Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

UEFA potvrdila, že víťaz waleského pohára nebude hrať v EL

Foto: TASR/AP

Už pred 11 rokmi zamietla UEFA návrh Waleskej futbalovej asociácie, aby jej kluby mohli pôsobiť v pohárovej Európe ako víťazi národného pohára.

Istanbul 21. marca (TASR) - Európska futbalová únia (UEFA) vo štvrtok potvrdila viac rokov platné rozhodnutie, že waleské kluby pôsobiace v anglických ligách sa nebudú môcť kvalifikovať do Európskej ligy prostredníctvom Waleského pohára.

Už pred 11 rokmi zamietla UEFA návrh Waleskej futbalovej asociácie (WA), aby jej kluby mohli pôsobiť v pohárovej Európe ako víťazi národného pohára. Teraz tento verdikt opäť potvrdila.

Viacero klubov z Walesu pôsobí v anglických ligových súťažiach a hrajú FA Cup. Týka sa to napríklad účastníka Premiership Swansea City, účastníka Championship Cardiffu City či mužstiev pôsobiacich v nižších súťažiach ako Wrexham, Newport County, Colwyn Bay či Merthyr Tydfil. V minulosti boli Swansea a Cardiff, resp. príležitostne aj Wrexham a Newport pravidelnými účastníkmi Pohára víťazov pohárov (PVP), ktorý však už zanikol. Aktuálne sa účasť klubov z Walesu v pohárovej Európe obmedzuje na štart v predkolách Ligy majstrov či EL vďaka účastníkom tamojších nižších súťaží.

Veľkú šancu reprezentovať Wales v budúcom ročníku EL mal Cardiff, ktorý však podľahol minulý mesiac vo finále Carling Cupu s FC Liverpool. Zápas bol súčasne aj konfrontáciou dvoch Slovákov - stredopoliara Filipa Kissa z Cardiffu, resp. Martina Škrtela z Liverpoolu.

"Základným princípom je, že ak sa tieto kluby rozhodli hrať v Anglicku, a z historických dôvodov, keďže ešte neexistovala waleská súťaž, tak bolo, tak potom ich cesta do Európy vedie cez túto krajinu. Ak hráte v jednej krajine, musíte sa kvalifikovať cez jej súťaže," potvrdil generálny sekretár UEFA Gianni Infantino.