Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Triatlon: Varga hodnotil sezónu, podľa trénera je blízko k Riu

Richard Varga Foto: TASR - Martin Baumann

Darilo sa mu aj v sezóne Svetového pohára a zásluhou úspešných výsledkov je na najlepšej ceste kvalifikovať sa na olympiádu 2016 do Rio de Janeiro.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Slovenský triatlonový reprezentant Richard Varga zhodnotil na štvrtkovej tlačovej konferencií záverečnú časť uplynulej sezóny, v ktorej získal štvrtý titul majstra sveta v akvatlone. Darilo sa mu aj v sezóne Svetového pohára a zásluhou úspešných výsledkov je na najlepšej ceste kvalifikovať sa na olympiádu 2016 do Rio de Janeiro.

Varga v rámci hodnotenia začal s pretekmi v Edmontone. Podľa jeho slov sa tam teplota pohybovala na úrovni šiestich stupňov a stále pršalo. "Dosť som tam vymrzol, takéto podmienky som ešte nikdy nemal. Tieto preteky mi vôbec nevyšli, najmä na bežeckej trati, skončil som na 36. mieste. Bol som sklamaný, pretože som sa pred štartom cítil dobre a veril som si na umiestnenie v prvej desiatke."

Po pretekoch v kanadskom meste sa na dva týždne presunul do San Diega, kde sa pripravoval na majstrovstvá sveta v akvatlone i triatlone, ktoré sa konali v Chicagu. "Neveril som si, že by som dokázal obhájiť triumf majstra sveta, pretože konkurencia bola veľká a mal som za sebou neúspešný Edmonton. Išlo sa mi však veľmi dobre a uistil som sa, že v Edmontone to bola iba náhoda." Po úspešnom akvatlone pretekal na triatlone, v ktorom dlho viedol, nakoniec však musel z pretekov odstúpiť pre problémy s bicyklom.

Dvdsaťšesťročný reprezentant hovoril aj o pretekoch v Brazílii. "Trať v Riu bola trochu jednoduchšia ako som očakával. Mali sme tam veľmi strmý kopec, ktorý mal dĺžku asi 300-400 metrov. Trať na plávanie mi tiež vyhovovala," zdôraznil Varga. V rámci olympiády sa vyskytli negatívne informácie o kvalite vody v Riu, k čomu sa vyjadril aj slovenský reprezentant. "Neviem to posúdiť, nerobil som žiaden výskum. Už sme ale plávali vo väčších špinách. Nemôžem povedať, že by bola špinavá, ale neviem to posúdiť. V Hyde Parku tiež nie je čistá voda."

Podľa generálneho sekretára Slovenského olympijského výboru Jozefa Libu je miesto triatlonu a závadná lagúna v iných častiach mesta: "Copacabana je otvorená pláž smerom k moru, takže podľa mňa je tam čistá voda. Jachtárske súťaže ale budú z druhej strany, kde je uzavretá lagúna a tam sa môže nečistota držať."

Prezident STÚ Jozef Jurášek uviedol, že Richard Varga je aktuálne na 19. mieste vo svetovom rankingu, kde by sa mal do konca sezóny udržať. Dôležitejší je však olympijský rebríček, ktorý sa hodnotí inak. "V tomto rankingu je Richard aktuálne na 23. mieste, takže sa jasne drží na postupovej priečke." Triatlon má dvojročnú kvalifikáciu, Varga sa drží na postupovom mieste už od prvého týždňa. "Kvalifikácia sa ukončí 15. mája 2016 a až potom budeme môcť definitívne povedať, že Richard ide do Ria, ale prakticky už tam je oboma nohami," dodal Jurášek.

Štvornásobný majster sveta v akvatlone prezradil, čo bude robiť po skončení sezóny až do olympiády. Zimnú prípravu absolvuje tradične v Anglicku. V apríli ho čakajú prvé preteky v austrálskom Gold Coaste. "Následne sa presuniem do Kapského mesta. Čakajú ma aj majstrovstvá Európy v Lisabone a potom preteky v Leedsi. Je možné, že sa zúčastním aj na svetovom pohári v Kitzbüheli. Určite chcem štartovať na pretekoch v Štokholme."

V prechádzajúcej sezóne dosiahol viaceré skvelé umiestnenia. Okrem zisku titulu v Chicagu obsadil siedme miesto v Oaklande, na Európskych hrách skončil piaty, na majstrovstvách Európy v Ženeve získal štvrté miesto.