Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

UEFA bude s France Football spoluorganizátor ankety Zlatá lopta

Reprezentant Interu Miami a Argentíny Lionel Messi si preberá trofej Zlatá lopta za rok 2023 počas 67. odovzdávania cien Zlatá lopta (Ballon d'Or) v Theatre du Chatelet v Paríži vo Francúzsku v pondelok 30. októbra 2023. Foto: TASR/AP

V ankete pribudnú dve nové kategórie - pre najlepšieho trénera a trénerku.

Nyon 3. novembra (TASR) - Európska futbalová únia (UEFA) bude od nasledujúcej sezóny spoluorganizátorom ankety Zlatá lopta. Strešná inštitúcia európskeho futbalu o tom informovala na svojom webe.

Francúzsky magazín France Football bude mať pod palcom hlasovanie a voľbu najlepšieho futbalistu sveta, UEFA bude mať na starosti marketingové pokrytie a záverečný galavečer spojený s udeľovaním cien.

"Zlatá lopta je už takmer 70 rokov najprestížnejším individuálnym ocenením vo svetovom futbale. Súťaže UEFA sú zasa pódiom, na ktorom sa najlepší hráči z celého sveta svojimi výkonmi snažia zapísať do histórie. Nadviazanie spolupráce s France Football je logický krok," uviedol prezident UEFA Aleksander Čeferin.

V ankete pribudnú dve nové kategórie - pre najlepšieho trénera a trénerku. UEFA zároveň nebude od budúceho roka vyhlasovať laureátov vlastnej ankety, v ktorej v minulej sezóne triumfoval nórsky bombardér Erling Haaland z Manchestru City.

Anketa France Football sa koná od roku 1956. Jej rekordným víťazom je Lionel Messi. Kapitán majstrov sveta z Argentíny v nej uspel osemkrát.