Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

V Šamoríne sa v auguste zíde svetová špička v triatlone

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Príde aj Lothar Leder. Viacnásobný nemecký šampión verí vo veľký úspech akcie.

Šamorín 26. novembra (TASR) - Svetová elita v triatlone si dá na budúci rok stretnutie v Šamoríne. V stredisku Elements Resort sa po prvý raz na Slovensku v termíne 15 - 21. augusta 2016 uskutočnia preteky prestížnej série Challenge Family.

V rámci podujatia Challenge Šamorín sa uskutoční niekoľko triatlonových pretekov od šprintu (750 m plávanie – 20 km cyklistika – 5 km beh), cez olympijské preteky (1500 m - 40km - 10km), až po hlavné preteky na polovičnej "ironmanskej" trati (1900 m - 90km – 21,1km).

Účasť na akcii potvrdili poprední slovenskí a českí triatlonisti ako Petr Vabroušek, Karol Džalaj, Kristína Néč-Lapinová, Nikola Čorbová i úradujúci majster Európy v strednom triatlone Filip Ospalý.

"Preteky sú otvorené pre športovcov všetkých vekových a výkonnostných kategórií, ktorí budú môcť pretekať s tými najlepšími a súčasne zažiť atmosféru pretekov so stovkami účastníkov a tisíckami povzbudzujúcich divákov pri tratiach," povedal riaditeľ pretekov Štefan Kráľ.

Súčasťou festivalu bude tréningový kemp pre deti a mládež za účasti najlepších profesionálnych triatlonistov so súťažami v aquatlone a detskom triatlone. V termíne konania Challenge Šamorín budú v Rio de Janeiro na programe triatlonové preteky, organizátori z toho dôvodu pripravili rozsiahlu fanúšikovskú zónu s veľkoplošnými obrazovkami.

Trať pretekov bude výnimočná svojou pestrosťou. Plávať sa bude priamo v rieke Dunaj pri lagúne Kormorán. V cyklistickej časti vyrazia pretekári z depa na Čilistovskú cestu, ďalej na Pácerovú cestu smerujúcu do Báču. Následne sa pokračuje pred Gabčíkovo a po druhej strane vodného diela až do Vojky, kde sa pretekári otočia a rovnakou cestou vrátia späť. Bežecká trasa bude priamo v areáli Elements Resort zakončená cieľovou rovinkou na atletickom štadióne.

"Elements Resort musíte vidieť, aby ste uverili. Stojí na brehu Dunaja a jeho zariadenie a infraštruktúra sú na špičkovej úrovni. Nepochybujem o tom, že má potenciál stať sa vedúcim tréningovým zariadením pre triatlon v Európe. Sme nesmierne radi, že môžeme spolupracovať so Štefanom Kráľom a s tímom Elements Resort. Tento rezort neprináša len Challenge Family na Slovensko, ale taktiež do triatlonového sveta. Tieto preteky pasujú našej oddanosti organizovať výnimočné súťaže v ikonických destináciách,“ konštatoval generálny riaditeľ série Challenge Family Zibi Szlufcik.

Do Šamorína príde aj Lothar Leder. Viacnásobný nemecký šampión verí vo veľký úspech akcie. "Budú chýbať tí najlepší, pretože budú štartovať na olympiáde, ale som presvedčený, že organizátori zabezpečia kvalitnú konkurenciu. Je tu krásny areál, ktorý je ideálny aj pre triatlon. Verím, že sa prihlási množstvo štartujúcich a akciu prídu podporiť vo veľkom počte aj diváci. Triatlon je krásny šport, chceme, aby ho robilo čo najviac ľudí," dodal Leder.