Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Trnava pokračuje ďalej v pohárovej Európe, prešla cez Sligo Rovers

Na snímke vpravo Patrik Gross (Spartak Trnava) v súboji s Josephom N´Dom (Sligo) v odvetnom stretnutí druhého predkola Európskej ligy Sligo Rovers (Ír.) – Spartak Trnava vo štvrtok 26. júla 2012. Foto: TASR/INPHO

Na ihrisku írskeho Sligo Rovers remizovali v odvete 2. predkola 1:1 a po domácej výhre 3:1 spred týždňa sa môžu tešiť na atraktívneho súpera v ďalšej fáze, ktorým bude rumunská Steaua Bukurešť.

Sligo 26. júla (TASR) - Futbalisti úradujúceho slovenského vicemajstra Spartaka Trnava postúpili vo štvrtok do 3. predkola Európskej ligy UEFA 2012/2013. Na ihrisku írskeho Sligo Rovers remizovali v odvete 2. predkola 1:1 a po domácej výhre 3:1 spred týždňa sa môžu tešiť na atraktívneho súpera v ďalšej fáze, ktorým bude rumunská Steaua Bukurešť. Prvý súboj odohrajú "andeli" 2. augusta v Rumunsku, odveta je potom na programe 9. augusta na Štadióne Antona Malatinského.

Zverenci trénera Pavla Hoftycha mohli v prvom polčase prehrávať, ale domáci Danny North zahodil penaltu, a ani kapitán Danny Ventre nevyužil veľkú šancu v 38. minúte. Trnava v druhom polčase otvorila skóre, keď priamy kop v 70. minúte presne napálil k tyčke Peter Čvirik a rozhodol o postupe Trnavy. V nadstavenom čase vyrovnal ešte Jason McGuinness, ale na postupe hostí to už nič nezmenilo.



odveta 2. predkola EL 2012/2013:

Sligo Rovers - Spartak Trnava 1:1 (0:0)

Góly: 90.+3 McGuinness - 70. Čvirik, ŽK: Ventre, Peers, Cawley - Filipko. Rozhodoval: Lajuškin (Rus.), 3574 divákov.

/prvý zápas: 1:3, do 3. predkola postúpila Trnava/

zostavy a striedania:

Sligo: Rogers - Conneely, Peers, McGuinness, Ventre (72. Ventre) - Ndo - Cawley, Millien (77. Connolly), Boco, Gaynor - North (50. Qugley)

Spartak: Filipko - Stožický, Janečka, Čvirik, Hanzel - Mikovič (67. Gašparík), Karhan, Gross, Bicák - Vyskočil (62. Čarnota), Schranz (85. Koubský)


Foto: TASR/INPHO


V úvodných minútach oťukávania sa hral rýchly a vyrovnaný futbal, hostia pôsobili pokojne, hoci domácich hnalo dopredu výborné publikum. Rovers sa snažili prebrať aktivitu, v 9. minúte ale strieľal Mikovič, netrafil ale loptu ideálne. Postupne sa Sligo dostávalo do tlaku, v 22. minúte po rohu McGuinness hlavičkoval do brány, na čiare ale hostia odvrátili. V 26. minúte fauloval v 16-ke brankár Filipko a domáci kopali penaltu. Tú však North napálil do stredu brány a Filipko loptu vyboxoval. Po chybnej rozohrávke domácich v 33. minúte prihral Gross Stožickému, jeho strelu ale gólman Rogers kryl. V 38. minúte malo Sligo obrovskú šancu vyrovnať, sám pred Filipkom sa po odrazenej lopte ocitol Ventra a chcel ho obísť, ale brankár Trnavy sa mu vrhol pod nohy a šancu zlikvidoval. Na druhej strane mohol o všetkom rozhodnúť Bicák, jeho strela z 10 metrov však cestu do siete nenašla.

Hlavný rozhodca Maksim Laukin z Ruska dáva žltú kartu brankárovi Spartaka Trnava Miroslavovi Filipkovi.
Foto: TASR/INPHO
V druhom polčase Trnava bojovala a kontrolovala priebeh a dokázala aj gólovo udrieť. V 69. minúte striedajúci Gašparík vybojoval priamy kop asi z 20 metrov a z neho o minútku Čvirik peknou umiestnenou strelou k tyčke prakticky rozhodol o postupe "červeno-čírnych". Už na 2:0 mohol zvýšiť v 74. minúte Gašparík, jeho strela ale opečiatkovala len hornú tyč domácej brány. V nadstavenom čase sa domáci, ktorých diváci vytlieskali, ešte dočkali vyrovnania, keď akciu Ndoa premenil na 1:1 McGuinness. Hostia sa však napriek strate výhry mohli tešiť zo zaslúženého postupu do ďalšej fázy v pohárovej Európe.


Hlasy po zápase
Pavel Hoftych, tréner Spartaka: "Bolo to veľmi ťažké stretnutie. Hralo sa v krásnej, búrlivej atmosfére. Domáci opäť potvrdili kvalitu, nie nadarmo vedú írsku ligu. Veľmi dôležitý moment duelu bola penalta, ktorá možno ani nemala byť odpískaná, no Miro Filipko ju skvele chytil. Súper aj my sme mali štyri gólové šance. Súper sa často dostával k štandardkám, čím bol veľmi nepríjemný. Gól Petra Čvirika priniesol upokojenie. Škoda, že sme neskórovali už v prvom dejstve. Tím každopádne predviedol výborný kolektívny výkon. Ideme do ďalšieho kola, z čoho máme veľkú radosť."

Peter Čvirik, strelec gólu: "Treba povedať, že hlavný prvý polčas bol pre nás veľmi ťažký. Začali hrať fyzicky veľmi náročný futbal. Pri penalte nám nebolo všetko jedno, ale veril som Mirovi Filipkovi, že ju chytí. Pomohlo nám to, aby sme sa nakopli. Uhrali sme dobrý výsledok. Som strašne rád, že sme postúpili. Štadión v Sligu je maličký, atmosféra však bola búrlivá. Je to úplne niečo iné, ako keď na ligu príde tisíc ľudí. Klobúk dole pred Írmi. Každý si myslí, že írska liga je slabá, hrajú len nakopávané lopty. Ukázalo sa však, že kombinačne sú inde ako my."