Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Tri športové zväzy spochybnili volebné rozhodnutia SOV

Slovenský futbalový zväz , Slovenský cyklistický zväz a Slovenský tenisový zväz súhlasili s podaním odvolania voči rozhodnutiam 44. Valného zhromaždenia SOV.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Slovenský futbalový zväz (SFZ) sa pripojil k iniciatíve Slovenského cyklistického zväzu (SCZ) a Slovenského tenisového zväzu (STZ) a spoločne súhlasili s podaním odvolania voči rozhodnutiam 44. Valného zhromaždenia SOV v súlade s čl. 6 ods. 9 Stanov SOV na Športový arbitrážny tribunál (CAS) v Lausanne. Dôvodom má byť nesprávne zloženie pléna VZ SOV v rozpore s Olympijskou chartou, Stanovami SOV a Volebným poriadkom SOV. TASR túto informáciu potvrdili prezident SFZ Ján Kováčik aj prezident STZ Tibor Macko.

"Predstavitelia Slovenského cyklistického zväzu a Slovenského tenisového zväzu nás vyzvali, aby sme sa pripojili k ich iniciatíve spochybniť zvolenie prezidenta Slovenského olympijského výboru Františka Chmelára. Výkonný výbor SFZ na včerajšom zasadnutí rozhodol, že sme sa k tejto iniciatíve pripojili a celú záležitosť spoločne posunieme na Športový arbitrážny súd. V mojom prípade nejde o žiadnu prekážku voči osobe pána Chmelára, rozhodol tak výkonný výbor na základe už medializovaných argumentov SZC a STZ. Podľa nášho názoru nebola splnená podmienka hlasovacej väčšiny. Upozornil na to už počas valného zhromaždenia SOV prezident SZC Peter Privara, že hlasovanie nebude v súlade so stanovami, keďže olympijské športové zväzy nemajú nadpolovičnú väčšinu," povedal pre TASR prvý muž slovenského futbalu.

Na 44. valnom zhromaždení SOV sa zúčastnilo 77 delegátov, pričom "len" 38 z nich zastupovalo olympijské športové zväzy. Podľa nespokojných zväzov sa tým porušili Stanovy SOV a Olympijská charta, keďže nedisponovali nadpolovičnou väčšinou hlasov. V komuniké SFZ uverejnenom na oficiálnej facebookovej stránke sa uvádza: "VV SFZ súhlasí s podaním odvolania voči rozhodnutiam 44. VZ SOV v súlade s čl. 6 ods. 9 Stanov SOV na Športový arbitrážny tribunál (CAS) v Lausanne z dôvodu nesprávneho zloženia pléna VZ SOV v rozpore s Olympijskou chartou, Stanovami SOV a Volebným poriadkom SOV. a poveruje prezidenta SFZ, aby vykonal potrebné kroky na podporu iniciatívy k podaniu odvolania na Športový arbitrážny tribunál (CAS)."

Vo voľbách prezidenta SOV zvíťazil Chmelár nad Jánom Filcom pomerom hlasov 53:21.

Vo veci sa pre TASR vyjadril aj prezident Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko. "Nespochybňujeme víťazstvo pána Chmelára, ktorý triumfoval s veľkým náskokom. Máme však pochybnosti, či sú stanovy Slovenského olympijského výboru v súlade s olympijskou chartou. Mechanizmus by mal byť taký, že zástupcovia zväzov, ktorých športy sú zaradené medzi olympijské, by mali na valnom zhromaždení tvoriť hlasovaciu väčšinu."