Na snímke vpravo tretí z úvodnej etapy Maroš Kováč z Dukly Trenčín-Trek.
Foto: TASR/František Iván
Kováč mal v Košiciach v úvodnej poletape tie najvyššie ambície. "Očakával som nejaký dobrý výsledok a chcel som vyhrať vo svojom rodnom meste. Tieto prológy mi celkom sedia, škoda, že z toho nebolo prvé miesto. Samozrejme som spokojný aj s tretím," povedal Kováč, ktorý podľa vlastných slov išiel na maximum, na pár nádychov, pričom pravdepodobne rozhodla v prospech jeho súperov lepšia príprava pred pretekmi.

Druhá poletapa 1. etapy, ktorá meria 162,9 km, odštartovala na košickej Triede SNP už o 14.25 h. "Sedia mi skôr dlhšie etapy, uvidím ako na tom budem, pretože každý deň je iný. Všetci sme dobre pripravení, pokiaľ vyjde nejaký únik alebo to tempo bude vyhovovať a na záver ušetrím nejaké sily, tak sa budem snažiť o pódiové umiestnenie," zaželal si Kováč, ktorého doplnil tréner Valach: "Rozhodnúť sa môže už dnes v poobedňajšej etape. Môže prísť nejaký únik aj s viacminútovým náskokom aj možno vďaka zlému počasiu. Musíme byť teda v strehu už dnes."