Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

UEFA zatiaľ nehľadá náhradu za dištancovaného prezidenta Platiniho

Na archívnej snímke Michel Platini Foto: TASR/AP

Vo voľbe šéfa FIFA podporila UEFA jednomyseľne kandidatúru Infantina.

Nyon 22. januára (TASR) - Európska futbalová únia (UEFA) zatiaľ nevypíše nové voľby prezidenta, hoci jej terajší šéf Michel Platini dostal zákaz činnosti na osem rokov. Výkonný výbor UEFA v piatok rozhodol, že bude čakať, kým Platini nevyčerpá všetky zákonné prostriedky na odvolanie sa voči dištancu.

Platini dostal od etickej komisie FIFA osemročný trest zákazu činnosti za netransparentný transfer dvoch miliónov švajčiarskych frankov, ktoré mal Francúz zinkasovať v roku 2011 od prezidenta FIFA Seppa Blattera, údajne za prácu v úlohe jeho poradcu. Platini obvinenia odmieta a plánuje sa odvolať na Športový arbitrážny súd.

Platini mal pôvodne záujem aj o post prezidenta FIFA, po treste sa ale na februárových voľbách nebude môcť zúčastniť. Po verdikte etickej komisie sa do volebného boja zapojil súčasný generálny sekretár UEFA Gianni Infantino.


Kandidatúra Infantina

Výkonný výbor Európskej futbalovej únie (UEFA) v piatok jednohlasne podporil kandidatúru Gianniho Infantina na post prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Informovala o tom agentúra DPA.

"Exekutíva potvrdzuje, že sa jednomyseľne rozhodla podporiť Gianniho Infantina ako kandidáta na prezidenta FIFA. Národné asociácie takisto v drvivej väčšine vyjadrili podporu Giannimu a v pravý čas oficiálne prezentujú svoje individuálne postoje," uviedla UEFA vo svojom vyhlásení.

Generálny tajomník UEFA Gianni Infantino prichádza na slávnostný galavečer ocenení Zlatá lopta FIFA za rok 2015 v Zürichu 11. januára 2016.
Foto: TASR/AP

UEFA už skôr v piatok oznámila, že Infantinovu kandidatúru podporí sumou 500-tisíc eur. "Podpora, ktorú som dostal, ma veľmi teší a som ňou poctený. Dodáva mi sebavedomie. Moja práca pokračuje, ale v silnejšej pozícii," uviedol švajčiarsky funkcionár.

Infantino je generálnym sekretárom UEFA a súčasne jedným z uchádzačov o prezidentský post strešnej inštitúcie svetového futbalu. Kongres FIFA spojený s voľbou prezidenta sa uskutoční 26. februára v Zürichu. Jeho protikandidátmi budú člen bahrajnskej kráľovskej rodiny šejk Salman bin Ibrahim Al Khalifa, niekdajší viceprezident FIFA princ Ali bin al-Hussejn z Jordánska, bývalý funkcionár FIFA Jerome Champagne a juhoafrický podnikateľ a bojovník proti apartheidu Tokyo Sexwale.