Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Fanúšikovia Spartaka Trnava chodia spoločne darovať krv už desať rokov

Ilustračnásnímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prvý odber sa uskutočnil 26. a 27. júla 2007, kedy najvzácnejšou tekutinou prispelo 48 priaznivcov futbalového klubu.

Trnava 25. júla (TASR) – Už desať rokov chodia fanúšikovia Spartaka Trnava spoločne darovať krv do trnavskej fakultnej nemocnice (FN). Prvý odber sa uskutočnil 26. a 27. júla 2007, kedy najvzácnejšou tekutinou prispelo 48 priaznivcov futbalového klubu. Prišli na podnet fanúšika s prezývkou SHiFTeR, ktorý upozornil na nedostatok krvi vo FN.

"Akciu si zopakovali v tom roku pred Vianocami a zúčastnilo sa na nej už 84 darcov. V nasledujúcom roku sa konali tri série odberov, spolu sa na nich zúčastnilo 105 obetavcov," informoval TASR generálny sekretár občianskeho združenia Bíli Andeli Štefan Horváth. Od roku 2010 sa, ako dodal, akcia s názvom Červeno-čírna kvapka krvi koná v pravidelných štvrťročných intervaloch, vždy v posledný piatok v mesiacoch január, apríl, júl a október. Darcovia si tak môžu vopred naplánovať svoj čas, aby sa mohli stretnúť so svojimi kamarátmi z tribún.

Od apríla 2012 je darcovská akcia pomenovaná po Ladislavovi Kunovi, hráčskej legende a prezidentovi klubu, ktorý zaviedol tradíciu, že Spartak venuje darcom vstupenku na najbližší domáci zápas. "Potešilo to najmä vlani v lete, keď odveta Európskej ligy s Austriou Viedeň bola beznádejne vypredaná a darcom odpadol stres pri zháňaní lístka. Na novom Štadióne Antona Malatinského sa už uskutočnili tri odbery, zabezpečené mobilným lekárskym tímom Národnej transfúznej služby z Trnavy," informoval Horváth.

V piatok 29. júla sa vrátia darcovia na miesto, kde pred desiatimi rokmi začínali. O 8. hodine sa zídu pred radnicou na Hlavnej ulici a odtiaľ pôjdu spoločne do nemocnice. Jubilejný 40. odber je naplánovaný na piatok 27. októbra.