Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

UNESCO zaradilo do zoznamu svetového dedičstva kórejské zápasenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Severná a Južná Kórea pôvodne požiadali o zaradenie tradičného kórejského zápasenia do zoznamu svetového nehmotného dedičstva osobitne.

Paríž 26. novembra (TASR) - Výbor Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) rozhodol v pondelok o zaradení tradičného kórejského zápasenia do zoznamu svetového nehmotného dedičstva. Príslušnú žiadosť spoločne podali Severná a Južná Kórea, informovala agentúra AFP.

"Tento zápis, vykonaný na základe spoločnej žiadosti, predstavuje historický prvý krok na ceste k zmiereniu medzi oboma Kóreami," uviedla pri tejto príležitosti generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová. Fakt, že obe krajiny podali žiadosť spoločne, označila za "bezprecedentný" krok.

Severná a Južná Kórea pôvodne požiadali o zaradenie tradičného kórejského zápasenia do zoznamu svetového nehmotného dedičstva osobitne. Neskôr sa však - na podnet šéfky UNESCO - rozhodli podať spoločnú žiadosť, čo sa predtým ešte nikdy nestalo.

Stalo sa tak v kontexte bezprecedentného otepľovania vzťahov medzi oboma Kóreami, ktoré sú od čias kórejskej vojny (1950-53) stále oficiálne vo vojnovom stave.

Kórejské zápasenie, známe pod názvom "ssirum", sa už stáročia praktizuje na tradičných ľudových slávnostiach v oboch častiach Kórejského polostrova. V niektorých aspektoch sa ponáša na japonské sumo, vysvetľuje agentúra AFP.

Výbor UNESCO pre ochranu svetového nehmotného dedičstva v súčasnosti zasadá na ostrove Maurícius v Indickom oceáne. O zaradení nových položiek do príslušného zoznamu bude rozhodovať až do 1. decembra.