Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

UEFA v piatok rozhodne o dejiskách EURO 2020

Na archívnej snímke prezident UEFA Michel Platini. Foto: FOTO TASR/AP

Záujem o usporiadanie zápasov EURO 2020 prejavilo 19 krajín.

Ženeva 18. septembra (TASR) - Trinásť krajín v piatok dostane právo hostiť zápasy EURO 2020. Kontinentálny futbalový šampionát sa o šesť rokov premiérovo v histórii uskutoční naprieč celým kontinentom. O dejiskách rozhodne exekutíva Európskej futbalovej únie UEFA a ich mená budú známe v piatok po 13.00 h v Ženeve.

S revolučnou ideou osláviť 60-ročné jubileum majstrovstiev Európy futbalovým festivalom v mnohých krajinách prišiel šéf UEFA Michel Platini a v decembri 2012 jeho podnet výkonný výkon odobril. Dôvodom na zmenu formátu bolo aj rozloženie finančného bremena na usporiadanie šampionátu na viacero krajín. V roku 2016 vo Francúzsku sa bude EURO hrať premiérovo s 24 účastníkmi, čo výrazne viac finančne zaťaží hostiteľa. Tri zo štyroch uplynulých európskych šampionátov sa hrali v dvoch krajinách, naposledy v roku 2012 v Poľsku a na Ukrajine. V roku 2024 sa ale chce UEFA vrátiť k formátu s maximálne dvoma hostiteľskými krajinami.

Záujem o usporiadanie zápasov EURO 2020 prejavilo 19 krajín. Sú nimi Azerbajdžan (Baku), Bielorusko (Minsk), Belgicko (Brusel), Bulharsko (Sofia), Dánsko (Kodaň), Anglicko (Londýn), Macedónsko (Skopje), Nemecko (Mníchov), Maďarsko (Budapešť), Izrael (Jeruzalem), Taliansko (Rím), Holandsko (Amsterdam), Írsko (Dublin), Rumunsko (Bukurešť), Rusko (Petrohrad), Škótsko (Glasgow), Španielsko (Bilbao), Švédsko (Štokholm) a Wales (Cardiff).

Každé z trinástich organizátorských miest dostane balíček viacerých zápasov. Jedna krajina bude mať právo hostiť semifinálové duely a finále, ďalších dvanásť dostane tri zápasy v skupinách a jedno stretnutie vyraďovacej fázy (osemfinále alebo štvrťfinále). O rozhodujúce zápasy turnaja budú medzi sebou bojovať iba Anglicko (Londýn) a Nemecko (Mníchov).

V prvej fáze kandidátskeho procesu prejavilo o usporiadanie EURO 2020 záujem až 32 členských štátov UEFA. "Sme nesmierne šťastní, že o šampionát má záujem toľko krajín. Šesťdesiate výročie založenia kontinentálnych majstrovstiev oslávime historickým turnajom naprieč Európou, čo umožní vychutnať si futbalový sviatok veľkému množstvu fanúšikov," uviedol prezident UEFA Platini.