Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Šport

VIDEO: Nemeček dal vyhlásenie, na prezidenta SZĽH kandidovať nebude

Igor Nemeček Foto: FOTO TASR - Martin Turanovič

Uzávierka návrhov na kandidátov volených do zväzových orgánov bola do stredajšej polnoci. Voľba zväzového šéfa prebehne 16. júna na mimoriadnom kongrese.

Bratislava 2. júna (TASR/Teraz.sk) - Tibor Turan potvrdil svoju kandidatúru na post prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Jeho súperom v júnovej voľbe bude ďalší súčasný člen Výkonného výboru SZĽH Martin Kohút, ktorý bude bojovať o funkciu s podporou Richarda Lintnera. Súčasný zväzový šéf Igor Nemeček čakal na podanie prihlášky do poslednej chvíle, nakoniec sa rozhodol nekandidovať.

Rozhodnutie Igora Nemečka


Súčasný šéf zväzu Nemeček sa rozhodol napokon neuchádzať o prezidentský post. "Po zrelej úvahe a dôkladnom rozmyslení som sa rozhodol definitívne nekandidovať na mimoriadnom kongrese na post prezidenta SZĽH. Som veľmi rád, že sľub, ktorý som dal verejnosti, médiám a hlavne hráčom, ktorí boli od minuloročného kongresu v bojkote, som splnil," uviedol Nemeček vo videonahrávke, ktorú TASR poskytol mediálny manažér Ľuboš Schwarzbacher.



"Minulý týždeň sa konala Rada SZĽH, ktorá schválila stanovy. Sú moderné a v súlade so Zákonom o športe. Na ich základe sa môže o dva týždne konať mimoriadny kongres, ktorý som zvolal tak, ako som sľúbil. Nebudem kandidovať ani do Výkonného výboru SZĽH, takže 16. júna zväz odovzdám, plne funkčný a finančne stabilný, novému prezidentovi tak, aby mohol ďalšie tri roky fungovať spôsobom, aký sme nastavili. Dovolím si tvrdiť, že za uplynulý rok, ktorý bol veľmi hektický a pre mňa a mojich kolegov z výkonného výboru veľmi náročný, sme splnili viaceré zo stanovených úloh. Veci, ktoré sme mali naplánované a ešte sa neukončili, bude nový výkonný výbor s novým prezidentom ďalej rozvíjať. Dá sa povedať, že v hokeji som pracoval celý život a dovolím si tvrdiť, že som mu odovzdal všetko, čo som mohol. Myslím si, že máme byť na čo hrdí. Boli roky, kedy sa nám darilo, i roky, keď sa nám nedarilo, pochopiteľne, každý chcel vidieť len tie pozitívne veci. Nie vždy sa to dá. Môžem sa každému pozrieť do očí s tým, že zväz je teraz v naozaj dobrej kondícii a takto ho aj odovzdám," vyhlásil Nemeček.



Kandidáti


Uzávierka návrhov na kandidátov volených do zväzových orgánov bola do stredajšej polnoci. Prezidentskí kandidáti potrebovali podľa nových Stanov SZĽH v súlade so Zákonom o športe (ZOŠ) podporu troch klubov, aby bola ich kandidatúra platná.

Vo štvrtok ráno bolo isté, že o post prezidenta SZĽH sa bude uchádzať Tibor Turan, bývalý šéf popradského hokeja a zväzový funkcionár. "Áno, môžem potvrdiť, že kandidujem na post prezidenta," potvrdil pre TASR Turan. Neskôr v oficiálnom stanovisku uviedol, že kandidatúru zvážil a napokon prijal po oslovení viacerými klubmi a významnými osobnosťami z hokejového prostredia: "Najbližšie dva týždne sa budem so svojím tímom plne sústreďovať na prípravu programu a stratégie vývoja slovenského hokeja. Svoj program a víziu nového fungovania predstavím až na kongrese dňa 16. júna 2016 v Bratislave."

Martin Kohút potvrdil svoju kandidatúru na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave. Súčasný člen exekutívy sa v minulosti hokeju nevenoval ani ako hráč, ani v pozícii klubového funkcionára. Do zväzových štruktúr sa dostal po vlaňajšom júnovom kongrese z postu generálneho riaditeľa IT firmy, ktorá má dlhodobú spoluprácu so SZĽH. Kohúta podporil Lintner a mal by zároveň aj Nemeček.

Nomináciu Kohúta navrhli predstavitelia klubov z Michaloviec a Popradu a dôveru si získal aj u skupinky hokejových osobností na čele s Arne Krotákom či Ľubomírom Višňovským. "Ďakujem za prejavenú dôveru. Cítim veľkú zodpovednosť a mám rešpekt pred týmto náročným poslaním. Pristupujem k tejto výzve s pokorou. SZĽH musí byť silná, moderná a servisne orientovaná organizácia. Mám jasnú predstavu a program, ako tento cieľ naplniť," uviedol Kohút v tlačovej správe.

