Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

UNIKÁTNE FOTKY: Legendárny Jozef Adamec oslavuje životné jubileum

S magickou číslom na chrbte prežil svoju kariéru aj Jozef Adamec (na kombosnímke), ktorý oslavuje 75. narodeniny. Foto: Teraz.sk

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 26. februára (Teraz.sk) - Desiatku na drese nosia v klube či v reprezentácií väčšinou výnimoční futbalisti. S magickou číslom na chrbte prežil svoju kariéru aj Jozef Adamec, ktorý oslavuje 75. narodeniny.



VL Považská Bystrica - ČSSR 1:6 Čs. futbalové mužstvo, ktoré sa pripravuje v Podskalí na nedeľňajšie medzištátne stretnutie s Brazíliou, zohralo v stredu 19. júna prípravné stretnutie v Považskej Bystrici s tamojším druholigovým ZVL, nad ktorým zvíťazili 6:1. Po skončení prvého polčasu vedenie podniku Považských strojární a generálneho riaditeľstva ZVL venovali kráľovi strelcov J. Adamcovi skúter Jawa 20. Adamec so skútrom a mladými obdivovateľmi, 19.júna 1968.
Foto: TASR / Š.Petráš


V ankete o najlepšieho slovenského futbalistu storočia obsadil druhé miesto hneď po Jánovi Popluhárovi. Pod prezývkou „Hatrlo“ bol známy svojou fintou – prehadzovačkou a stal sa postrachom nielen pre domácich, ale i zahraničných obrancov.

Portrét futbalistu Spartaka Trnava Jozefa Adamca, 22.júna 1971.
Foto: TASR / Š.Petráš


Adamec sa narodil 26. februára 1942 vo Vrbovom. Rodičia chceli mať z chlapca zámočníka, ale jeho už od malička najviac zaujímal futbal.

Jeho futbalovú kariéru vážne ohrozilo zranenie kolena pre ktoré strávil nemocnici šesť týždňov. Lekári ho dokonca na päť rokov oslobodili o telesnej výchovy a futbal mal zakázaný.

Na ihrisku Spartaka Trnava sa konalo odvetné stretnutie vo finále Stredoeurópskeho pohára. Spartak Trnava zvíťazil nad Dózsou Újpest 3:1 a získal tak túto cennú trofej 1 Brankár Újpestu Szentmihály rieši nebezpečnú situáciu pred bránkou.Vľavo Sóvári, vpravo Adamec, 1.november 1967.
Foto: TASR / Š. Petráš


Jozef sa však futbalu nevzdal. Vynikať začal ako dorastenecký hráč Vrbového. Prvá vážnejšia ponuka prišla z Považskej Bystrice, kam ho však mama nepustila. No keď dorazila pozvánka z Trnavy, celá dedina vraj jeho mamu prehovárala, aby syna pustila do Spartaka.

Československý reprezentant Jozef Adamec, Šmátrala, 16.júna 1967.
Foto: Archív TASR


V trnavskom drese v najvyššej československej súťaži debutoval ako 17-ročný pod vedením trénera Antona Malatinského v marci 1959. Účinkovanie v klube "bílych andelov" sa prerušilo v roku 1961, keď dostal povolávací rozkaz na vojenčinu.

Vďaka nemu sa však Adamec ocitol v tej dobe v jednom z najlepších mužstiev - v Dukle Praha. V jednej kabíne odrazu sedel s najväčšími hviezdami prvej československej ligy - Masopustom, Pluskalom, Novákom, Kučerom, Jelínkom, Borovičkom, Koubom, Vacenovským a ďalšími. S Duklou vtedy získal dva československé majstrovské tituly.

Priateľské medzištátne stretnutie vo futbale zohrali 23. júna v Bratislave družstvá Československa a Brazílie. Všetky tri góly našich strelil Adamec, za Brazíliu boli úspešní Natala a Alberto. Adamec pri streľbe, 23.júna 1968.
Foto: TASR / G.Bodnár


Po skončení vojenskej služby sa vrátil znovu do Trnavy, ale túžil po Slovane Bratislava. Kam síce prestúpil, ale boli to ako sám hovorieval, stratené roky. V tíme belasých pôsobil 639 dní, ale z toho 267 nehral pre tresty. Za jednu z mála výnimočných chvíľ v pôsobení v Slovane možno označiť zápas proti českému Třincu, v ktorom Adamec zaznamenal šesť gólov.

Priateľské medzištátne stretnutie vo futbale zohrali 23. júna v Bratislave družstvá Československa a Brazílie. Všetky tri góly našich strelil Adamec, za Brazíliu boli úspešní Natala a Alberto. Jozef Adamec horný rad prvý z prava, 23.jún 1968.
Foto: TASR / Š.Petráš


Obávaný útočník sa vrátil naspäť do Trnavy, s ktorou získal päť československých majstrovských titulov a postúpil do semifinále Európskeho pohára majstrov. Celkovo vo vtedajšej najvyššej futbalovej súťaži nastrieľal 170 gólov, z toho 138 za Spartak, 17 za Duklu a 15 za Slovan. Prvenstvo v súťaži ligových kanonierov o Pohár denníka Práca si vystrieľal štyrikrát (1967, 1968, 1970 a 1971).

V stredu 26. júna odohrali futbalisti Spartaka TAZ priateľské stretnutie s vybraným družstvom Gyoru, ktorý zdolali v pomere 8 : 2. Jozef Adamec preberá z rúk predsedu oddielu Františka Nováka krištálový pohár, 26.jún 1968.
Foto: TASR / J.Bakala


Jeho futbalové umenie neostalo nepovšimnuté ani československou reprezentáciou. Už v dvadsiatich hral na MS v Čile odkiaľ sa vrátil so striebornou medailou. Z reprezentačného pôsobenia sú pamätné jeho hetriky. Tri góly v jednom zápase strelil slávnej Brazílii v roku 1968 na bratislavskom Tehelnom poli. Druhý hetrik zaznamenal proti Írsku. Výborný výkon podal aj v barážovom zápase o postup na MS v roku 1970. V súboji s Maďarskom strelil krásny gól z priameho kopu.

Priateľské medzištátne stretnutie vo futbale zohrali 23. júna v Bratislave družstvá Československa a Brazílie. Všetky tri góly našich strelil Adamec, za Brazíliu boli úspešní Natala a Alberto. Jozef Adamec odchádza pomedzi divákov na ihrisko, 23.jún 1968.
Foto: TASR / Š.Petráš


Ako tréner viedol v najvyššej súťaži Trnavu, Banskú Bystricu, Inter Bratislava, Dunajskú Stredu, Tatran Prešov, Slovan či Petržalku. V rokoch 1999-2001 bol kormidelníkom slovenskej futbalovej reprezentácie. Počas športovej kariéry ho ľudia obdivovali pre jeho góly a futbalové finesy.