O ďalších kandidátoch sa špekulovalo dlhodobo. V hokejovom zákulisí padlo aj meno bývalého úspešného reprezentanta Miroslava Šatana, ktorý je v súčasnosti generálnym manažérom Tímu Európy pre Svetový pohár. Reč bola aj o Michalovi Handzušovi, no ten na piatkovom rokovaní Rady SZĽH svoj záujem o prezidentskú stoličku poprel: "Už v januári som povedal, že sa neplánujem stať prezidentom. Nie je to moja ambícia."

Lintner prenechal miesto Kohútovi

Richard Lintner sa do boja o post prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) nezapojí. Plne však podporuje Martina Kohúta, ktorého program je pre Lintnerove hnutie najlepšou možnosťou, ako vyviesť slovenský hokej zo slepej uličky. Racionalitu rozhodnutia postaviť Kohúta do boja o post zväzového šéfa podľa jeho vlastných slov podčiarkla kandidatúra Tibora Turana.

Richard Lintner
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Lintner sa o funkciu uchádzal pred rokom, no v dueli s Igorom Nemečkom neuspel. Hnutie okolo bývalého obrancu následne dlhé mesiace bojovalo o opätovnú voľbu podľa nových stanov. Podarilo sa mu to a do boja poslalo Martina Kohúta, ktorý od uplynulého kongresu pôsobí vo Výkonnom výbore SZĽH. "Situáciu sme vyhodnocovali desať mesiacov, za ktoré som mal možnosť zo svojej pozície spoznať súčasné fungovanie zväzu aj ľudí, ktorí v ňom pracujú. S riešením, ktoré Martin ponúka, sa vieme stotožniť. To znamená, že on je pre nás ten krízový manažér, ktorý dokáže súčasnú situáciu vyriešiť a vyjsť z nej podľa stanoveného plánu," povedal Lintner.

Až do posledného dňa na podanie prihlášok Lintner neprezradil, či sa bude o post prezidenta SZĽH opätovne uchádzať. Vo štvrtok však potvrdil, že súčasný post šéfa Tipsport Ligy neopustí a na tlačovú konferenciu prišiel podporiť spoločne s Arne Krotákom či Ľubomírom Višňovským práve Kohúta. "S Martinom sme všeobecne komunikovali počas celej sezóny, no otázku kandidatúry sme neriešili. Skôr principiálne veci a postoje. Spoznali sme sa veľmi dobre a musím povedať, že v absolútnej väčšine otázok sa vieme zhodnúť. Toto spojenie môže byť pre slovenský hokej veľmi efektívne. Nie je o to mne. Slovenský hokej naozaj potrebuje zmenu a toto riešenie tou zmenou je," dodal bývalý obranca.

Dosiaľ jediným protikandidátom Kohúta v boji o prezidentské kreslo je Tibor Turan. Lintner sa k záujmu bývalého šéfa popradského hokeja vyjadril len stroho: "Z môjho pohľadu táto kandidatúra ešte viac podčiarkuje racionalitu a zdravosť nášho rozhodnutia ponúknuť riešenie cez Martina Kohúta."

Kandidát Martin Kohút


Po necelom roku vo funkcii člena Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (VV SZĽH) sa rozhodol získať prezidentskú stoličku.

Na snímke kandidát na post prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút 2. júna 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer
Martin Kohút nemá za sebou hokejovú minulosť, no vďaka vyspelým manažérskym schopnostiam chce pozdvihnúť slovenský hokej v štyroch kľúčových oblastiach. Zameral sa predovšetkým na zlepšenie infraštruktúry, rozvoj mládeže, vzdelávanie a organizáciu športových podujatí.

Kohútovu kandidatúru podporili kluby z Východného Slovenska na čele s Popradom, Michalovcami a Gelnicou. So SZĽH v minulosti dlhé roky spolupracoval ako šéf IT firmy a v tomto smere by chcel rozvinúť aj možnosti zväzu. Verí, že kombinácia bohatých manažérskych schopností s menšou dávkou tých hokejových prinesie slovenskému hokeju úspech. "Moje rozhodnutie kandidovať vôbec nebolo jednoduché. S veľkou pokorou som prijal nomináciu od mojich priateľov, ľudí, ktorí sa v hokeji pohybujú dlhý čas. Pochádzajú len z Východného Slovenska, kde som sa narodil a kde som vyrástol. Poznajú ma a aj výsledky mojej práce. Nemám skúsenosti ako hráč, ale ako manažér," povedal Kohút k svojej kandidatúre.



Za necelý rok práce v zväzových štruktúrach spoznal súčasné fungovanie slovenského hokeja. Hoci sa prioritne venoval oblastiam sponzoringu, ekonomiky a komerčným partnerstvám, vie, čo súčasný slovenský hokej potrebuje. "Spoznal som úžasných ľudí, ktorí v hokeji pracujú. Dnes viem, akú náročnú úlohu bude mať nový prezident SZĽH, viem, aké výzvy ho čakajú a viem, čo chcem. Chcem pomáhať a nie trestať, organizovať, nie riadiť a spájať, nie rozdeľovať. Všetko, čo som si naplánoval, nedokážem urobiť sám, len s ľuďmi okolo seba," dodal Kohút.



Jeho kandidatúru podporili okrem spomínaných klubov aj hokejové osobnosti na čele s Arne Krotákom a Ľubomírom Višňovským. "Som presvedčený o tom, že v hokejovom klube, ale aj vo zväze by mal byť schopný finančník a manažér. Mal by to byť človek, ktorý bude s najlepším vedomím a svedomím viesť SZĽH. A Martin tieto predpoklady spĺňa," povedal Kroták. Višňovský sa s Kohútom spoznal len pred rokom, no za tú dobu boli v pravidelnom kontakte. "Stretávame sa každé ráno v škole, kam chodia naše deti. Prehodili sme vždy pár slov aj o hokeji. Chcem podporiť jeho program, páčia sa mi jeho myšlienky. Chceme spojiť jeho špičkové manažérske schopnosti s hokejovými poznatkami. Verím, že to bude veľmi dobre fungovať," dodal Višňovský.

Volebný program Martina Kohúta

Svoj volebný program postavil Kohút na štyroch základných pilieroch. Prvým z nich je výrazné zlepšenie hokejovej infraštruktúry. "Musíme začať s prestavbou štadiónov na multifunkčné centrá tak, ako sa to deje vo futbalovej sekcii. Je mojím cieľom, aby do roku 2019 zodpovedala infraštruktúra do 7. miesta na svete, čo sa týka kvality aj množstva," uviedol prezidentský kandidát. Okrem infraštruktúry sa Kohút plánuje zamerať na mládežnícke projekty, vzdelávanie a organizáciu športových podujatí. V poslednom menovanom bode predovšetkým na usporiadanie budúcoročných majstrovstiev sveta hráčov do 18 rokov v Poprade a Spišskej Novej Vsi, ako aj domáceho svetového šampionátu elitnej kategórie v roku 2019. "Tieto podujatia nechceme len zorganizovať, ale využiť ich na propagáciu ľadového hokeja na Slovensku. Chcel by som to dosiahnuť na základe princípov, ktoré sú súčasťou nových Stanov SZĽH. Ide o princíp služby zväzu, lojality, čestnosti, odbornosti, otvorenosti a transparentnosti."

Program Martina Kohúta

1. INFRAŠTRUKTÚRA
- Pripravíme a spustíme projekt prestavby súčasných veľkých zimných hokejových štadiónov na multifunkčné centrá.
- V spolupráci so ZMOS pripravíme a zrealizujeme program výstavby malých multifunkčných hál určených prioritne pre mládež a hokejové akadémie.

2. MLÁDEŽ
- V roku 2017 spustíme projekt hokejových akadémií, ktoré budú zamerané na vzdelávanie a východu mladých hokejových športovcov. Prioritou v oblasti vzdelávania bude kvalitná výuka cudzích jazykov a športových zručností. Akadémie budú určené pre deti vo veku od 10 do 18 rokov.
- Do roku 2019 zvýšime objem finančných prostriedkov poskytnutých na rozvoj mládežníckeho hokeja o 80 %.

3. VZDELÁVANIE
- Zabezpečíme systematické, efektívne a merateľné školenia zväzových klubových funkcionárov vo všetkých oblastiach tak, aby sme dosiali vyššiu efektivitu činnosti zväzu a klubov. Sústrediť sa budeme primárne na športovú prípravu, marketing, komunikáciu, financie a legislatívu.

4. ŠPORTOVÉ PODUJATIA
- Od sezóny 2017/2018 upravíme formát všetkých súťaží organizovaných SZĽH s cieľom zatraktívniť tieto podujatia pre fanúšikov, partnerov, sponzorov a širokú hokejovú verejnosť.
- Úspešne zorganizujeme Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v kategórii U 18 v roku 2017 a v kategórii A v roku 2019. Tieto podujatia využijeme na propagáciu ľadového hokeja na Slovensku.


Voľba prezidenta SZĽH


Voľba zväzového šéfa prebehne 16. júna na mimoriadnom kongrese. Zmeny v stanovách, ktoré sa dotkli predovšetkým hlasovacieho práva delegátov, prijala Rada SZĽH minulý piatok. Podľa nich budú mať výsostné právo hlasovať kluby pod hlavičkou SZĽH. Každý klub najvyššej domácej súťaže mal doteraz tri hlasy, po novom ich bude mať k dispozícii až päť. Tromi bude disponovať každý účastník prvej ligy a jedným druholigista, ženský klub a mládežnícke mužstvo. To znamená, že hlas môže odovzdať aj každý účastník súťaže mladších žiakov, starších žiakov, kadetov, dorastencov a juniorov. Okrem nich si svojho zástupcu s jedným hlasom dosadí skupina päťdesiatich hokejistov, dvadsiatich športových odborníkov a in-line sekcia.